fbpx
Γενική

Ας τολμήσει ο Νομάρχης να κλείσει τη δίοδο!!!

Χάρτης στη Βουλγαρία με ελληνικές περιοχές

Γράφει ο Νικόλαος Φωτιάδης

Στην Φιλιππούπολη της Βουλγαρίας αναρτηθήκαν αφίσες με τον χάρτη τους να περιλαμβάνει την Θράκη, τη Μακεδονία και εδάφη των Σκοπίων, της Ρουμανίας, της Σερβίας, της Αλβανίας και της Τουρκίας.
Ρωτήσαμε σχετικά τον Στρατηγό κ. Νικόλαο Φωτιάδη να σχολιάσει το γεγονός και μας είπε:
«Δεν είναι η πρώτη φορά που οι «Σύμμαχοι» γείτονες μας, οι απόγονοι του Κρούμου, προκαλούν. Οι Βούλγαροι κοιμούνται και ξυπνούν με το όραμα της «Μεγάλης Βουλγαρίας», της συνθήκης του Αγίου Στεφάνου.
Για όσους δεν γνωρίζουν, σας λέω ότι στις 3 Μαρτίου του 1878 σ ένα χωριό της Κωνσταντινουπόλεως τον Άγιο Στέφανο (Γιεσίλκιοι στα Τουρκικά) υπογράφτηκε η συνθήκη Αγίου Στεφάνου (μετά το νικηφόρο για τους Ρώσους Ρωσοτουρκικό πόλεμο). Το κύριο χαρακτηριστικό της συνθήκης αυτής ήταν η έξωση της Τουρκίας από τον Βαλκανικό χώρο και η δημιουργία μιας μεγάλης Βουλγαρίας, απόλυτα συμβατή προς επιδιώξεις του μεγαλοϊδεατισμού της Σόφιας και τα πανσλαβικά σχέδια των Ρώσων.
Ευτυχώς η Αυστροουγγαρία και η Βρετανία (για λόγους δικών τους συμφερόντων) αντέδρασαν και υπογράφτηκε στις 13 Ιουλίου του 1878 η Συνθήκη του Βερολίνου με πρωτοβουλία του Βίσμμαρκ. Με την οποία επανήλθαν η Μακεδονία και η Θράκη στην Ελλάδα και η μικρή Βουλγαρία παρέμεινε φόρου υποτελής στην Τουρκία ενώ η Ανατολική Ρωμυλία ανακηρύχθηκε αυτόνομη.
Αυτοί λοιπόν είναι οι «ομόθρησκοι» εταίροι μας στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι οποίοι ως «Κατακτηταί» από το 1913- 1919 και από το 1941- 1945 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη έδωσαν μαθήματα βαρβαρότητας (Ξυλοδαρμοί, αρπαγές αρχείων και πολυτίμων εικόνων, πείνα).
Ο ποιητής μας Κωστής Παλαμάς έγραψε ένα ποίημα, που περιλαμβάνεται στην συλλογή του «βωμοί, οπού μιλάει για τις απειλές, τα άρματα, την τόλμη:
«Και, ω μικροκάμωτη εσύ γη, με την τρανή ιστορία
Και απόσκεποι και ξέσκεποι και σε παραμονεύουν
μακρόνυχα όρνια, βάσκανες φιδοματιές, οι οχτροί σου.
Μην τον ξεχνάς τον Βούλγαρο, μην μπιστευτής το Σλάβο,
τον Τούρκο μην καταφρονάς και πάντα να υποπτεύης
τον ξένο, Φράγκο απ το Βοριά και Φράγκο από τη Δύση.
Τα δαφνοκλάδια, που έστρωσες, κλινάρι μην τα κάμης
για να πλάγιασης- τ άρματα στεφάνωσε μ εκείνα
και πάντα κτάταε τ άρματα και ολονύχτια στο πόδι
βιγλάτορας, βλεπάτορας από ψηλά ταμπούρια,
Και τόλμα. Πρέπει να τολμάς. Άγια Σωτήρα η Τόλμη.»
Φοβάμαι ότι ο Έλληνας Πρόξενος στην Φιλιππούπολη Νίκος Πιπερίγκος, για την δυσφορία του και τις διαμαρτυρίες του για τις αφίσες με τον χάρτη της «Μεγάλης Βουλγαρίας», ίσως και να τιμωρηθεί από την Ελληνική Κυβέρνηση γιατί « δεν έκατσε στα αυγά του», όπως επιτάσσουν οι Σύμμαχοι μας Αμερικανοί. (Αυτές τις εντολές εκτελούν στο ΥΠΕΞ η κ. Μπακογιάννη και ο κ. Παπανδρέου).

Σχετικά Άρθρα