Γενική

Σ. Τσιακίρογλου: «Η νέα κυβέρνηση δημιούργησε κλίμα φοβίας»

ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΕΠΙΒΙΩΣΟΥΝ ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η ραγδαία επιδείνωση των δημοσιονομικών μεγεθών μετά τα μέσα του 2009 και οι επιδράσεις των διαδοχικών εκλογικών κύκλων, με την προσωρινή αβεβαιότητα που προκαλούν λόγω των εκτιμώμενων αλλαγών πολιτικής, συνθέτουν το περιβάλλον στην ελληνική οικονομία τους τελευταίους μήνες του 2009 και στις αρχές του 2010.
Η λήψη σημαντικών αποφάσεων το προσεχές διάστημα σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο, σε ότι αφορά τη δημοσιονομική διαχείριση και οι επιπτώσεις τους στην οικονομική δραστηριότητα, καθώς και η αναμονή της ανακοίνωσης δεσμών μέτρων πολιτικής σε βασικά ζητήματα, επανατροφοδοτούν την αβεβαιότητα στο οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα.
«Η σημερινή κυβέρνηση, έχει δημιουργήσει ένα κλίμα φοβίας, ένα κλίμα πεσιμιστικό, που αφορά στο οικονομικό κλίμα που διέπει όλη την ελληνική οικονομία. Όπως γνωρίζετε, η κατανάλωση είναι κατά 50% περιβάλλον. Αυτό το περιβάλλον η νέα κυβέρνηση το έχει κακοποιήσει. Εξαγγέλλει διπλασιασμό των φόρων σε τσιγάρα και ποτά, με αποτέλεσμα πολλά καταστήματα να έχουν σοβαρότατα προβλήματα. Θα κάνει «αφαίμαξη» με έμμεσους φόρους από τα χαμηλά εισοδήματα, εξαπέλυσε «πογκρόμ» εις βάρος της μικρομεσαίας επιχείρησης, με το πρόσχημα των αποδείξεων, που είμαστε σύμφωνοι σε αυτό, αλλά όχι στο βαθμό του εκφοβισμού, που έχει φέρει. Εν γένει το πρόγραμμα, το οποίο μας έλεγε ότι είχε, βλέπουμε ότι δεν υπάρχει», ανέφερε ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Σωτήρης Τσιακίρογλου.
Η ελληνική οικονομία, παράλληλα με τα μέτρα άμεσης εφαρμογής, χρειάζεται ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο ανάταξης με συγκεκριμένους στόχους, μέσα πολιτικής και πηγές δυνητικής ανάπτυξης, όπου οι δημοσιονομικοί στόχοι θα συμπλέκονται με τους στόχους προσαρμογής του φθίνοντος σήμερα αναπτυξιακού προτύπου της ελληνικής οικονομίας.

Η λέξη «Πογκρόμ» είναι ρωσική και προέρχεται από το ρήμα «γκρομίτ» που σημαίνει συντρίβω. Είναι μια μαζική, αυθόρμητη ή προμελετημένη και οργανωμένη βίαιη επίθεση εναντίον κάποιας συγκεκριμένης εθνικής, θρησκευτικής ή άλλης ομάδας, με ταυτόχρονη καταστροφή του περιβάλλοντός τους, όπως σπίτια, επιχειρήσεις και θρησκευτικούς χώρους. Υπάρχουν ημερομηνίες σταθμοί στην ιστορία της ανθρωπότητας, για γεγονότα, τα οποία εξελίχθησαν σε «πογκρόμ».

Ο κ. Τσιακίρογλου αναφέρθηκε και στην τοπική αυτοδιοίκηση και στο ρόλο αυτής, για τις επιχειρήσεις, για τον οποίο είπε ότι: «ναι μεν, η τοπική αυτοδιοίκηση σχεδιάζει με γνώμονα το συμφέρον των δήμων και του νομού, αλλά δε λαμβάνει σε πολλές περιπτώσεις τον κοινωνικό εταίρο, που είναι οι αυτοαπασχολούμενοι, οι οποίοι αναγνωρίζονται σε όλη την Ελλάδα, ως ισότιμοι, σε θέματα συζήτησης και σχεδιασμού».

Έντονη κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στα θέματα που αφορούν την αγορά ασκούν επαγγελματικοί κύκλοι, με τα στελέχη τους να προβλέπουν ότι, το 2010 θα είναι μια δύσκολη χρονιά για τους επαγγελματίες.
Σε επιχειρηματικά «πηγαδάκια» ακούγεται πως, η νέα κυβέρνηση καλλιέργησε πολλές προσδοκίες προεκλογικά και δεν έμαθε από τα λάθη της προηγούμενης και πως οι 100 πρώτες ημέρες πέρασαν χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Σχετικά Άρθρα