fbpx
Γενική

Κρούσματα παραπλάνησης ηλικιωμένων

Συμβουλές προς αποφυγή των «τσαντάκηδων» και των «πορτοφολάδων»

Κρούσματα παραπλάνησης ηλικιωμένων που τους εμφανίζονται ως γνωστοί οικείων τους προσώπων και τους ζητούν χρήματα εντοπίστηκαν και στην Ξάνθη σύμφωνα με πληροφορίες μας. Προσοχή όσους εμπιστεύεστε και να επιβεβαιώνετε πάντα όσα σας λένε. Επίσης ιδιαίτερη προσοχή και όταν κυκλοφορείτε έξω. Η Αστυνομική Διεύθυνση δίνει συμβουλές για να μην πέσετε θύματα:
«Μην μπαίνετε στο ασανσέρ με αγνώστους, ιδίως όταν πρόκειται για πολυκατοικίες απόμερες και με μειωμένη κίνηση.
Μην περπατάτε ανέμελοι στην άκρη του πεζοδρομίου σε μέρη που είναι ερημικά και σκοτεινά.
Όταν βαδίζετε σε μοναχικούς δρόμους, προτιμάτε το αριστερό πεζοδρόμιο ώστε να είναι ορατά τα οχήματα που έρχονται.
Κρατείστε την τσάντα σας στην αντίθετη πλευρά από εκείνη της ροής της κίνησης, αλλά αφήστε την αμέσως σε περίπτωση που την αρπάξει κάποιος κλέφτης.
Αν κάποιος οδηγός οχήματος πλησιάσει να ζητήσει κάποια πληροφορία, αποφύγετε να πάτε κοντά στο όχημα.
Μην ξεχνάτε ότι συχνά οι επιθέσεις γίνονται σε υπόγειες διαβάσεις, κυρίως σε ώρες αραιής κυκλοφορίας των πεζών και σε χώρους που βρίσκονται κοντά σε σταθμούς του Μετρό.
Αποφεύγετε τις τσάντες χωρίς λουριά ή πιασίματα.
Η τσάντα, εφόσον έχει ιμάντα ανάρτησης, δεν πρέπει να αναρτάται σταυρωτά στο στήθος.
Σε πολυκοσμία, (π.χ. χορευτικό κέντρο) καλό είναι να παίρνετε μαζί σας ένα μικρό τσαντάκι και να το έχετε επάνω σας.
Σε κάθε περίπτωση, μην αφήνετε την τσάντα σας στο έδαφος, στα πόδια σας ή κρεμασμένη από κρεμάστρες, πλάτες καθισμάτων ή σε σκαμνιά. Προσπαθήστε να τη βλέπετε πάντα είτε πάνω στο τραπέζι είτε στα πόδια σας.
Όταν βγαίνετε για ψώνια, να παίρνετε μαζί σας τα απολύτως απαραίτητα χρήματα και να αποφεύγετε να έχετε μαζί σας επίσημα έγγραφα ή πάνω από μία κάρτες.
Μην αφήνετε την τσάντα σας χωρίς παρακολούθηση σε καροτσάκι.
Αν τα χέρια σας είναι γεμάτα, μην κρατάτε την τσάντα σας από το χέρι μαζί με τα άλλα πράγματα ή ψώνια. Καλύτερα είναι η τσάντα να κρέμεται από τον καρπό σας ή από την κλείδωση του αγκώνα σας. Προσπαθήστε πάντα, σε κάθε περίπτωση, να έχετε το ένα χέρι ελεύθερο.
Γενικότερα, σε χώρους με συνωστισμό (στάσεις λεωφορείων, μέσα στα λεωφορεία, λαϊκές αγορές), προστατεύουμε καλά την τσάντα και το πορτοφόλι. Ένα πορτοφόλι που προεξέχει στην πίσω τσέπη του παντελονιού ή σε μια ανοιχτή γυναικεία τσάντα είναι πρόκληση.
Για να μειώσετε τις ζημιές, θα ήταν προτιμότερο να έχετε έγγραφα και χρήματα σε χωριστές τσέπες των ενδυμάτων και να μη φέρετε μαζί σας πολλά χρήματα και αντικείμενα αξίας.
Προτιμάτε να τοποθετείτε τα χρήματά σας στις εσωτερικές τσέπες των ρούχων σας.
Όταν πρόκειται να μεταφέρετε μεγάλα χρηματικά ποσά, προσπαθήστε να έχετε συνοδό και να μην τοποθετείτε όλα τα χαρτονομίσματα σε ένα χαρτοφύλακα ή τσάντα ή τσέπη.
Μη διστάσετε να βάλετε τις φωνές αν κάποιος σας επιτεθεί για να σας πάρει την τσάντα.
Σε κάθε περίπτωση, αν δεν είστε σίγουροι ότι μπορείτε να αποτρέψετε το γεγονός, μην προβάλετε αντίσταση. Η υγεία και η σωματική σας ακεραιότητα αξίζουν περισσότερο από οτιδήποτε άλλο.
Αν δεχθείτε επίθεση από «τσαντάκια», ενημερώστε αμέσως την Άμεση Δράση δίνοντας όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα χαρακτηριστικά των υπόπτων. Επίσης, ενημερώστε την αστυνομία αν η τσάντα σας είχε κλειδιά και την ταυτότητά σας ή άλλα σημαντικά έγγραφα».

Σχετικά Άρθρα