Γενική

«Θα συνεχίσουν να αγωνίζονται»

ΤΗΝ ΠΙΤΑ ΤΟΥ΅ΕΚΟΨΑΝ ΟΙ ΤΡΙΤΕΚΝΟΙ ΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ

Μέσα σε μια ζεστή και φιλική ατμόσφαιρα, στο εργατικό κέντρο, ο Σύλλογος των Τριτέκνων Νομού Ξάνθης έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα του, το μεσημέρι της περασμένης Κυριακής. Παρόντες στην εκδήλωση ήταν αρκετοί τοπικοί άρχοντες, ανάμεσα στους οποίους, αντιπρόσωποι της Ιεράς Μητρόπολης Ξάνθης και Περιθεωρίου, ο Νομάρχης Ξάνθης Γιώργος Παυλίδης, ο Αντιδήμαρχος Ξάνθης Γιώργος Παπασταματίου, ως εκπρόσωπος του δημάρχου, καθώς και ο Επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολίτευσης του Δήμου Ξάνθης Χρήστος Πούλιος, ο οποίος μάλιστα παρέστη με διπλή ιδιότητα, αφού είναι και μέλος του συλλόγου, ως τρίτεκνος.
Την κοπή της πίτας παρακολούθησαν και πολλά μέλη του Συλλόγου Τριτέκνων Νομού Ξάνθης «Άγιος Στυλιανός», χριστιανοί και μουσουλμάνοι, οι οποίοι άκουσαν τη συμπαράσταση όλων των φορέων. Ο σύλλογος αριθμεί γύρω στις 700 οικογένειες και ένας από τους σκοπούς του είναι να φέρει και άλλες οικογένειες στο πλευρό του. Ο Πρόεδρος του συλλόγου Νικόλαος Τσαούσης, ευχαρίστησε τους τοπικούς φορείς, οι οποίοι είναι αρωγοί στις προσπάθειες του συλλόγου, λέγοντας ότι θα συνεχίσουν να αγωνίζονται για τα δίκαια αιτήματά τους. Ο εκπρόσωπος του δημάρχου Ξάνθης Γιώργος Παπασταματίου στο σύντομο χαιρετισμό του, ανέφερε τη σημαντικότητα της τριτεκνίας και γενικότερα της πολυτεκνίας, η οποία αντιστέκεται στο δημογραφικό πρόβλημα της χώρας, εκφράζοντας συγχρόνως πολύ ικανοποιημένος που παραβρέθηκε στην εκδήλωση.
Το δημογραφικό πρόβλημα άρχισε να απασχολεί τις αρχές της χώρας από τα μέσα της δεκαετίας του 1980. Ήδη την περίοδο εκείνη το φαινόμενο της δημογραφικής κατάρρευσης του Ελληνικού πληθυσμού είχε αρχίσει, όχι μόνον να λαμβάνει χαρακτηριστικά στατιστικής κανονικότητας, αλλά και να εμφανίζει πλέον σημεία μόνιμης εγκατάστασης. Έκτοτε εκπονήθηκαν και είδαν το φως της δημοσιότητας αρκετές αξιόλογες μελέτες, που αν και σε σημαντικό βαθμό ανέταξαν το πρόβλημα, εκτίμησαν με σχετική μόνο αξιοπιστία τις αιτίες του και πρότειναν ανάλογους, όχι ολοκληρωμένους τρόπους αντιμετώπισης. Η πολιτεία πρέπει να σταθεί στο πλευρό των τριτέκνων και γενικότερα των πολυτέκνων και να δώσει κίνητρα στους πολίτες, αφού όπως λένε οι ειδικοί η Ελλάδα το 2050, θα είναι μια χώρα «γερόντων», που δε θα μπορεί να συντηρηθεί.

Νομάρχης Ξάνθης
«Θέλω να επαινέσω την πρωτοβουλία σας να δημιουργήσετε αυτόν το σύλλογο. Το δημογραφικό, δηλαδή το πόσα παιδιά θα έχουμε και πόσα περισσότερα θα είναι τα παιδιά, σε σύγκριση με τους γονείς, είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό ζήτημα, ένα ζήτημα, το οποίο δεν αφορά μόνο στη χώρα μας, αλλά σε όλη την Ευρώπη. Οι σύλλογοι τριτέκνων και πολυτέκνων, είναι μια προσπάθεια να πείσουν την πολιτεία, έτσι ώστε να δώσει κίνητρα και λόγους, για να κάνουν οι Έλληνες παιδιά».

Ο ακαθάριστος δείκτης θνησιμότητας, ξεκινώντας από τη δεκαετία του 1980, παρουσιάζει μικρή αλλά σταθερά ανοδική πορεία, που κυμαίνεται μεταξύ 8,9 θανάτων επί πληθυσμού 1.000 ατόμων το 1981 και 9,8 το 2007.

Το ποσοστό του οικονομικά ενεργού πληθυσμού ηλικίας 15-64 ετών προβλέπεται να μειωθεί κατά 13,2 ποσοστιαίες μονάδες και από 68,1% το 2000 θα γίνει 54,9% το 2050.

Σχετικά Άρθρα