Γενική

«Άγιος Κωνσταντίνος»: ο νέος μεθοριακός σταθμός στην Ξάνθη

Ξάνθη – Βουλγαρία: Πιο κοντά όσο ποτέ

Μέσα σε χιόνι, που έπεφτε κατά διαστήματα και κάτω από θερμοκρασία 0 βαθμών Κελσίου, έγιναν χθες τα εγκαίνια της διάνοιξης της τουριστικής διόδου Ξάνθης – Θερμών – Ζλάτογκραντ, με την παρουσία Ελλήνων και Βουλγάρων πολιτικών.Παρόντες στα εγκαίνια ήταν οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών Γιώργος Παπανδρέου και Μπόικο Μπορίσοφ. Η νέα τουριστική δίοδος είναι πλέον πραγματικότητα, γεγονός, που θα φέρει πιο κοντά τους δύο λαούς.

«Άγιος Κωνσταντίνος»: ο νέος μεθοριακός σταθμός στην Ξάνθη

Ένα χρόνιο αίτημα των τοπικών κοινωνιών του νομού Ξάνθης και της ΝΑ Βουλγαρίας γίνεται πράξη με τα εγκαίνια του νέου μεθοριακού σταθμού «Άγιος Κωνσταντίνος», που πραγματοποίησαν χθες οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της Βουλγαρίας, Γιώργος Παπανδρέου και Μπόικο Μπορίσοφ.
Είναι η πρώτη διάβαση στα σύνορα της Ξάνθης, ύστερα από 70 χρόνια, και ολοκληρώνεται 14 χρόνια αφότου άρχισαν οι σχετικές συζητήσεις και 4 χρόνια μετά την υπογραφή της σχετικής συμφωνίας.
«Βλέπαμε ότι από την πλευρά της Βουλγαρίας χιλιάδες πολίτες περίμεναν πώς και πώς να ανοίξουν τα σύνορα για να περάσουν στη χώρα μας για ψώνια ή για τουρισμό», εξήγησε ο νομάρχης Ξάνθης Γιώργος Παυλίδης για την απόφασή του να επισπευσθούν οι διαδικασίες.
Ο δρόμος που θα ενώσει την Ξάνθη με το Ζλάτογκραντ και τη Φιλιππούπολη είναι τουριστικός και όχι εμπορικός. Ενδείκνυται για τη διέλευση Ι.Χ. επιβατικών αυτοκινήτων και μικρών λεωφορείων και το κυριότερο πλεονέκτημά του είναι ότι μειώνει εντυπωσιακά τους χρόνους μεταξύ των προορισμών.
Με δεδομένο ότι από το Ορμένιο του Έβρου μέχρι την Εξοχή της Δράμας δεν μεσολαβεί καμιά συνοριακή διάβαση Ελλάδας – Βουλγαρίας στους νομούς Ροδόπης και Ξάνθης, η διαδρομή Ξάνθη-Φιλιππούπολη ήταν 5-6 ώρες και τώρα θα γίνεται σε 3. Η διαδρομή Ξάνθη-Ζλάτογκραντ ήταν 7 ώρες και μειώνεται σε λιγότερο από μία ώρα (50 λεπτά) και η Ξάνθη-Σμόλιαν ή Παμπόροβο ήταν 6-7 ώρες και μειώνεται σε 2 ώρες.
Τα τελωνεία των δύο πλευρών θα λειτουργήσουν στο ίδιο κτίριο, ο οδικός άξονας είναι λειτουργικός, αλλά χρειάζεται ακόμα παρεμβάσεις για να τελειοποιηθεί.
Ο νομάρχης Ξάνθης βλέπει γρήγορη απόσβεση του κόστους για τη συνοριακή διάβαση και μεγάλο οικονομικό όφελος για τις δύο πλευρές. Από την πλευρά της Βουλγαρίας υπάρχει ένας πληθυσμός μεταξύ ενός και δύο εκατομμυρίων που θέλει τουριστική διέξοδο προς την Ελλάδα και χιλιάδες από αυτούς αναμένεται να επιλέγουν κάθε χρόνο τις ακτές της Ξάνθης, της Καβάλας, της Θάσου και της Ροδόπης. Αντιστοίχως, Έλληνες φίλοι των χειμερινών σπορ θα έχουν άμεση πρόσβαση στο Χιονοδρομικό Κέντρο του Παμπόροβο, σε 2 ώρες από την Ξάνθη.
Τη συνοριακή διάβαση επισκέφθηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο ο νομάρχης Ξάνθης και Βούλγαροι αξιωματούχοι, ενώ την περασμένη Δευτέρα, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούσας και ο υφυπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας Μ. Ράικοφ υπέγραψαν στην Αθήνα τη συμφωνία για τη διάνοιξη και λειτουργία της νέας ήπιας συνοριακής διόδου. Ο πρωθυπουργός της Ελλάδος Γιώργος Παπανδρέου, έφτασε έως τις Θέρμες με ελικόπτερο και από κει ανέβηκε στο σημείο, όπου βρέθηκε περίπου στις 12 το μεσημέρι. Στα εγκαίνια του νέου δρόμου παραβρέθηκε πλήθος από την ελληνική ηγεσία, ενώ και από τη βουλγαρική πλευρά η προσέλευση επισήμων ήταν πολύ μεγάλη. Στους σύντομους χαιρετισμούς τους, ο πρωθυπουργός της Ελλάδος και ο Βούλγαρος ομόλογός του, μίλησαν για τη σπουδαιότητα της διάνοιξης, του μεθοριακού σταθμού και όπως είπαν, σηματοδοτεί μια νέα αρχή στις σχέσεις της Ελλάδος και της Βουλγαρίας. Η μείωση χρόνου, μεταξύ περιοχών των δύο κρατών, φτάνει σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και τις εφτά.

