fbpx
Γενική

Έδώ πολυτεχνείο!!!

Υπό Κατάληψη τελούσε η Πρυτανεία του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης τις προηγούμενες μέρες, μετά από Γενική Συνέλευση του Συλλόγου των Εστιακών. Παρακάτω παραθέτουμε αποσπάσματα από τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις της απόφασης της γενικής συνέλευσης.

Πριν παραθέσουμε τα αποσπάσματα μόνο ένα σχόλιο του γράφοντα για τα κομμάτια της απόφασης του Συλλόγου των εστιακών, ενώ πολλά από τα αιτήματά τους απαντούν πραγματικά στα προβλήματα της Φοιτητικής Μέριμνας υστερεί η πολιτική ανάλυση και η στοχοποίηση των ενόχων για την κατάσταση στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Π.χ. την ώρα που μιλούν για νέα κτίρια, αύξηση των δαπανών δεν υπάρχει ούτε μια νύξη για την οικονομική κρίση, την πολιτική της Κυβέρνησης και τις προφάσεις της για τα Δημοσιονομικά ελλείμματα, για τα νέα μέτρα κτλ. ΜΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΑΠΑΙΤΗΣΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΛΟΓΗ, οι εστιακοί φοιτητές είναι οι φοιτητές που προέρχονται από τα πιο φτωχά λαϊκά στρώματα, οπότε θα περίμενε κανείς περισσότερες αναφορές για τη γενική πολιτική κατάσταση της χώρας.

«Οι οικότροφοι φοιτητές διαρκώς αντιμετωπίζουν ορισμένα προβλήματα τα οποία παραμένουν σταθερά και διαχρονικά και άλλα που προκύπτουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Ζητήματα που αφορούν δικαιώματα όπως τη Δημόσια και Δωρεάν σίτιση, στέγαση, μεταφορά.
Κατά τη διάρκεια του φετινού ακαδημαϊκού έτους παρατηρήθηκαν πολλά προβλήματα κατά τη μεταφορά των φοιτητών προς την Πανεπιστημιούπολη, ενώ συνέβη και ένα ατύχημα. Επιπλέον η αύξηση 25% των φοιτητών στα περιφερειακά πανεπιστήμια έχει δημιουργήσει το φαινόμενο του υπερσυνωστισμού στα λεωφορεία. Διαρκής είναι η αδιαφορία της Διοίκησης για το συγκεκριμένο φαινόμενο.

Από την άλλη πλευρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει ασύρματο και γρήγορο internet στις φοιτητικές εστίες προκαλεί πολλαπλά προβλήματα στους οικότροφους φοιτητές. Από τους 700 φοιτητές μόνο 16 έχουν ταυτόχρονα πρόσβαση στο διαδίκτυο, το οποίο είναι και αργό. Έτσι οι φοιτητές οδηγούνται στην αγορά ή ενοικίαση φορητών εξωτερικών modem από εταιρίες τηλεφωνίας, για να μπορέσουν να έχουν πρόσβαση.

Η εμπειρία των τελευταίων χρόνων έχει αποδείξει ότι το φοιτητικό κίνημα με μαζικές κινητοποιήσεις μπορεί να πετύχει την υλοποίηση σημαντικών διεκδικήσεών του. Αξίζει να αναφερθεί η πρόσφατη επιτυχία του συλλόγου με την κατάληψη στην πρυτανεία τον Οκτώβριο και την παρουσία του μαζί με άλλες συλλογικότητες σχολών της Κομοτηνής στη σύγκλητο, κατά την οποία το πρυτανικό συμβούλιο θεώρησε την κάρτα σίτισης ως αντισυνταγματική και την κατήργησε».

Ακολουθούν τα αιτήματα των εστιακών ένα προς ένα προς την Πρυτανεία του Πανεπιστημίου. Αξίζει να σημειωθεί πως μετά την κατάληψη του κτιρίου της Πρυτανείας ακολούθησε καταγγελία προς το πρυτανικό σχήμα. Η καταγγελία αναφέρει: «δεν έχει παραδώσει τα κλειδιά των εισόδων που οδηγούν στις τουαλέτες του κτιρίου με σκοπό να δυσχεράνει την παραμονή των καταληψιών φοιτητών εκεί. Η πράξη αυτή γίνεται συνειδητά από την πλευρά τους με σκοπό ν αναγκάσουν τους φοιτητές να παραβιάσουν τις πόρτες, έτσι ώστε να κατηγορηθούμε αργότερα για δήθεν φθορές της Πανεπιστημιακής περιουσίας».
Τζώτζης Βασίλης
Φοιτητής της Πολυτεχνικής Σχολής

Σχετικά Άρθρα