Γενική

Θανάσης Ξυνίδης: «Μονόδρομος να αλλάξει η δημοτική ηγεσία»

Συνέντευξη στη Νάντια Αντ. Νάκου

Στα χέρια των Πολιτών για την Αλλαγή θα πρέπει να περάσει ο Δήμος Ξάνθης στις ερχόμενες δημοτικές εκλογές, «γιατί πλέον ο συνδυασμός του κου Στυλιανίδη έχει πρόβλημα γήρανσης και θεωρείται κατεστημένο», τόνισε σε συνέντευξη του στην XanthiNews, ο δημοτικός σύμβουλος Ξάνθης κος Θανάσης Ξυνίδης ο οποίος εδώ και 15 χρόνια είναι μαχητικός και κάνει σκληρή αντιπολίτευση, με στοιχεία και όχι μόνο λόγια του αέρα.
Μέχρι τις 14 Νοεμβρίου 2010 αναμένεται να προχωρήσει σε συγκροτημένες καταγγελίες γεγονότων. Δεν πρόκειται αυτό να το χαρίσει πλέον, έκανε σαφές και δεν μένει παρά να αναμείνουμε τις αποκαλύψεις του.

ΘΑ ΔΙΟΙΚΗΣΟΥΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ
XanthiNews: Σε λίγους μήνες θα έχουμε δημοτικές εκλογές. Ο συνδυασμός Πολίτες για την Αλλαγή θα πετύχει αυτή την φορά να πάρει την διοίκηση του Δήμου Ξάνθης;
Θανάσης Ξυνίδης: Η κατάσταση που υπάρχει στο Δήμο Ξάνθης δεν τιμά την πόλη. Δεν θέλω να θεωρηθεί προσωπική αιχμή για τον Δήμαρχο. Είναι όμως μια εγκατεστημένη κατάσταση εδώ και πολλά χρόνια, η οποία πλέον είναι νοσηρή. Δεν έχει όραμα. Δεν έχει όνειρο. Και θεωρώ ότι εάν δεν ανανεωθεί κάτι μέσα στον Δήμο Ξάνθης η πόλη θα οδηγείται από το κακό στο χειρότερο.
Είναι δεδομένο και ο κόσμος το έχει εμπεδώσει πλέον ότι αυτή η Δημοτική αρχή, αυτή η συγκεκριμένη παράταξη, ανεξάρτητα από το ποιος θα ηγείται, πρέπει να φύγει. Ο κόσμος ψάχνει κάτι καινούργιο.
Η δυσκολία στην δική μας παράταξη από εδώ και εμπρός δεν είναι να τους πείσουμε ότι αυτή η κατάσταση αυτή στο Δήμο πρέπει να αλλάξει, αλλά ότι είμαστε εμείς οι οποίοι μπορούμε να την αλλάξουμε.
Μέχρι τις εκλογές, η μεγάλη πρόκληση για τους Πολίτες για την Αλλαγή είναι να πείσουν τον κόσμο της Ξάνθης, ότι είναι μια πάρα πολύ καλή λύση για τον Δήμο Ξάνθης.
Η πολιτική είναι ρευστή. Έχουμε συνηθίσει πολλές φορές στον Δήμο Ξάνθης αστάθμητοι παράγοντες να ενισχύουν αυτό το κατεστημένο να παραμείνει. Θέλω να πιστεύω ότι δεν θα υπάρξει κάποιο γεγονός που θα ανατρέψει αυτήν την πορεία και με μεγάλη αισιοδοξία βλέπω ότι στις επόμενες εκλογές η παράταξη Πολίτες για την Αλλαγή με τον Χρίστο Πούλιο θα κληθεί να διοικήσει τον Δήμο Ξάνθης.
ΑΣΤΑΘΜΗΤΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΑΘΟΡΙΖΟΥΝ
XanthiNews: Όταν λέτε αστάθμητοι παράγοντες τι εννοείτε;
Θανάσης Ξυνίδης: Πάρα πολλές φορές είχε πειστεί ο κόσμος της Ξάνθης στις εκλογές ότι πρέπει να αλλάξει αυτή η κατάσταση και κάθε φορά κάποιες λανθασμένες επιλογές, ή κάποιες άκυρες επιλογές ή κάποιες συμμαχίες κάτω από το τραπέζι καθιστούσαν αυτό το εγχείρημα εκ μέρους αυτού του πολιτικού χώρου που εκφράζω του ΠΑΣΟΚ, δύσκολο.
