Γενική

Έγραψαν οι τοπικές εφημερίδες

ΜΑΧΗΤΗΣ
ΠΑΣΟΚ και ΝΔ τακτοποιούν «ημετέρους». Σκανδαλώδης πλαστογραφημένη προαγωγή 56 υπαλλήλων στην κρατική καπνοβιομηχανία. Η υπόθεση που ερευνά η εισαγγελία Ξάνθης σχετικά με πλαστογραφία στη συνεταιριστική καπνοβιομηχανία ΣΕΚΑΠ, την πλειοψηφία των μετοχών της οποίας κατέχει η κρατική Αγροτική Τράπεζα, φαίνεται να είναι απλώς η κορυφή του παγόβουνου. Τριάντα πέντε χρόνια μετά την ίδρυσή της η άλλοτε κραταιά καπνοβιομηχανία εμφανίζει σήμερα έντονα σημάδια απαξίωσης, με ένα εργοστάσιο-φάντασμα στη Ρωσία που δεν έχει λειτουργήσει ποτέ, με όργιο κομματικών προσλήψεων και με τσιγάρα παραγωγής της που για πολλοστή φορά εντοπίζονται σε αποθήκες λαθρεμπόρων.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΗ
Πλήρη επιβεβαίωση του πρωτοσέλιδου της «Α» αλλά και έντονες «ενστάσεις» του Αλέκου Κυριακίδη για «άνιση μεταχείριση» των δημοτικών συμβούλων της παράταξης του Δημάρχου, σημειώθηκε χθες με την εκλογή του νέου Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης, πριν ξεκινήσει η εκλογική διαδικασία.

ΘΡΑΚΗ
Πλήρη επιβεβαίωση του πρωτοσέλιδου της «Α» αλλά και έντονες «ενστάσεις» του Αλέκου Κυριακίδη για «άνιση μεταχείριση» των δημοτικών συμβούλων της παράταξης του Δημάρχου, σημειώθηκε χθες με την εκλογή του νέου Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης, πριν ξεκινήσει η εκλογική διαδικασία….

ΕΜΠΡΟΣ
Οι θέσεις «Παλιές καραβάνες» στα αξιώματα του νομαρχιακού συμβουλίου όλοι οι νέοι αντινομάρχες που ανέλαβαν και βρίσκονταν στα γραφεία τους από τη Δευτέρα το πρωί κιόλας. Ο κ. Δ. Γαλανόπουλος συνεχίζει για δεύτερη χρονιά στη θέση του αντινομάρχη, όντας ο μόνος που συνεχίζει αδιάκοπα το έργο του στον τομέα του Εμπορίου. Ο κ. Δ. Παναγιωτάκης, που διατέλεσε αντινομάρχης πρόπερσι, αναλαμβάνει τους τομείς Υγείας, Πρόνοιας και Προστασίας Καταναλωτή, αφότου ολοκληρωθεί η τυπική διαδικασία της παραίτησής του από γραμματέας του Νομαρχιακού Συμβουλίου και την παραπέρα αποδοχή της από το Σώμα.

ΑΓΩΝΑΣ
Ο ασφαλέστερος τρόπος για να οδηγηθεί η ανάλυση για τα επίπεδα ευημερίας στην Ελλάδα σε λάθος συμπεράσματα είναι να ληφθούν υπόψη τα στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων. Αν θεωρήσουμε, λοιπόν, ως απολύτως αληθή τα εισοδήματα που δηλώθηκαν το 2008 τότε η δυτική Μακεδονία είναι η περιφέρεια με τους πλουσιότερους κατοίκους της Βόρειας Ελλάδας! Σύμφωνα με την ανάλυση των στοιχείων του Στατιστικού Δελτίου Φορολογικών για το 2008, που εξέδωσε η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών, το μέσο ετήσιο δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα στη δυτική Μακεδονία ήταν 14.901 ευρώ, στην Κεντρική Μακεδονία 14.837 ευρώ, ενώ στην Ανατολική Μακεδονία – Θράκη μόλις 13.696 ευρώ – η δεύτερη χειρότερη επίδοση στη χώρα.

ΑΚΡΙΤΑΣ
Τα Φώτα ή τα Θεοφάνεια για το λαό μας είναι μεγάλη γιορτή, «θεότρομη», γιατί αγιάζουν τα νερά και φεύγουν τα «παγανά». Ο λαός πιστεύει ότι «ανοίγουν τα ουράνια κι ότι ζητήσεις γίνεται». Την παραμονή με την «πρωτάγιαση»- λέγεται και «κρυφός αγιασμός» από το λαό μας– ο παπάς φωτίζει τα σπίτια. Οι κοπέλες κόβουν ένα ματσάκι βασιλικό που τον φυλούν στη γλάστρα και τον ανταλλάσσουν με το βασιλικό του ιερέα πιστεύοντας ότι έτσι θα παντρευτούν γρήγορα. Τα παιδιά τραγουδούν τα κάλαντα των Θεοφανίων.

Σχετικά Άρθρα