Γενική

Δ. Βορίδης: «Αυτό είναι η κορύφωση της αλαζονείας της νυν δημοτικής αρχής»

Οι εργασίες στο έργο της ενοποίησης των πλατειών προχωρούν κανονικά και μάλιστα η κεντρική πλατεία σχεδόν τελείωσε, αφού ολοκληρώνονται και οι εργασίες μπροστά στο κτίριο της πρώην Τράπεζας της Ελλάδος. Οι εργασίες, ανάγκασαν τους αρμόδιους να προβούν σε διάφορες παρεμβάσεις, με σκοπό τη διευκόλυνση των έργων. Μία από αυτές τις παρεμβάσεις ήταν το ξερίζωμα κάποιων δέντρων, από το χώρο των εργασιών, οι οποίες προκάλεσαν το ξάφνιασμα των πολιτών, αλλά και την έντονη αντίδραση της μείζονος αντιπολίτευσης του δήμου Ξάνθης.


ΚΟΠΗΚΑΝ ΚΑΠΟΙΑ ΔΕΝΤΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ

Δ. Βορίδης: «Αυτό είναι η κορύφωση της αλαζονείας της νυν δημοτικής αρχής»

Έκπληξη έχει προκαλέσει το αυθαίρετο κόψιμο κάποιων δέντρων, σύμφωνα με τον αρχιτέκτονα μηχανικό Δημήτρη Βορίδη, υποστηρικτή του συνδυασμού του Χρήστου Πούλιου, από την κεντρική πλατεία της Ξάνθης, στο όνομα των εργασιών που πραγματοποιούνται, οι οποίες εντάσσονται στο έργο της ενοποίησης των πλατειών. Ο κ. Βορίδης, μιλώντας στην εφημερίδα μας, ανέφερε ότι το κόψιμο των δέντρων πραγματοποιήθηκε, ύστερα από προσωπικές διαταγές υπαλλήλων ή διαταγές των τεχνικών υπηρεσιών ή ακόμα και του ίδιου του δημάρχου Ξάνθης, όπως χαρακτηριστικά είπε. «Ο δήμαρχος οφείλει μία εξήγηση στον κόσμο της Ξάνθης, ως τελικός υπεύθυνος όλων αυτών, όσο αναφορά στη μη τήρηση της νομιμότητας, αφού αυτή η εκρίζωση των δέντρων, ήταν και εκρίζωση της ψυχής μας. Τα δέντρα αυτά δεν ξεριζώθηκαν προς μεταφύτεψη, όπως ακούστηκε, αφού οι μεταφυτέψεις δε γίνονται κατά αυτόν τον τρόπο. Εξάλλου για αυτό, υπάρχει η υπηρεσία του δήμου και το δασαρχείο. Στο συγκεκριμένο γεγονός δεν ακολουθήθηκαν ούτε κανόνες της γεωπονικής, αλλά και ούτε κανόνες της νομιμότητας», δήλωσε ο κ. Βορίδης, εμφανώς απογοητευμένος. Σε συνέχεια των δηλώσεών του είπε ότι, ο δήμαρχος Ξάνθης θα οφείλει μια απάντηση και στο ίδιο το δημοτικό συμβούλιο, το οποίο ψήφισε συγκεκριμένο σχέδιο, εγκεκριμένο με υπογραφές, που έπρεπε να υλοποιήσει.
Τα δέντρα είναι ένα σημαντικό συστατικό του φυσικού τοπίου λόγω της ικανότητάς τους να προλαμβάνουν την διάβρωση και να δημιουργούν καταφύγιο μέσα και κάτω από το φύλλωμά τους. Διαδραματίζουν επίσης ένα σημαντικό ρόλο στην παραγωγή του οξυγόνου και τη μείωση του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, καθώς επίσης και στον μετριασμό των επίγειων θερμοκρασιών. Είναι επίσης στοιχεία στον εξωραϊσμό και τη γεωργία και για την αισθητική τους, αλλά και για τις συγκομιδές των οπωρώνων τους. Το ξύλο από τα δέντρα είναι ένα οικοδομικό υλικό, καθώς επίσης και μια πηγή ενέργειας σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες. Τα δέντρα διαδραματίζουν επίσης έναν ρόλο σε πολλά μυθολογικά έργα. Το 2005, υπήρχαν περίπου 400 δισεκατομμύρια δέντρα στη γη, περίπου 61 ανά άτομο.

Δημήτρης Βορίδης«Τα δέντρα αυτά δεν ξεριζώθηκαν προς μεταφύτεψη, όπως ακούστηκε, αφού οι μεταφυτέψεις δε γίνονται κατά αυτόν τον τρόπο. Τα δέντρα είναι η ζωή μας. Είναι πνεύμονας. Δεν μπορεί από τη μία να μας μαθαίνουμε τη δεντροφύτευση και από την άλλη οι ίδιοι να τα κόβουνε. Αυτό το καθεστώς της Ξάνθης, οφείλει να τελειώσει την ύπαρξή του στις 14 Νοεμβρίου του 2010».

– Έκπληξη έχει προκαλέσει το αυθαίρετο κόψιμο κάποιων δέντρων, σύμφωνα με τον αρχιτέκτονα μηχανικό Δημήτρη Βορίδη, υποστηρικτή του συνδυασμού του Χρήστου Πούλιου, από την κεντρική πλατεία της Ξάνθης.

– Ο κ. Βορίδης είπε ότι, ο δήμαρχος Ξάνθης θα οφείλει μια απάντηση και στο ίδιο το δημοτικό συμβούλιο, το οποίο ψήφισε συγκεκριμένο σχέδιο, εγκεκριμένο με υπογραφές, που έπρεπε να υλοποιήσει.

Σχετικά Άρθρα