Είχα την οδυνηρή εμπειρία να είμαι σε όλες τις προσπάθειες που έγιναν εδώ και 16 χρόνια. Κάθε φορά, στο πάρα πέντε αλλάζαμε αρχηγό, στο παρά πέντε ψάχναμε να βρούμε έναν συνδυασμό, στο παρά πέντε προσπαθούσαμε να συγκροτήσουμε μια πρόταση για τον Δήμο Ξάνθης.
Άρα ο πρώτος παράγοντας που είναι η ανατροπή στο πάρα πέντε για να δώσουμε μια υποτίθεται άλλη λύση στο Δήμο για την ώρα δεν υπάρχει και πιστεύω ότι δεν θα υπάρξει γιατί η παράταξη αυτή έχει και θέσεις, έχει και άνθρωπο που ηγείται αυτής και έχει έναν συνδυασμό συγκροτημένο στη βάση του.
Από εκεί και πέρα ξεκαθαρίζω και θέλω να είμαι σαφής ότι επειδή ακούγονται πολλά για διάφορες υποψηφιότητες ότι το πλαίσιο πλέον είναι ρευστό. Έχουμε μπροστά μας τις συνενώσεις, πιθανή συνένωση κάποιου άλλου δήμου ή κοινότητας στο Δήμο Ξάνθης πιθανώς θα αλλοιώσει το εκλογικό σώμα. Θα έχουμε το 50% που είναι δέσμευση ότι θα ψηφιστεί, άρα θα είμαστε με αυτό στις εκλογές, ένα ποσοστό που δίνει τη δυνατότητα και για διασπαστικούς, ανεξάρτητους, πολλούς συνδυασμούς που ελπίζουν για μια δεύτερη Κυριακή και για συμμαχίες και αυτές είναι οι παράμετροι πλέον που απλά δεν μπορείς να υπολογίσεις και κρατάω μια επιφύλαξη.
Δηλαδή αν δεν άλλαζε κάτι από αυτά και πηγαίναμε στο σημερινό περιβάλλον νομίζω είναι μονόδρομος πια για την Ξάνθη να αλλάξει ηγεσία ο Δήμος.
ΑΛΛΑΞΑ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ
XanthiNews: Σε όλη αυτή την πορεία σας έχετε κάνει καταγγελίες με στοιχεία και αποδείξεις για διάφορα κακώς κείμενα στο Δήμο Ξάνθης, για ελλείμματα, χρέη κτλ. Τελικά βλέπουμε πως δεν υπάρχουν κάποιοι κατηγορούμενοι και όχι μόνο σε επίπεδο δικαιοσύνης αλλά και σε επίπεδο απόδοσης ευθυνών. Στα μάτια των πολιτών πιστεύετε ότι πέφτουν στο κενό οι καταγγελίες;
Θανάσης Ξυνίδης: Ο πολιτικός δικάζεται με ενδείξεις. Όχι με αποδείξεις. Έχω την αίσθηση ότι η σημερινή Δημοτική αρχή με ενδείξεις, έχει περάσει στη συνείδηση του κόσμου ότι είναι ένοχη για πάρα πολλά πράγματα. Για την ποινική ευθύνη που χρειάζονται πλέον αποδείξεις, οφείλω να ομολογήσω ότι 15 χρόνια τώρα προσπαθούσα πάντα να αποφύγω να κάνω τον Εισαγγελέα διοίκηση του Δήμου. Θεωρώ ότι είναι μεγάλη ντροπή ακόμη και για τον πολιτικό μου αντίπαλο, ντροπή για τον ίδιο τον φορέα να κατηγορείται ένας αιρετός και να καταδικάζεται.
Η δικιά μου ευθύνη σαν αντιπολίτευση είναι να προλαβαίνω και να εμποδίζω την κακοδιαχείριση έτσι ώστε να αποτρέπω τις ποινικές τους ευθύνες.
Το τελευταίο οκτάμηνο έχω αλλάξει νοοτροπία. Θεωρώ ότι έχουν φτάσει σε τέτοια σημεία αυθαίρετης διοίκησης που πολλές φορές ξεφεύγουν και από τα όρια της νομιμότητας. Αυτό δεν πρόκειται να το χαρίσω πλέον. Σε κάποιες περιπτώσεις θα υπάρξει συγκροτημένη καταγγελία των γεγονότων αυτών.

