Γενική

«Έκλεισε ο κύκλος του. Χρειάζεται αναβάθμιση»

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το Χατζηδάκειο Φεστιβάλ – Σ. Μελισσόπουλος: «Έχω την αίσθηση, ότι αυτή ήταν η τελευταία φορά, που διοργανώθηκε με αυτόν τον τρόπο»

Αρκετά ικανοποιητικά εξελίχθηκε και ολοκληρώθηκε το 12 ο Χατζηδάκειο Φεστιβάλ του Δήμου Ξάνθης, με τους πολίτες της πόλης να το τιμούν με την παρουσία τους.
Το Φεστιβάλ «Μάνος Χατζηδάκης» αποτελεί πλέον έναν πολιτισμικό θεσμό για την πόλη, αλλά και την ευρύτερη περιοχή, ο οποίος συμβάλλει στην πολιτιστική ανάπτυξη της Ξάνθης, κάνοντάς την περισσότερο γνωστή σε πανελλήνιο επίπεδο. Οι καλλιτέχνες, οι οποίοι συμμετέχουν σε αυτό, δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό, ικανοποιώντας πλήρως τόσο τους διοργανωτές, όσο και τους θεατές. Τι λέει όμως η μείζονα αντιπολίτευση του Δήμου Ξάνθης;
Η δημοτική παράταξη «Πολίτες για την αλλαγή», μιλάει για ένα θεσμό, ο οποίος ξεκίνησε φιλόδοξα, αλλά κατέληξε να παραπαίει, αφού τα τελευταία χρόνια, έχει φτάσει να επαναπροσδιορίζεται κάθε χρόνο, λόγω της απουσίας της δέουσας φροντίδας και προσοχής.
«Έχω την αίσθηση, να μην πω τη βεβαιότητα, ότι αυτή ήταν η τελευταία φορά, που διοργανώθηκε με αυτόν τον τρόπο το Χατζηδάκειο Φεστιβάλ. Νομίζω ότι, με αυτόν τον τρόπο λειτουργίας, το Χατζηδάκειο Φεστιβάλ έχει κλείσει έναν πολύ μεγάλο κύκλο και όπως έχουμε δεσμευθεί όλοι, θα πρέπει να ξεκινήσει μία διαδικασία κοινωνικής διαβούλευσης, με σκοπό την αναβάθμιση του φεστιβάλ και τη λειτουργία του βάσει των αρχών και των θέσεων του Μάνου Χατζηδάκη», δήλωσε στην «ΧΝ» ο Δημοτικός Σύμβουλος της Μείζονος Αντιπολίτευσης του Δήμου Ξάνθης Σάββας Μελισσόπουλος.
Η παράταξη «Πολίτες για την αλλαγή», πρότειναν από τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους τέσσερις συγκεκριμένους άξονες, βάσει των οποίων πρέπει να προσεγγισθεί το Χατζηδάκειο Φεστιβάλ. Σύμφωνα με αυτούς λοιπόν, το φεστιβάλ πρέπει να προσδιοριστεί ως ένα πολιτιστικό γεγονός, το οποίο θα είναι διαφορετικό από τα υπόλοιπα δρώμενα της πόλης. Να έχει τη δική του ταυτότητα, να προσφέρει ποιοτικά πολιτιστικά ερεθίσματα τους Ξανθιώτες και με τις κατάλληλες υποδομές να αποτελεί σημείο συνάντησης μεγάλου αριθμού ανθρώπων, καθώς επίσης να γίνει και «όχημα», το οποίο θα εδραιώσει την Ξάνθη στον πολιτιστικό χάρτη της Ελλάδος.
Σάββας Μελισσόπουλος: «Το φετινό φεστιβάλ ήταν αρκετά πετυχημένο»
Η δημοτική παράταξη «Πολίτες για την αλλαγή», ενδιαφερόμενη πλήρως για το Χατζηδάκειο Φεστιβάλ, αναφέρει κάποιες δυνατότητες αυτού, παίρνει πρωτοβουλίες, ενώ κάνει και συγκεκριμένες προτάσεις, με σκοπό τη βελτίωσή του.
Οι προτάσεις της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Ξάνθης, αφορούν στη συγκρότηση μιας πενταμελούς επιτροπής, η οποία θα δραστηριοποιείται, θα σχεδιάζει και θα προτείνει δράσεις,, στη λειτουργία μόνιμης έκθεσης, σχετικά με τη ζωή και το έργο του Μάνου Χατζηδάκη, στη δημιουργία εμβλήματος, καθώς και στη διασύνδεση του φεστιβάλ με σχολές και πανεπιστήμια μουσικολογίας. Άλλες προτάσεις των πολιτών για την αλλαγή αφορούν στην παρακολούθηση και αξιοποίηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, καθώς και στην ανταλλαγή μαθητών από αδελφοποιημένες πόλεις. Ωστόσο, η παράταξη είδε με θετικό μάτι τη φετινή διοργάνωση, με βάση τον παραδοσιακό τρόπο λειτουργίας του.
«Το φετινό φεστιβάλ, με βάση τα δεδομένα που είχαμε μέχρι τώρα και τον παραδοσιακό τρόπο λειτουργίας, που εμείς θέλουμε να εγκαταλείψουμε, ήταν αρκετά πετυχημένο. Τα καλλιτεχνικά σχήματα που συμμετείχαν ήταν ποιοτικά και υψηλού επιπέδου. Ωστόσο, έχω ακούσει κάποιες παρατηρήσεις και κάποιους προβληματισμούς, τους οποίους δέχομαι και εγώ ο ίδιος, αφού μπορεί ουσιαστικά να έλειπε το στίγμα και η μορφή του Μάνου Χατζηδάκη, αλλά νομίζω ότι ήμαστε σε πολύ ικανοποιητικό επίπεδο, σε σχέση με άλλες χρονιές, αφού και οι συμπολίτες μας συμμετείχαν όλες αυτές τις πέντε μέρες στη διοργάνωση. Η έντονη αντιπαράθεση και η διαμαρτυρία που εκφράσαμε, είχε να κάνει με τη διαδικασία των αναθέσεων, οι οποίες αφορούσαν σε όλες αυτές τις υπηρεσίες, που αναπτύχθηκαν γύρω από το Χατζηδάκειο Φεστιβάλ, αφού είχε μια προχειρότητα, κάτι που θα δούμε σύντομα ενδελεχώς», είπε ο Δημοτικός Σύμβουλος της Μείζονος Αντιπολίτευσης Σάββας Μελισσόπουλος, αναφερόμενος στη φετινή διαδικασία διοργάνωσης του φεστιβάλ.

Νίκος Βιδάλης

Σχετικά Άρθρα