Θεαματικά και συγχρόνως ΤΡΑΓΙΚΑ είναι τα στοιχεία που έδωσε η Τράπεζα της Ελλάδος, σχετικά με το δημόσιο χρέος και τους τόκους που πληρώνουμε για να μην βουλιάξει η οικονομία μας και κηρύξουμε ΠΤΩΧΕΥΣΗ ως κράτος!
Όσον αφορά το δημόσιο χρέος, ανήλθε- σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία- το 2009 στα 272 δισεκατομμύρια 300 εκατομμύρια ευρώ επιβαρυμένο με τόκους ύψους 12 δισεκατομμυρίων 340 εκατομμυρίων ευρώ!
Και να φανταστεί κανείς, ότι πριν 30 χρόνια, το 1979 το δημόσιο χρέος ανέρχονταν μόλις στο 1 δισεκατομμύριο 159 εκατομμύρια ευρώ (υπολογισμένο σε δραχμές).
Τι συνέβη λοιπόν την τελευταία 30ετία και εκτοξεύθηκαν τα χρέη μας χωρίς στην ουσία να υπάρξει το ανάλογο αντίκρισμα για τη χώρα και τους πολίτες; Στη διαμόρφωση αυτού του οικονομικού «αποτελέσματος» επέδρασαν και πολλοί αστάθμητοι παράγοντες, όπως οι πετρελαϊκές κρίσεις, αλλά κανένας από τους θεσμικούς υπεύθυνους, δηλαδή τους επτά πρωθυπουργούς και τα οικονομικά τους επιτελεία, από τότε μέχρι σήμερα, δεν είναι άμοιρος των ευθυνών του… Από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, τον Γεώργιο Ράλλη, τον Ανδρέα Παπανδρέου, τον Ξενοφώντα Ζολώτα, τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, τον Κώστα Σημίτη, έως και τον Κώστα Καραμανλή, το δημόσιο χρέος είχε μια σταθερά αυξητική τάση, με αποτέλεσμα σήμερα να φθάσουμε στον προθάλαμο της χρεοκοπίας!
ΕΜΠΡΟΣ
Όταν ο κινηματογράφος «Ηλύσια» πουλήθηκε το 1978 από τους απογόνους του Βίκτωρα Φερναντέζ στην Αικατερίνη Φιλιππίδου, μάθαμε από τη συμβολαιογραφική πράξη ότι η αίθουσα αγοράσθηκε το 1911 από κάποιον Οθωμανό. Τίποτε άλλο. Φαίνεται ότι η ύπαρξη των «Ηλυσίων», δεν γνωρίζουμε το όνομά τους στην περίοδο της Οθωμανικής εποχής, ήταν ανεπαρκής στην εξυπηρέτηση των πολιτών της Ξάνθης. Έτσι μια νέα αίθουσα κτίζεται και λειτουργεί το πρώτο εξάμηνο του 1912. Η σημερινή αίθουσα του κινηματογράφου «Ολύμπια» ήταν την εποχή εκείνη ένα οικόπεδο το οποίο ανήκε στην Ασπασία σύζυγο του Ι. Ορφανίδη. Ο Μιχαήλ Κανέτσος στο οικόπεδο αυτό ανήγειρε το σημερινό κτίσμα του κινηματογράφου «Ολύμπια». Έτσι στην εποχή της Οθωμανικής κυριαρχίας η Ξάνθη διαθέτει δύο κινηματογράφους. Να σημειωθεί ότι το οικοδόμημα μεταβιβάστηκε αργότερα από την Ασπασία Ορφανίδου η οποία παντρεύτηκε τον Σοφοκλή Αρσενάκη, απόγονος των οποίων ήταν ο Ρωμύλος Αρσενάκης, ο οποίος πέθανε πρόσφατα. Η αίθουσα μέχρι το 1946 είχε την επωνυμία «Πάνθεον». Αλλά ας αφήσουμε να μιλήσει το κείμενο το οποίο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Μακεδονία» στις 3 Ιουνίου 1912
ΑΓΩΝΑΣ
Το ότι πάνω στην πλάτη της χώρας μας- ιδιαίτερα αυτό το διάστημα- παίζονται πολιτικά- οικονομικά και γεωστρατηγικά παιχνίδια των ισχυρών της γης όλοι λίγο- πολύ το έχουμε ψυλλιαστεί…. Άλλωστε η ιστορία επαναλαμβάνεται χρόνια τώρα, κάτι που ξέρουμε πολύ καλά εμείς οι Θρακιώτες….
ΑΚΡΙΤΑΣ
Μετά από έγγραφη αίτηση του «Ακ» και με 23 ημέρες καθυστέρησης υπεγράφη από τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης κου Φίλιππα Φιλλίπου το πρακτικό με υπ αριθμ. 4/27- 1- 2010 της απόφασης Νο 32 από την τακτική συνεδρίαση της 27 η Ιανουαρίου 2010.
ΤΟΛΜΗ
Τρεις βασικές αλλαγές προωθεί για τους μετανάστες το υπουργείο, που αφορούν χορήγηση ιθαγένειας σε μετανάστες δεύτερης γενιάς, δικαίωμα πολιτογράφησης και δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι.
Ποικίλες αντιδράσεις προκαλεί το σχέδιο νόμου για τους μετανάστες που προωθεί η κυβέρνηση, αφού δυο εντελώς διαφορετικές απόψεις συγκρούονται, προκαλώντας μάλιστα τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα σε όγκο κατάθεση απόψεων που έγινε στη διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης.
Από τη μια πλευρά οι άκρως ξενοφοβικές απόψεις απορρίπτουν σωρηδόν το νομοσχέδιο ζητώντας δημοψήφισμα και κάνουν λόγο για την «καθαρότητα» της ελληνικής φυλής και από την άλλη υπάρχει μια αντίληψη που κοιτάει το αύριο, κοιτάει τι γίνεται στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες και λαμβάνει υπόψη της τις μεγάλες αλλαγές που έχουν γίνει τα τελευταία 25- 30 χρόνια στις «προηγμένες» ευρωπαϊκές χώρες.