Γενική

Πρωτοχρονιά σε …γκρίζο φόντο

Δεκάδες επαγγελματίες βρίσκονται σε απόγνωση, ενώ υπάρχουν και αρκετοί που κάνουν λόγο για οικονομική «καταστροφή»

Του Σταύρου Καρυπίδη
Σε γκρίζο και θολό τοπίο ξεδιπλώνονται οι φετινές γιορτές της Πρωτοχρονιάς, καθώς καταναλωτές, έμποροι και επιχειρηματίες, γονατίζουν υπό το βάρος της οικονομικής κρίσης και της έλλειψης χρημάτων. Την τελευταία ημέρα του χρόνου, εκατοντάδες Ξανθιώτες καταστηματάρχες είδαν τις ελπίδες τους για αναθέρμανση των ταμείων τους να εξανεμίζονται, καθώς το ενδιαφέρον των καταναλωτών για αγορές κυμάνθηκε σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, καταρρίπτοντας κάθε αρνητικό ρεκόρ όλων των τελευταίων ετών.
Οι σύλλογοι των εμπόρων και η ΟΕΒΕ κάνουν λόγο για μείωση του τζίρου κατά 25% σε σχέση µε την περυσινή περίοδο και για 40- 45% µε την αντίστοιχη του 2007! Ούτε λίγο ούτε πολύ, δηλαδή, ο μέσος όρος του τζίρου, µόνο τα δύο τελευταία χρόνια, κυμάνθηκε πτωτικά κατά 35% περίπου, σε μια σειρά από προϊόντα, κυρίως στον τομέα της ένδυσης, της υπόδησης, των εμπορευμάτων για το σπίτι αλλά και της ίδιας της διατροφής των συμπολιτών μας. Με αυτήν την κατάσταση στο κατώφλι του 2010, δεν είναι λίγοι όσοι επαγγελματίες βρίσκονται σε απόγνωση, ενώ υπάρχουν και αρκετοί που κάνουν λόγο για οικονομική «καταστροφή», η οποία αναμένεται να έχει ανυπολόγιστες συνέπειες.
Η εικόνα στην αγορά της Ξάνθης, σχεδόν η ίδια παντού, όλες τις τελευταίες ηµέρες, ακόμη και χθες, προπαραµονή Πρωτοχρονιάς. Συνωστισμός των καταναλωτών έξω από τις βιτρίνες, μετρημένοι στα δάχτυλα αυτοί που τελικά περνούν το κατώφλι των καταστημάτων.
Ο λόγος, προφανής
Η έλλειψη ρευστού, αλλά και η πρόθεση των καταναλωτών να «φυλάξουν» ένα μεγάλο μέρος του οβολού τους, για τις μελλοντικές ανάγκες τους. Τα τέλη κυκλοφορίας, οι κάρτες και τα δάνεια έχουν απορροφήσει τον 13 ο μισθό και έχει μετατρέψει τους άλλοτε άνετους οικονομικά συμπολίτες μας σε ιδιαίτερα επιφυλακτικούς στις αγορές τους. «Η ανασφάλεια και η αβεβαιότητα που νιώθουμε µας υποχρεώνουν να προχωρήσουμε µόνο στις αγορές των απολύτως αναγκαίων και βασικών προϊόντων», εξηγούν.
Την ίδια στιγμή οι επιχειρηματίες καλούνται να καταβάλλουν μισθούς και δώρα στους εργαζομένους τους, αλλά και να ανταποκριθούν στις δικές τους αυξημένες οικονομικές υποχρεώσεις. Και σαν να μην έφτανε αυτό, οι περισσότεροι έχουν να αντιμετωπίσουν και τον μόνιμο «βραχνά» των τελευταίων μηνών, που δεν είναι άλλος από τις ακάλυπτες επιταγές. Τα φέσια στην αγορά έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, ενώ ο αριθμός των επιταγών που σφραγίζονται είναι απογοητευτικός για κάθε μελλοντική συνεργασία και εμπιστοσύνη μεταξύ επιχειρήσεων.
Λάθος απόφαση
Το κλίμα αυτό βέβαια έρχεται να επιτείνει η Κυβέρνηση με την χαλάρωση του Τειρεσία, επιβραβεύοντας έτσι τους «κακούς επιχειρηματίες» και κάνοντας ακόμη πιο δύσπιστη την διαδικασία συναλλαγών μεταξύ επιχειρήσεων. Οι συνεπείς επιχειρηματίες για ακόμη μια φορά τιμωρούνται από το κράτος και είναι η πρώτη ίσως φορά που θα κινδυνεύσουν και οι ίδιοι να παρασυρθούν από άλλους επιπόλαιους που με πρόσχημα την χαλαρότητα του Τειρεσία θα γεμίσουν την αγορά της Ξάνθης με νέες πολλαπλάσιες σε αριθμό αυτή την φορά ακάλυπτες επιταγές.

Σχετικά Άρθρα