Γενική

Έγραψαν οι περιφερειακές εφημερίδες

Τα Χριστούγεννα ήρθαν και πέρασαν ήδη εν μέσω καταναλωτικών αγαθών και αφθονίας. Το ζήτημα της επιτυχίας εξάλλου του σημερινού ανθρώπου προσμετράται με τη δυνατότητά του να καταναλώνει. Τα Χριστούγεννα πέρασαν ήδη και η Πρωτοχρονιά πλησιάζει. Με εκατομμύρια παιδάκια σε όλες τις «αναπτυγμένες» χώρες της Δύσης να περιμένουν με ανυπομονησία τη βραδιά που ο γενειοφόρος γέροντας, ο Αη- Βασίλης ή ο Santa Claus, με τα ροδαλά μάγουλα θα ανταποκριθεί στα γράμματά τους και θα γλιστρήσει από την καμινάδα του σπιτιού τους, έχοντας στην πλάτη του σάκους γεμάτους κούκλες, αυτοκινητάκια, αρκουδάκια, παιχνιδομηχανές και πλήθος άλλα δώρα σύμφυτα με τον χαρακτηρισμό των χωρών τους ως «αναπτυγμένων».
Παρατηρητής της Θράκης

«Η Σαρία θεσμοθετεί την ανισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών» Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο φέρνουν οι Οικολόγοι Πράσινοι το θέμα της ισχύος του εθιμικού δικαίου της ισλαμικής Σαρία στη Θράκη και των διακρίσεων που αυτή επιβάλλει σε βάρος των γυναικών της μειονότητας. Με ερώτηση του Μιχάλη Τρεμόπουλου, καλείται η Κομισιόν να απαντήσει κατά πόσο είναι συμβατή με την ευρωπαϊκή νομοθεσία η υποχρεωτική επιβολή της Σαρία σε περιφέρεια χώρας μέλους, καθώς και αν θεωρεί ότι εξακολουθεί να δεσμεύει την Ελλάδα η σχετική διάταξη της Συνθήκης της Λωζάνης. «Ο σεβασμός προς τα μειονοτικά δικαιώματα δεν είναι λογικό να οδηγεί σε μειωμένα δικαιώματα των γυναικών», δήλωσε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος. «Θα πρέπει να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια, ώστε οι διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας και η ισοτιμία των μειονοτικών συμπολιτών μας, να συμβαδίσουν και με την ισοτιμία ανδρών και γυναικών της μειονότητας». Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης :
Φωνή της Ροδόπης

Ζωντανή κάλυψη της ολοκλήρωσης της διαδικασίας και από την κρατική τηλεόραση, ενώ ο ήχος της Ποντιακής λύρας συνόδευε την προσπάθεια. Ιδιαίτερη ήταν η παρουσία για μία ακόμη χρονιά του Συλλόγου Επαγγελματιών και των ζαχαροπλαστών της Νέας Καρβάλης, στο Χριστουγεννιάτικο τοπίο της πλατείας Ελευθερίας.
Για μία ακόμη χρονιά χρησιμοποιώντας εκατοντάδες κουραμπιέδες και πολλά κιλά ζάχαρη, κατάφεραν να κερδίσουν τις εντυπώσεις των κατοίκων της πόλης. Με πολύ μεράκι κατάφεραν να στήσουν έναν πελώριο τάρανδο ύψους τριών μέτρων και μήκους τεσσάρων, από κομμάτια φημισμένου κουραμπιέ Νέας Καρβάλης. Οι ζαχαροπλάστες της Νέας Καρβάλης συνεχίζουν την παράδοση που οι ίδιοι δημιούργησαν τα τελευταία χρόνια και καταφέρνουν να προσελκύουν το ενδιαφέρον με τα δημιουργήματα τους. Το γεγονός έτυχε προβολής και από την κρατική τηλεόραση, κατά τη διάρκεια ζωντανής σύνδεσης με την εκπομπή «Πρώτη Γραμμή» που παρουσιάζουν ο Βασίλης Λυριτζής και ο Δημήτρης Οικονόμου. Το τελικό στάδιο φυσικά προέβλεπε και το «άχνισμα» του γλυκού τάρανδου το οποίο ανέλαβαν οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου της Νέας Καρβάλης. Ακόμα και τα κέρατα μήκους δύο μέτρων του ταράνδου κατασκευάστηκαν από καρπούς ελιάς βουτηγμένους στη σοκολάτα, τα παραδοσιακά «καρβάλια». Για μία ακόμη φορά το πολυδιαφημισμένο προϊόν της Νέας Καρβάλης, ο περίφημος κουραμπιές, ταξίδεψε μέσα από την τηλεόραση σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.
Ξυράφι

Στο στόχαστρο της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» βρέθηκαν σχεδόν όλοι οι υπουργοί της κυβέρνησης με την γνωστή δημοσιογραφική παγίδα των δώρων. Το ίδιο είχαν πάθει πριν λίγα χρόνια και οι υπουργοί της Ν.Δ.
-Σε τηλεφωνική επικοινωνία συνήθως με γραμματέα των υπουργών δεύτερης τάξης ρωτήθηκαν σε ποια διεύθυνση θα στείλουν ένα δώρο στον υπουργό. Και ορισμένοι αφελείς έδιναν πληροφορίες χωρίς να μπουν στον κόπο να ρωτήσουν ποιος, γιατί και τί δώρο είναι αυτό.
-Το δώρο φυσικά ήταν ένα λάπτοπ αξίας 2.500 ευρώ και μόλις το αντιλήφθηκαν οι υπουργοί εκ των υστέρων το επέστρεψαν στον παραλήπτη. Αλλά η ζημιά είχε γίνει.
-Στην παγίδα αυτή έπεσε και η τρίτη γραμματέας στην τάξη του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιώργου Πεταλωτή, αναγκάζοντας βέβαια μετά τον υφυπουργό να απαντήσει συνολικά για την κυβέρνηση και τον εαυτό του σε σκληρό τόνο, διευκρινίζοντας ότι το πράσινο φως που έδωσαν οι γραμματείες αφορούσε την αποδοχή της αποστολής και όχι την αποδοχή του δήθεν δώρου που στόχο είχε να κλονίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι στα κυβερνητικά στελέχη.
Ο Χρόνος

Σχετικά Άρθρα