***Ο συνδυασμός του κου Στυλιανίδη έχει πρόβλημα γήρανσης. Και δεν έχει σημασία η ηλικία. Μπορεί αύριο να μπούνε 20 παιδιά καινούργια. Αυτό δε σημαίνει ότι θα ανανεωθεί ο συνδυασμός. Ο συνδυασμός είναι κατεστημένο που σημαίνει μια συγκεκριμένη ομάδα αιρετών που εξυπηρετούν κάποια συγκεκριμένα συμφέροντα, τριγύρω τους κινούνται σαν τις μύγες γύρω από ένα όχι καθαρό περιβάλλον επαγγελματίες, υπάλληλοι που έχουν προσληφθεί από αυτούς, άνθρωποι που βλέπουν τον Δήμο σαν μέσο επαγγελματικής αποκατάστασης και αυτή η κατάσταση είναι πλέον μια όσμωση. Πρέπει να καθαρίσει.
Ότι λίφτινγκ κι αν κάνεις σε έναν γηρασμένο άνθρωπο, η γήρανση είναι γήρανση και το αδιέξοδο αδιέξοδο.

***Τι είπε για τον Π. Σγουρίδη: Κρατάω, αν είναι αλήθεια και πιστεύω ότι είναι, την εκτίμηση που έχει ο Παναγιώτης Σγουρίδης και βγήκε στην δημοσιότητα ότι κρίνει κι αυτός ότι πλέον στον Δήμο Ξάνθης υπάρχει μια κόπρος του Αυγείου και πρέπει να καθαριστεί. Σ αυτήν την προοπτική εάν θέλει κι αυτός να κάνει οτιδήποτε για να αλλάξει αυτή η κατάσταση καλώς να το κάνει. Ευπρόσδεκτος. Από εκεί και πέρα όμως θα πρέπει να προσέξει μόνο μήπως κάποιες επιλογές αντί να καθαρίζουν την κόπρο του Αυγείου βοηθήσουν να παραμείνει.

***Τι είπε για τον Σωκράτη Ξυνίδη: Είναι πολύ μεγάλη η τιμή πρώτα από όλα για εμάς, σαν οικογένεια. Το χαρήκαμε παρόλο ότι ήταν πολύ δύσκολο για εμάς, γιατί ανατράπηκαν πολλές ισορροπίες, οικογενειακές, επαγγελματικές. Και είμαστε όλοι υπόχρεοι απέναντι στον κόσμο που τον ανέδειξε.
Δεν πρέπει αυτήν την επιλογή να την περιορίσουμε στα στενά πλαίσια της εξυπηρέτησης του βουλευτή. Όταν έχουμε ανθρώπους σε τέτοιες θέσεις το μυστικό και η αγωνία της τοπικής κοινωνίας πρέπει να είναι πως αυτή η συμμετοχή του εκεί να δώσει την ευκαιρία να δώσει στον τόπο εδώ να πάρει κάποια πράγματα όχι εις βάρος των άλλων, αλλά που δικαιούνταν και τόσα χρόνια δεν τα έπαιρνε.
Θέλω κι εύχομαι να φύγει κάποια στιγμή τιμημένος, μόνος του, όχι χαμένος. Κι όταν φύγει, να είμαστε το ίδιο εξίσου χαρούμενοι όλοι.

-Δεν θα υπάρχει η ανοχή που υπήρχε τις άλλες φορές, γιατί ήθελα να δώσω την ευκαιρία σε κάποιους να διορθώσουν τα κακώς κείμενα, γιατί έτσι λέγανε. Από την στιγμή που πιστοποίησα ότι δεν το ήθελαν αυτό θα βρούνε το πρόβλημα μπροστά τους.

