Γενική

100 χρόνια Έλληνες Πρόσκοποι, ζωή που συγκλονίζει!

26 η Πανελλήνια Ανιχνευτική Πολιτιστική Ενημέρωση

Από την Τετάρτη 7 Απριλίου μέχρι και το Σάββατο 10 Απριλίου, 1200 πρόσκοποι του κλάδου Ανιχνευτών (ηλικίας 15- 18) και οι βαθμοφόροι τους (18 και άνω) γέμισαν την πόλη της Θεσσαλονίκης απ’ άκρη σε άκρη!
Ο λόγος; Η 26 η Π.Α.Π.Ε. (Πανελλήνια Ανιχνευτική Πολιτιστική Ενημέρωση) και η επέτειος των 100 χρόνων του Ελληνικού Προσκοπισμού.
104 Κοινότητες Ανιχνευτών από όλη την Ελλάδα, παρουσίασαν τις έρευνές τους που με την κοινωνική και την πολιτισμική τους ευαισθησία άγγιξαν θέματα που συγκίνησαν, συγκλόνισαν, ενημέρωσαν και ευαισθητοποίησαν όσους τις παρακολούθησαν. Η 26 η Π.Α.Π.Ε. εκτός από το κομμάτι της παρουσίασης των ερευνών είχε:
– Φεστιβάλ ταινιών Μικρού μήκους με 50 ταινίες.
– Διαγωνισμό φωτογραφίας με 480 φωτογραφίες.
– Διαγωνισμό σκίτσου- γελοιογραφίας- κόμικς με 60 συμμετοχές.
– Συναυλία με 14 προσκοπικά συγκροτήματα, τον Ευτύχη Μπλέτσα (παρουσιαστή της εκπομπής «η κουζίνα της Μαμάς») και το γνωστό συγκρότημα EMIGRE.
Η 26 η Π.Α.Π.Ε. (η μεγαλύτερη σε συμμετοχές μέχρι σήμερα) έληξε στην πλατεία Αριστοτέλους με τους 1200 ανιχνευτές και βαθμοφόρους να σχηματίζουν με τα κορμιά τους τον αριθμό 100 και με ένα αεροπλάνο να αποθανατίζει φωτογραφικά τις στιγμές!!!
Σημαντική ήταν και η συμμετοχή αρκετών ανιχνευτών του Νομού Ξάνθης με την 1 η Κοινότητα Ανιχνευτών να παρουσιάζει τις «Γιορτές Παλιάς Ξάνθης», να συμμετέχει στον διαγωνισμό φωτογραφίας, στο Φεστιβάλ ταινιών Μικρού μήκους και στον Διαγωνισμό σκίτσου- γελοιογραφίας, να κατακτά το βραβείο των 4 Αστέρων και να πρωτοτυπεί δίνοντας ως δώρο σε όλες τις Κοινότητες της Ελλάδας το DVD από την Παλιά Πόλη, την 2 η Κοινότητα να παρουσιάζει τα «Ξεχασμένα Μονοπάτια» και την 4 η Κοινότητα «Τα πέτρινα Γεφύρια της περιοχής Σταυρούπολης».
Την Πέμπτη 8 Απριλίου 16 ανιχνευτές και ανιχνεύτριες συγκεντρώθηκαν στην αίθουσα του Νομαρχιακού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης και συζήτησαν για θέματα που τους απασχολούν. Στο forum των εφήβων Πρόεδρος εκλέχθηκε ο Ανιχνευτής από την Ξάνθη Απόστολος Δερμετζόπουλος και το επισκέφτηκε ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης κ. Παναγιώτης Ψωμιάδης ο οποίος μάλιστα συζήτησε αρκετή ώρα μαζί τους.
Κατέληξαν πως τα φαινόμενα ρατσισμού που παρουσιάζονται όλο και συχνότερα στην ελληνική κοινωνία είναι ένα θέμα άξιο λόγου και κατέγραψαν τα συμπεράσματα της συζήτησής τους στο ψήφισμα που διάβασαν στην τελετή έναρξης της 26 ης ΠΑΠΕ το ίδιο βράδυ στην αίθουσα τελετών του ΑΠΘ.

Σχετικά Άρθρα