Γενική

Η ΑΝΕΡΓΙΑ «ΘΕΡΙΖΕΙ» ΚΑΙ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΞΑΝΘΗΣ

«Τρομακτικά» είναι πλέον τα ποσοστά

Τρομακτικές είναι οι προβλέψεις, οι οποίες αφορούν στο ποσοστό της ανεργίας, το οποίο εικάζεται πως θα φτάσει το 20% στο τέλος του τρέχοντος έτους.
Ανησυχητική αύξηση παρουσίασαν οι δείκτες της ανεργίας τους τελευταίους μήνες, η οποία εκτοξεύτηκε στο 10,6%, έναντι του 9,8% που ήταν τον περασμένο Οκτώβριο. Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι άνεργοι ανήλθαν σε 532.000 άτομα δηλαδή αυξήθηκαν κατά 145.000 άτομα μέσα σε ένα χρόνο και κατά 40.800 άτομα μέσα σε ένα μήνα. Το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας 17,8% καταγράφηκε στο Νότιο Αιγαίο και ακολούθησε η Δυτική Μακεδονία με 14,3% και η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη με 14,2%, ενώ στον αντίποδα βρίσκεται το Βόρειο Αιγαίο με 5,9%.
Τα επίσημα στοιχεία δίνουν ένα μεγάλο ποσοστό ανεργίας και στο νομό μας, ο οποίος το τελευταίο διάστημα και κυρίως ύστερα από το κλείσιμο πολλών εργοστασίων, βρίσκεται στη χειρότερη θέση των τελευταίων ετών, από πλευράς ανεργίας.
«Ότι υπάρχει μεγάλη ανεργία στο νομό μας, αυτό νομίζω πως δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανένας. Τώρα αν είναι 10-11%, που δίνουν από την κυβέρνηση ή αν είναι 20%, που δίνουν τοπικοί παράγοντες, εγώ δεν έχω στοιχεία να πω ότι είναι το ένα ή το άλλο. Πάντως θεωρώ ότι, πρώτον η ανεργία αυτήν τη στιγμή είναι πολύ μεγαλύτερη από τα επίσημα στοιχεία που δίνονται και δεύτερον ότι είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα, το οποίο έχει να αντιμετωπίσει ο νομός μας. Επειδή ακόμα δε βλέπω να λαμβάνονται αποφάσεις, που να έχουν αναπτυξιακό χαρακτήρα, πιστεύω ότι η ανεργία θα μεγαλώσει ακόμη περισσότερο», δήλωσε ο πρώην βουλευτής Ξάνθης της ΝΔ Φίλιππος Τσαλίδης, αναφερόμενος στο μείζον πρόβλημα της ανεργίας στο νομό μας.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΚΕΠΕΑ, το 2009, καταγράφηκε εκρηκτική αύξηση των άνεργων επισκεπτών (σε ποσοστό 140%) συγκριτικά με το προηγούμενο έτος. Με βάση τα ίδια στοιχεία, διαπιστώθηκε πως το 87% των ανέργων που απευθύνθηκε στο γραφείο του ΚΕΠΕΑ πέρυσι ήταν Έλληνες ενώ υπήρξε αύξηση του ποσοστού κατά 13% των οικονομικών μεταναστών, που θέλησαν να ενταχθούν στην αγορά εργασίας.
«Στο νομό μας υπάρχουν προβλήματα σε δύο τομείς. Στον πρωτογενή με τους αγρότες και στο δευτερογενή με τα εργοστάσια, τα οποία έκλεισαν. Στον τριτογενή τομέα, στον οποίο είναι οι υπηρεσίες, νομίζω ότι μπορούμε και πρέπει να επενδύσουμε. Καλό θα ήταν να υπάρχει και μια καθετοποίηση, που δε βλέπω να υπάρχει, παρόλο που εγώ είχα κάνει αρκετές προτάσεις στο παρελθόν, οι οποίες αφορούσαν στο νομό μας, σε συνδυασμό του πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα, όπου δίπλα στην παραγωγή θα υπήρχε και μεταποίηση, ώστε να φτάνουμε και στο τελικό προϊόν», δήλωσε ο κ. Τσαλίδης, ολοκληρώνοντας αυτήν τη δήλωση με τη φράση «είναι δύσκολα τα πράγματα».

– Κάθε οικονομία έχει ένα ορισμένο μέγεθος πληθυσμού. Για λόγους οικονομικής ανάλυσης ο πληθυσμός διακρίνεται σε οικονομικά ενεργό και σε οικονομικά μη ενεργό. Ο οικονομικά ενεργός πληθυσμός αποτελεί το εργατικό δυναμικό της οικονομίας και περιλαμβάνει τα άτομα εκείνα τα οποία είναι ικανά προς εργασία και ταυτόχρονα θέλουν να εργαστούν. Τα άτομα εκείνα τα οποία δεν μπορούν να εργαστούν, για παράδειγμα, μικρά παιδιά, ηλικιωμένοι, ασθενείς, στρατιώτες κ.α., δεν ανήκουν στο εργατικό δυναμικό. Από τη σύγκριση των παραπάνω στοιχείων, βγαίνει το ποσοστό της μάστιγας της κοινωνίας. Της Ανεργίας.

Σχετικά Άρθρα