-Παραμένω οπαδός: Ένας Δήμος όλος ο Νομός Ξάνθης. Θα είναι ένας πολύ ισχυρός Δήμος. Δε νομίζω να φτάσουμε σε αυτό. Κάθε συνένωση δημιουργεί προβλήματα αλλά και τα λύνει…

-Για τους διορισμούς, εδώ και 3 χρόνια προειδοποιώ τον κο Φιλίππου που ανέλαβε τους παιδικούς σταθμούς, όπως και τους άλλους Προέδρους των Οργανισμών και Επιχειρήσεων, ότι δεν θα ξανά ανεχθούμε, παράνομες, από το πίσω παράθυρο και χωρίς την ελάχιστη διαδικασία προσλήψεις.

-Με την προειδοποίηση ότι θα πάμε να μετρήσουμε το ταμείο στείλαμε ένα μήνυμα στη σημερινή διοίκηση του Δήμου ότι δεν ανεχόμασταν αυτό που παλαιότερες χρονιές έκανε: να εμφανίζει εικονικά ταμεία με μεγάλα υπόλοιπα που απαγορευόταν να υπάρχουν και που στην καθημερινή διαχείριση σημαίνει δαπάνες χωρίς παραστατικά.

XanthiNews: Η αλήθεια για την υπόθεση Βατοπαιδίου πότε θα αποκαλυφθεί;

Θανάσης Ξυνίδης: Θα αποκαλυφθεί. Μία σωστή εξεταστική επιτροπή παράλληλα με την δικαστική εκτίμηση που γίνεται στην υπόθεση γιατί αυτή θα βγάλει πολιτικές ευθύνες. Δεν μπορεί δηλαδή η ανακρίτρια να εξετάζει το θέμα της ευθύνης των υπαλλήλων και να μην ακουστεί από πού προήλθαν οι εντολές.
Άρα και η ποινική διαδικασία θα αποδείξει ευθύνες και υπηρεσιακές και πολιτικές. Ανεξάρτητα αν οι πολιτικές μπορεί να εκτιμηθούν και ποινικά.
Σαν μάρτυρας μπορώ να ξέρω τι έψαχνε και τι έκρυβε ο καθένας.
Θα ξαναγίνει εξεταστική, θα ξανά εξεταστούν οι μάρτυρες στο δικαστήριο. Εγώ και κάποιοι άλλοι μάρτυρες δεν έχουμε να καταθέσουμε τίποτα άλλο γιατί την αλήθεια την καταθέσαμε, πιθανώς να ξεχάσαμε κάτι λεπτομέρειες.
Εγώ καλώ όσους ξέρουν την αλήθεια και ξέρω ποιοι είναι και δεν τόλμησαν να την πούνε, να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία και να την πούνε για να έχουν ήσυχη την συνείδηση τους.
Αλλά η ιστορία κάποια στιγμή πρέπει να καταγραφεί. Όταν όλα τα έσκιαζε η φοβέρα και τα πλάκωνε η σκλαβιά το 2004 και το 2005 η μεγάλη μου αγωνία που συζητούσαμε με κάποιους ανθρώπους και με τον Σεβασμιότατο ήταν ότι κάποια στιγμή όταν υπάρξει κάποια επιτυχία και απομακρυνθούν από εμάς τι θα γίνει σε 50 ή 100 χρόνια γιατί αυτοί οι άνθρωποι επανέρχονται πάντα ιστορικά κάποιες περιόδους κρίσης, πώς θα καταγραφεί η αντίδραση της τοπικής κοινωνίας.
Σήμερα υπάρχει ένα απίθανα τεράστιο υλικό και από τις εξεταστικές, τις ανακρίσεις και στο διαδίκτυο μέσα, που το θετικό της όλης ιστορίας είναι ότι σήμερα υπάρχει, απλά κάποια στιγμή κάποιος, αποστασιοποιημένος από την ένταση θα πρέπει να καθίσει να το καταγράψει και κάποια στιγμή αυτό θα γίνει.
Ας ελπίσουμε ότι θα είμαστε γεροί για να το δούμε.

Σχετικά Άρθρα