Γενική

Ως διά μαγείας εξαφανίζονται τσάντες

ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΚΛΟΠΕΣ ΣΤΑ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΑ ΞΑΝΘΗΣ

Πληθαίνουν ολοένα και περισσότερο οι φωνές συμπολιτών μας, οι οποίες αναφέρουν τις αυξανόμενες κλοπές που σημειώνονται στα μνήματα της πόλης. Ως γνωστό, όλοι οι τάφοι έχουν το μικρό αποθηκευτικό χώρο στο πίσω μέρος, μέσα στον οποίο οι συγγενείς των νεκρών τοποθετούν διάφορα αντικείμενα, τα οποία κυρίως προορίζονται για τα μνημόσυνα των θανόντων. Δεν είναι λίγοι αυτοί που έχουν δει να «κάνουν φτερά» όλα αυτά, τα οποία μάλιστα δεν είναι και πράγματα μεγάλης αξίας. Ωστόσο οι κλοπές δεν περιορίζονται μόνο σε αυτά τα αντικείμενα, αλλά τον τελευταίο καιρό σε έξαρση βρίσκεται και το φαινόμενο κλοπής τσαντών, κάτι το οποίο επιβεβαιώνουν και οι υπάλληλοι των νεκροταφείων, οι οποίοι μιλούν μάλιστα για πολλά κρούσματα.
Τα νεκροταφεία της πόλης είναι φυσικά περικυκλωμένα από τοίχο, ο οποίος εμποδίζει έως ένα βαθμό την πρόσβαση μέσα σε αυτά. Το τελευταίο διάστημα, η φύλαξη είχε περιοριστεί, λόγω της εξέλιξης των έργων ανάπλασης της κεντρικής εισόδου. Εξάλλου, τις ώρες που παραμένουν ανοιχτά τα μνήματα, υπάρχουν και οι υπάλληλοι των νεκροταφείων, προσφέροντας έως ένα βαθμό ασφάλεια στο χώρο. Σύμφωνα με τους ίδιους, ο χώρος είναι τόσο μεγάλος, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατο να παρακολουθηθεί ολόκληρος.
Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Ξάνθης Κωνσταντίνος Γιατζόγλου, μιλώντας παλιότερα στην «ΧΝ» ανέφερε για το θέμα: «Οι κλοπές δεν είναι ένα φαινόμενο, το οποίο παρουσιάστηκε τώρα. Τα μνήματα βέβαια φυλάσσονται. Είναι περιφραγμένα γύρω-γύρω με 2,5 μέτρα τοίχο. Ένα μείον τώρα είναι οι, προς το παρόν, ανοιχτές πόρτες, λόγω των έργων», ενώ σε ερώτηση για τις περαιτέρω ενέργειες ασφάλειας του χώρου, ο κ. Γιατζόγλου είχε απαντήσει: «Με τις υπάρχουσες συνθήκες δεν μπορεί να φυλάσσεται ο χώρος 24 ώρες το 24ωρο, μελλοντικά ίσως», συμπληρώνοντας πως αυτό δε γίνεται πουθενά.
Η κατάσταση στα νεκροταφεία της Ξάνθης δυστυχώς δεν έχει αλλάξει. Αντιθέτως μάλιστα τα κρούσματα πληθαίνουν και δεν υπάρχει κανένα σημάδι βελτίωσης.
Στο παρελθόν κρούσματα κλοπής σημειώθηκαν και στην εκκλησία στο χώρο των νεκροταφείων, καθώς και σε αυτοκίνητα, τα οποία ήταν παρκαρισμένα από έξω.
Οι αρμόδιοι φορείς πάντως, ας κάνουν το καλύτερο δυνατό για την προστασία των πολιτών.

– Τα νεκροταφεία της πόλης είναι φυσικά περικυκλωμένα από τοίχο, ο οποίος εμποδίζει έως ένα βαθμό την πρόσβαση μέσα σε αυτά. Το τελευταίο διάστημα, η φύλαξη είχε περιοριστεί, λόγω της εξέλιξης των έργων ανάπλασης της κεντρικής εισόδου. Εξάλλου, τις ώρες που παραμένουν ανοιχτά τα μνήματα, υπάρχουν και οι υπάλληλοι των νεκροταφείων, προσφέροντας έως ένα βαθμό ασφάλεια στο χώρο. Σύμφωνα με τους ίδιους, ο χώρος είναι τόσο μεγάλος, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατο να παρακολουθηθεί ολόκληρος.

Σχετικά Άρθρα