Γενική

Έγραψαν οι περιφερειακές εφημερίδες

ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ

Ο Δήμος Σταυρούπολης πρωταγωνιστής στην ανακύκλωση. Και το 2009 ο Δήμος Σταυρούπολης Ξάνθης απέδειξε για άλλη μια φορά εμπράκτως πως η ανακύκλωση, και η περιβαλλοντική προστασία εν γένει, αποτελούν βασικές προτεραιότητες του ολοκληρωμένου και μακροπρόθεσμου προγράμματος ανάδειξης της περιοχής σε υπόδειγμα σύγχρονης και βιώσιμης ανάπτυξης για την Περιφέρεια.

ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ
Την υπόσχεση ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα, και παρά την δύσκολη οικονομική συγκυρία στην οποία βρίσκεται η χώρα, η αγορά θα αποκτήσει ένα δυναμικό ρεύμα ρευστότητας έδωσε την Πέμπτη (31/12) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και βουλευτής Ροδόπης, Γιώργος Πεταλωτής. Ο κ. Πεταλωτής, συνοδευόμενος από τον Νομάρχη Ροδόπης, Άρη Γιαννακίδη, και τους Αντινομάρχες, Κώστα Κατσιμίγα, Σιμπέλ Μουσταφάογλου και Παναγιώτη Γρηγορόπουλο, πραγματοποίησε την καθιερωμένη επίσκεψη στην αγορά της πόλης της Κομοτηνής ως είθισται τέτοιες ημέρες, προκειμένου να ανταλλάξει ευχές με τους επαγγελματίες και τους καταναλωτές.

Ο ΧΡΟΝΟΣ
Όλα αυτά όμως εκλαμβάνονται από τους τοπικούς συντρόφους και υποψήφιους ως «εσωκομματικά μαχαιρώματα». Ας μην ξεχνάμε όμως ότι οι υποψήφιοι από την Ροδόπη ήταν πολλοί όπως ο Θόδωρος Μούχτσης, ο Ηλίας Ιωαννάκης, η Μαίρη Κοσμίδου, ο Σταμάτης Κιουτσούκης, ο Δημήτριος Κολτσίδας και ο Χρήστος Γαντζίδης και έτσι η επιλογή ενός Ροδοπίτη θα προκαλούσε τριγμούς και δυσαρέσκεια σε πολλά στρατόπεδα. -Πέρασαν ακόμα και την λογική ότι όσοι αξιοποιήθηκαν σε ίδιες θέσεις δεν πρέπει να είναι εκ νέου υποψήφιοι. Ήθελαν μάλλον οι σύντροφοι της νομαρχιακής και του ΠΑΣΟΚ να αποκλείσουν τόσο τον Δημήτρη Κολτσίδα που θήτευσε ως προϊστάμενος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, όσο και τον Θόδωρο Μούχτση, που ήταν περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης. Και προτίμησαν κάποιον που συνεργάστηκε επί τρία χρόνια με τη Ν.Δ. παρά αυτούς που καρατομήθηκαν όπως ο Θόδωρος Μούχτσης.

ΞΥΡΑΦΙ
Χρονιά θεσμικών αλλαγών στη λειτουργία του κράτους θα είναι το 2010 σύμφωνα με τις κυβερνητικές εξαγγελίες. Μέσα στον Ιανουάριο αναμένεται να ξεκινήσει η δημόσια διαβούλευση για το νέο εκλογικό νόμο και τον «Καποδίστρια 2». Θεωρείται μάλιστα πολύ πιθανό το σήμα εκκίνησης να δοθεί από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό Γεώργιο Παπανδρέου με τη συμπλήρωση των 100 ημερών της κυβέρνησης (15 – 1 – 2010). Σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει πρόκειται για ριζική αναμόρφωση του κράτους και της τοπικής αυτοδιοίκησης μ’ ένα εκλογικό νόμο στα πρότυπα του γερμανικού, που θα προβλέπει 180 έως 200 μονοεδρικές περιφέρειες (κάθε νομός θα εκλέγει τουλάχιστον ένα βουλευτή με σταυρό), ενώ οι υπόλοιπες 100 έδρες θα κατανέμονται με λίστα στις πέντε υπερπεριφέρειες που θα δημιουργηθούν σ’ όλη τη χώρα.

ΝΕΑ ΕΓΝΑΤΙΑ
Από την ημέρα που έγινε γνωστή η εξαφάνιση του δημάρχου Παγγαίου, Τριαντάφυλλου Κουκούδη έως και σήμερα έχουν ακουστεί πολλά σενάρια, κυρίως για το τι προηγήθηκε της δολοφονίας. Ταμείο του δήμου, ελλείμματα, «ανοίγματα», ορκωτοί λογιστές και διάφορα ποσά «έπεσαν» στο τραπέζι της πληροφόρησης και συχνά, λόγω της ανάγκης για άμεση ενημέρωση, οι πληροφορίες που έφταναν στα δημοσιογραφικά γραφεία έφευγαν χωρίς την απαραίτητη διασταύρωση.

Σχετικά Άρθρα