fbpx
Γενική

Τα… αβγά μπήκαν στη θέση τους

Ο ΔΗΜΟΣ ΒΙΣΤΩΝΙΔΑΣ ΕΠΙ… ΠΕΛΑΡΓΕΙΝ

Μια διαφορετική επιχείρηση, έξω από την καθημερινότητα, στήθηκε από το δήμο Βιστωνίδας το μεσημέρι της τετάρτης στον οικισμό της Φελώνης, με τη συμμετοχή του περονοφόρου του δήμου.
Περίπου στις 3 το μεσημέρι της περασμένης Τετάρτης, ένας κάτοικος του χωριού της Φελώνης, είδε ένα θέαμα σπάνιο, στρέφοντας το βλέμμα του στη φωλιά ενός πελαργού, ψηλά σε κολώνα της Δ.Ε.Η., μπροστά από την εκκλησία του οικισμού.
Τα αβγά από τη φωλιά του πελαργού, είχαν φύγει από τη θέση τους, με αποτέλεσμα να μην μπορούσαν να εκκολαφθούν, από αυτό το μεγάλο πτηνό. Η επέμβαση του δήμου Βιστωνίδας με το περονοφόρο υπήρξε άμεση και έτσι τα αβγά τοποθετήθηκαν ξανά στο μέρος, όπου πρέπει να είναι.
«Μετά από ενημέρωση – τηλεφώνημα ενός κατοίκου του δημοτικού διαμερίσματος Φελώνης, προς τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου, κινητοποιήθηκε αμέσως η αρμόδια υπηρεσία του δήμου, η οποία εντός μισής ώρας βρέθηκε στη φωλιά του πελαργού, τακτοποιώντας το ζήτημα, με τα αβγά του πτηνού, τα οποία είχαν βγει από την κανονική τους θέση. Παρόμοιο περιστατικό δε θυμάμαι να έχει συμβεί άλλη φορά, τουλάχιστον όσο είμαι εγώ στη δημοτική αρχή. Οι κάτοικοι του δήμου της Βιστωνίδας είναι ευαισθητοποιημένοι με αυτά τα θέματα, διότι και σε άλλα παρόμοια περιστατικά, που αφορούν στα άγρια ζώα, κινητοποιούνται αμέσως είτε με το να ειδοποιήσουν τη δημοτική αρχή, είτε με το να επέμβουν ακόμη και οι ίδιοι», δήλωσε για το περιστατικό ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Βιστωνίδας Αλέκος Χατζόπουλος.
Η περιοχή της Βιστωνίδας και γενικότερα όμως όλα τα χωριά της πεδινής Ξάνθης, φιλοξενούν κάθε χρόνο αυτήν την εποχή πολλούς πελαργούς, οι οποίοι βρίσκουν την κατάλληλη υποδομή στις κολώνες της Δ.Ε.Η. και εγκαθίστανται εκεί με ασφάλεια τόσο για τα ίδια τα πτηνά, όσο και για τα μικρά τους, ύστερα από την εκκόλαψη.
Ο ερχομός αυτών των πτηνών σηματοδοτεί εδώ και χρόνια τον ερχομό της Άνοιξης. Όλοι θυμόμαστε όταν ήμαστε μικρά παιδιά, στη θέα των πελαργών, γεμίζαμε χαρά που ήρθε η Άνοιξη.
Οι πελαργοί, κοινώς λέλεκες ή λελέκια, είναι μεγάλα πουλιά με μακριά πόδια και μακρύ λαιμό, τα οποία ανήκουν στην οικογένεια των Ciconiidae. Ζουν στις θερμότερες περιοχές του πλανήτη και σε ξηρότερα κλίματα από άλλα παρόμοια πουλιά όπως οι ίβεις. Οι πελαργοί δεν μπορούν να κρώξουν γιατί δεν έχουν φωνητικό όργανο και παράγουν κρότους με το ράμφος τους. Αρκετά είδη τους είναι αποδημητικά. Τρώνε συνήθως βατράχους, ψάρια, έντομα, σκουλήκια και μικρά πουλιά ή θηλαστικά. Υπάρχουν 19 είδη πελαργών σε έξι γένη.

Σχετικά Άρθρα