Είπαν

Γιώργος Παυλίδης
Η έναρξη της λειτουργίας του δρόμου, με την παρουσία του πρωθυπουργού, παρότι αυτός είναι ήπιας κυκλοφορίας και όχι μεγάλων προδιαγραφών, είναι ιδιαίτερα σημαντική για όλη τη ΒΑ Ελλάδα και όχι μόνο για το Νομό Ξάνθης. Μειώνει τις χρονοαποστάσεις έως 6 ώρες. Αλλάζει όλο το τοπίο της επικοινωνίας μεταξύ των δύο χωρών. Είναι όμως ένας δρόμος, ο οποίος θα χρειαστεί παραπέρα επεμβάσεις.

Κώστας Τάτσης
Σήμερα είναι μία από τις ευτυχέστερες ημέρες της αυτοδιοίκησης, γιατί αυτό το έργο, όσο και να φαίνεται μικρό, είναι πάρα πολύ μεγάλο. Ήτανε όραμα και δημιουργία του Νομάρχη Ξάνθης. Έβαλε στόχο και σκοπό να ενώσει τις δύο περιοχές και σήμερα έγινε το πρώτο βήμα, ενώ πολύ σύντομα θα γίνει και το μεγάλο βήμα, ο κάθετος άξονας, ο οποίος θα ενώσει πολύ πιο γρήγορα αυτές τις δύο περιοχές. Είναι έργο καθαρά αναπτυξιακό και θα τονώσει τον τουρισμό μας, ενώ θα δημιουργήσει ακόμα πιο στενές σχέσεις ανάμεσα στους δύο λαούς.

Μιχάλης Στυλιανίδης
Είναι πολύ σημαντική αυτή η ημέρα, διότι με τη δίοδο αυτή, νομίζω πως οι δύο λαοί έρχονται πολύ πιο κοντά, για αυτό και θα ονομάσω αυτή, δίοδο αδελφοσύνης. Πέραν τούτου όμως τα αποτελέσματα στον τουριστικό και οικονομικό τομέα, θα είναι πολύ θετικά και για τις δύο περιοχές.

