Γενική

Έπεσαν έξω τα μοντέλα πρόγνωσης καιρού

Πιο «light» η κακοκαιρία του περασμένου Σαββατοκύριακου

Υπερεκτιμήθηκε η κατάσταση της κακοκαιρίας, που μας επηρέασε το περασμένο Σαββατοκύριακο, με αποτέλεσμα τα καιρικά φαινόμενα που αναμένονταν, να μην έρθουν ποτέ.
Στην περιοχή μας, ο καιρός αρκέστηκε μόνο στον ισχυρό βοριά, ο οποίος «έσπαγε κόκκαλα», καθώς και στην ασθενή βροχή, η οποία μόνο το βράδυ του Σαββάτου, λόγω της περαιτέρω πτώσης της θερμοκρασίας, κατάφερε να μετατραπεί σε ασθενή ολιγόλεπτη χιονόπτωση. Τα ορεινά του νομού Ξάνθης τα πήγαν σαφώς καλύτερα, αφού ο υετός ήταν περισσότερος και η θερμοκρασία πιο χαμηλή, με αποτέλεσμα στην κορύφωση των φαινομένων, να σημειωθεί χιονόστρωση από τα 500 και άνω, περιφερειακά της Ξάνθης. Η θερμοκρασία καθ όλη τη διάρκεια του Σαββάτου, κυμάνθηκε γύρω στους 6 βαθμούς Κελσίου, με την υγρασία όμως σε χαμηλά επίπεδα, κάτι που βοήθησε στην ολιγόλεπτη χιονόπτωση του Σαββατόβραδου. Ο ισχυρός βοριάς ήταν το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού, ο οποίος σε ριπές, ξεπερνούσε τα 7 μποφόρ.
Τα παγκόσμια μοντέλα πρόγνωσης καιρού και κυρίως το gfs, το οποίο είναι προσβάσιμο στους πολίτες, υπερεκτίμησε την κατάσταση και τον τρόπο, που θα μας επηρέαζε η κακοκαιρία, με αποτέλεσμα οι προγνώσεις να απείχαν αρκετά από την πραγματικότητα. Αυτό, οφείλεται στο γεγονός της χαμηλής προγνωσιμότητας της περιόδου που διανύουμε, αφού ακόμη και οι προγνώσεις της επόμενης μέρας, έχουν μεγάλο ρίσκο.
«Τάση καιρού»
Παρόλο της χαμηλής προγνωσιμότητας των παγκόσμιων μοντέλων πρόγνωσης καιρού, φαίνεται η τάση για χειμωνιάτικη εβδομάδα, με βροχές από σήμερα Τρίτη, ενώ το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, ίσως δούμε πρωτόγνωρες θερμοκρασίες και έναν ιστορικό χιονιά. Όλα αυτά όμως απέχουν πολύ και δίνονται καθαρά ως τάση καιρού, η οποία μπορεί να αλλάξει άρδην.
Όσον αφορά στις καιρικές συνθήκες των Χριστουγέννων, αν και πολύ νωρίς, υπάρχει η τάση των καλών καιρικών συνθηκών. Και πάλι όμως τα μοντέλα πρόγνωσης καιρού παλινδρομούν από μέρα σε μέρα, με αποτέλεσμα τη μια φορά να υπόσχονται χιόνια και θερμοκρασίες κάτω του μηδενός και την άλλη, να δίνουν «ζεστό» καιρό και ηλιοφάνεια.
Προς το τέλος της εβδομάδας θα έχει ξεκαθαρίσει η κατάσταση και θα μπορούμε να μιλήσουμε με μεγαλύτερη ασφάλεια για τις καιρικές συνθήκες των γιορτών, οι οποίες τόσο ενδιαφέρουν.

Νίκος Βιδάλης

Σχετικά Άρθρα