fbpx
Γενική

Σημαντικότατη και η προσφορά των εθελοντών

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΑΝ ΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

Σύσκεψη φορέων, πραγματοποιήθηκε στη νομαρχία το μεσημέρι της Δευτέρας, με σκοπό να συζητηθούν και να ληφθούν αποφάσεις, για την αντιπυρική προστασία, την ερχόμενη καλοκαιρινή περίοδο.
Η σύσκεψη, όπως κάθε χρόνο εξάλλου, πραγματοποιήθηκε ύστερα από πρόσκληση του νομάρχη Ξάνθης, προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Στο κάλεσμα του νομάρχη συμμετείχαν αντιπρόσωποι από δήμους και κοινότητες του νομού, τα δασαρχεία Ξάνθης και Σταυρούπολης, η Πυροσβεστική Υπηρεσία, η Αστυνομική Διεύθυνση Ξάνθης, η Δ.Ε.Η., ο Ο.Τ.Ε., η Ιερά Μητρόπολη Ξάνθης, καθώς και όλες οι εθελοντικές ομάδες, το έργο των οποίων κρίνεται σημαντικότατο.
Το θέμα της σύσκεψης ήταν ο σχεδιασμός και οι δράσεις της Πολιτικής Προστασίας για την αντιπυρική περίοδο 2010, με στόχο το συντονισμό όλων των φορέων σε όλα τα επίπεδα, από την πρόληψη έως την κατάσβεση, ενώ συζητήθηκε και η περίπτωση ανάγκης εκκένωσης μιας περιοχής.
«Το περσινό καλοκαίρι ήταν ήρεμο από πλευράς πυρκαγιών, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να εφησυχάσουμε», είπε ο Νομάρχης Ξάνθης Γιώργος Παυλίδης.
Στο μυαλό όλων των φορέων, ήταν οι καταστροφικές πυρκαγιές της Πελοποννήσου το καλοκαίρι του 2007, από τις οποίες ο κρατικός μηχανισμός είδε τα λάθη του, αλλά και έμαθε πώς αντιμετωπίζεται μια τέτοια πολύ δύσκολη κατάσταση.
Ο Προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας Γιώργος Καφούτης παρουσίασε δύο σχέδια, τα οποία αφορούσαν στην αντιπυρική περίοδο και στην περίπτωση εκκενώσεων, όταν αυτό κριθεί απαραίτητο. Μέσα στο πρώτο σχέδιο συμπεριλαμβανόταν χάρτες δασικών εκτάσεων, καθώς και ενέργειες που πρέπει να γίνουν για τον καθαρισμό δασικών δρόμων και βελτίωση της προσβασιμότητας σε δύσβατες περιοχές.
Ο δήμος είναι ο υπεύθυνος της απόφασης εκκένωσης μιας περιοχής, ενώ αν η πυρκαγιά παρατηρείται στα όρια δύο δήμων, τότε υπεύθυνη της εκκένωσης είναι η νομαρχία.
Όλοι οι φορείς συμφώνησαν ότι η πρόληψη είναι η καλύτερη καταπολέμηση της πυρκαγιάς και δεσμεύτηκαν ότι θα κάνουν το καλύτερο δυνατό, ύστερα και από παρότρυνση του νομάρχη Ξάνθης. Οι καθαρισμοί ορισμένων σημείων, θεωρούνται το καλύτερο «όπλο», για την πρόληψη μιας πυρκαγιάς.
Όπως συνηθίζεται τα τελευταία αρκετά χρόνια, θα απαγορευθεί η κυκλοφορία στο περιαστικό δάσος της Ξάνθης, με σκοπό την ελαχιστοποίηση της περίπτωσης πρόκλησης πυρκαγιάς σε αυτό, το οποίο είναι πολύ σημαντικό για την πόλη της Ξάνθης και γενικότερα για το περιβάλλον της περιοχής.
Όλοι οι φορείς πάντως συμφώνησαν με τα σχέδια της πολιτικής προστασίας και δεσμεύθηκαν ότι θα κάνουν το παν, για να περάσει το ερχόμενο καλοκαίρι χωρίς παρατράγουδα.

Σχετικά Άρθρα