Γιώργος Παπανδρέου
Είναι ιδιαίτερη χαρά που βρίσκομαι εδώ με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, με τον οποίο συναντήθηκα πριν λίγες εβδομάδες στις Βρυξέλλες, όπου είπαμε να ανοίξουμε αυτόν το δρόμο. Αυτός ο δρόμος συμβολίζει, σε αυτήν την νέα Ευρώπη που φτιάχνουμε, ότι γκρεμίζουμε τα τείχη και ανοίγουμε νέους δρόμους, συνεργασίας και ειρήνης. Ο σταθμός αυτός είναι ένας νέος σταθμός. Έχουμε ήδη τρεις σταθμούς ενώ σε λίγο θα έχουμε και ένα τέταρτο. Άρα λοιπόν αυτό δείχνει πόσο έχουνε εμβαθυνθεί οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, οι οποίες ήταν πάντα άριστες, αλλά τώρα ανοίγουνε νέες προοπτικές.

Μπόικο Μπορίσοφ
Η φιλία μας με τον κ. Παπανδρέου, μας δίνει τη δυνατότητα να κάνουμε ορισμένα πολύ χρήσιμα και καλά πράγματα. Θα ενώσουμε τις προσπάθειές μας στα έργα υποδομής, βοηθώντας τους κατοίκους και των δύο χωρών. Εγκαινιάζοντας αυτή τη διασυνοριακή δίοδο, αποδεικνύεται ότι, όπου υπήρχε επικοινωνία και συνεργασία, θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν όλα αυτά.

Θεοδώρα Κόκλα
Δίνεται η ευκαιρία στους κατοίκους και των δύο χωρών, να μπορούν να επικοινωνούν εύκολα μεταξύ τους και να αναπτύξουνε δράσεις, οι οποίες αφορούν στον πολιτισμό και στην ανάπτυξη των δύο περιοχών. Η παρουσίαση και των δύο πρωθυπουργών, σηματοδοτεί τη σημασία του έργου, αλλά και το βάρος που δίνουν στην καλή γειτονία.

Σωκράτης Ξυνίδης
Είναι μία σημαντική μέρα για το Νομό της Ξάνθης και την ευρύτερη περιοχή. Για πρώτη φορά, ένα τείχος που υπήρχε, στο μυαλό όλων των κατοίκων αυτής της περιοχής, που δεν επέτρεπε την επαφή των δύο λαών, έχει πλέον πέσει. Το σημαντικό είναι, ότι βρισκόμαστε εμείς ως πολίτες της Ευρώπης εδώ και σε λίγο καιρό αυτό θα είναι καθημερινότητα για όλους. Η ανάπτυξη πλέον αφορά ευρύτερες περιοχές, μέσα στα πλαίσια της ευρωπαϊκής ένωσης.

Καλύτερος είναι ο δρόμος από τη μεριά της Βουλγαρίας, σε σχέση με το δικό μας. Ο δρόμος επί βουλγαρικό έδαφος είναι πιο φαρδύς, ενώ και οι στροφές του είναι πιο ανοιχτές.

Τελικά μαζεύτηκε κόσμος επάνω στα σύνορα, αλλά μόνο Βούλγαροι, οι οποίο ήταν κλεισμένοι πίσω από κάγκελα. Η ελληνική πλευρά απαγόρευσε τη συγκέντρωση πολιτών, για λόγους ασφαλείας.

Ουρά είχαν σχηματίσει τα αυτοκίνητα, τα οποία θα περνούσαν στη Βουλγαρία από την Ελλάδα. Μόλις έφυγε ο Έλληνας πρωθυπουργός, ξεκίνησε η διέλευση των οχημάτων, οι επιβαίνοντες των οποίων, θα επισκέπτονταν για πρώτη φορά τη Βουλγαρία, από σύνορα με την Ξάνθη.

Σχετικά Άρθρα