Γενική

Μέτρα στήριξης για τους καπνοπαραγωγούς

Ερώτηση Τσετίν Μάντατζη και Αχμέτ Χατζηοσμάν

Ερώτηση σχετικά με τα μέτρα στήριξης για τους καπνοπαραγωγούς που είχε εξαγγείλει το Υπουργείο κατέθεσαν ο βουλευτής Ξάνθης, Τσετίν Μάντατζη και ο βουλευτής Ροδόπης, Αχμέτ Χατζηοσμάν, στην Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κατερίνα Μπατζελή.
Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στην ερώτησή τους τονίζουν την συνεισφορά της καλλιέργειας και εμπορίας του καπνού για τους Νομούς της Ξάνθης και της Ροδόπης επισημαίνοντας ότι «η καπνική αγορά, σε όλα τα στάδια της παραγωγικής, μεταποιητικής και εμπορικής αλυσίδας, αποτέλεσε πνοή για τον τόπο μας».
Οι δύο βουλευτές χαρακτηρίζουν «Βατερλώ» τις πολιτικές των κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας στον τομέα της καπνοκαλλιέργειας. Αντίθετα, επισημαίνουν ότι το πακέτο δράσεων που εξήγγειλε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προκειμένου να διασφαλιστούν οι πόροι και να διατεθεί το σύνολο της απώλειας, που υπολογίζεται σε 568,3 εκατ. Ευρώ για την τριετία 2010- 2013 στους ίδιους τους καπνοπαραγωγούς, θα τους ανακουφίσει αισθητά οικονομικά.
Ο Τσετίν Μάντατζη και ο Αχμέτ Χατζηοσμάν διατυπώνουν ερωτήματα προς την Υπουργό αναφορικά με ασάφειες και κενά που διαπιστώθηκαν στο εξαγγελθέν πακέτο μέτρων και καλούν το Υπουργείο να ενεργήσει άμεσα προκειμένου να εξειδικευτούν τα μέτρα και να ενεργοποιηθούν οι μηχανισμοί του Υπουργείο για να αντιμετωπιστούν τα καρτέλ που δρουν στον τομέα του καπνού.
Αποσπάσματα από την ερώτηση
«Στην καλλιέργεια του Μπασμά έχει στηριχθεί εδώ και δεκαετίες τόσο ο αγροτικός πληθυσμός της Ξάνθης και της Κομοτηνής όσο και το εμπόριο στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Η αλυσίδα αυτή, όμως, έσπασε, όταν αποδυναμώθηκε ο κύριος κρίκος της, αυτός της παραγωγής. Αυτό ήταν το αποτέλεσμα των καταστροφικών για τον τομέα της καπνοκαλλιέργειας πολιτικών που ακολούθησε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.
Η περικοπή και η μεταφορά του 50% των άμεσων ενισχύσεων καπνού από φέτος, το 2010, σε πολιτικές αγροτικής ανάπτυξης, αποτελεί το χαριστικό πλήγμα στην καρδιά της καπνοπαραγωγής. Ταυτόχρονα, οι ηγεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης κατά την διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας απέτυχαν παταγωδώς να σχεδιάσουν σαφείς πολιτικές, και να εφαρμόσουν μέτρα στήριξης της καλλιέργειας καπνού. Χωρίς πλαίσιο για την διαμόρφωση ενός όσο το δυνατόν ασφαλούς περιβάλλοντος για την παραγωγή και την διάθεση της πρώτης ύλης, του καπνού δηλαδή, τα αποτελέσματα ήταν προδιαγεγραμμένα.
Η ανασφάλεια, η απογοήτευση, η άγνοια κατέλαβε τους καλλιεργητές και μετατράπηκε σταδιακά σε εγκατάλειψη της παραγωγής ενός προϊόντος παραδοσιακού, ποιοτικού, ανταγωνιστικού με παρελθόν, παρόν και μέλλον. Το μόνο που έχει μείνει πλέον για να θυμίζει τις «καλές εποχές» είναι τα μουσεία καπνού, το μοναδικό έργο στον αγροτικό τομέα, στο οποίο με επιμέλεια επιδόθηκαν οι προηγούμενοι Υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης.
Μετά το «Βατερλώ» που υπέστη η καπνοκαλλιέργεια από το 2004 και μετά, οι καπνοκαλλιεργητές με μεγάλη ανακούφιση ενημερώθηκαν για το πακέτο δράσεων του Υπουργείου σχετικά με τον καπνό και συγκεκριμένα, για την προσπάθεια του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να διασφαλίσει τους πόρους και να διαθέσει το σύνολο της απώλειας, που υπολογίζεται σε 568,3 εκατ. Ευρώ για την τριετία 2010- 2013 στους ίδιους τους καπνοπαραγωγούς με προτεραιότητα αυτούς που συνεχίζουν να παράγουν καπνό ή διατροφικά προϊόντα.
Δράσεις όπως η δημιουργία και ανάπτυξη μικρών επιχειρήσεων σε καπνοπαραγωγικές περιοχές, η ενθάρρυνση τουριστικών δραστηριοτήτων, ο εκσυγχρονισμός γεωργικών εκμεταλλεύσεων, το σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης στην παραγωγή καπνού, μπορούν να αποτελέσουν την κινητήρια δύναμη που θα βάλει πάλι σε λειτουργία την καπνοκαλλιέργεια.
Ωστόσο, παρά το πακέτο μέτρο που εξαγγέλθηκε από το Υπουργείο παραμένουν πολλά σημεία ασαφή και απροσδιόριστα, χωρίς να έχει γίνει εξειδίκευση των δράσεων που αφορούν τόσο τους νυν όσο και τους πρώην καπνοκαλλιεργητές. Όσο όμως τα μέτρα δεν εξειδικεύονται τόσο επιτείνεται η ανησυχία των παραγωγών μας.
…Ερωτάσθε,
1. Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η εξειδίκευση των μέτρων και πότε θα είναι έτοιμο το Υπουργείο να προβεί στην εξαγγελία συγκεκριμένων μέτρων;
2. Υπάρχει πρόβλεψη προκειμένου να ενημερωθούν οι καπνοκαλλιεργητές των Νομών μας σχετικά με τις δυνατότητες που θα τους δίνονται βάση του πακέτου μέτρων;
3. Υπάρχει σχεδιασμός ώστε να γίνει η αναπλήρωση του μειωμένου εισοδήματος των καπνοπαραγωγών;
4. Θα ενεργοποιήσει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης τους μηχανισμούς ελέγχου προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα καρτέλ που λυμαίνονται τον χώρο και τους αγρότες;»

Σχετικά Άρθρα