Γενική

Έγραψαν οι περιφερειακές εφημερίδες

Το τελευταίο, το 20ο τεύχος, του περιοδικού του Περιφερειακού Τμήματος Θράκης του ΤΕΕ, μας χάρισε πολλές και γόνιμες εκπλήξεις. Κατ’ αρχήν καινούργια εμφάνιση με νέα δημιουργική πρόταση που διετύπωσε σε εικαστικό επίπεδο η επιμελήτρια της ύλης του και γραφίστριά του Ματίνα Γιαννακίδου. Στο περιοδικό φιλοξενούνται θέματα αφιερωμένα στο περιβάλλον, ιδιαίτερα επίκαιρα σήμερα με αφορμή τη διεξαγόμενη για την κλιματική αλλαγή Σύνοδο της Κοπεγχάγης, τα οποία είχαν προκύψει στο πλαίσιο δραστηριοποίησης του ΤΕΕ Θράκης για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος. Φιλοξενούνται συγκεκριμένα οι θέσεις του ΤΕΕ για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος και ρεπορτάζ για τον διαγωνισμό φωτογραφίας, τον οποίον το ΤΕΕ Θράκης είχε προκηρύξει. Επιπλέον, το περιοδικό, πραγματοποιώντας άνοιγμα προς το ευρύτερο, το εκτός του κόσμου των τεχνικών, κοινωνικό περιβάλλον, φιλοξενεί και μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα, εκ βαθέων συνομιλία του Προέδρου της ΝΑΡΕ, καθηγητή Γεώργιου Μηνόπουλου, με την επιμελήτρια του περιοδικού, στην οποία ο πρόεδρος μιλά όχι μόνον για το αγαπημένο του θέμα του πολιτισμού και των δράσεων που συστηματικά αναπτύσσει στον τόπο, αλλά και για το Νόμπελ Ειρήνης που απονεμήθηκε στον Πρόεδρο Ομπάμα, κι ακόμη την διάθεσή του να είναι διαρκώς παρών στα πολιτικά δρώμενα, και στις εκλογές του 2010.
Παρατηρητής της Θράκης

Η «μεγαλύτερη πολιτιστική εκδήλωση της μειονότητας της Θράκης», η γνωστή και ως «Γιορτή του Κερασιού», κατάφερε το τριήμερο 12-14 του προηγούμενου Ιουνίου να συγκεντρώσει περίπου 20.000 ανθρώπους που θέλησαν να παρακολουθήσουν από κοντά την φιέστα της τουρκικής προπαγάνδας. Κατά τη διάρκεια των τριήμερων εκδηλώσεων κατέστη σαφές σε όλους όσους βρέθηκαν στο χωριό των Ασωμάτων της Ροδόπης, πως το Τουρκικό Προξενείο κρατούσε τα ηνία της διοργάνωσης, αφού μέχρι και η «προστασία» του χώρου έγινε από τούρκους αστυνομικούς που μετέβησαν από την Τουρκία στην Ελλάδα, παίρνοντας ειδική άδεια από το ελληνικό προξενείο της Αδριανούπολης!!! Τα μουσικά συγκροτήματα και οι ομάδες χορευτών και χορευτριών ήταν από την Τουρκία, ενώ δεν υπήρχε ούτε μία στολή από τους γηγενείς Έλληνες μουσουλμάνους!!! Δυστυχώς, η παρουσία της Άγκυρας ήταν καταλυτική, σε πλήρη αντίθεση με την Ελληνική Πολιτεία η οποία απουσίαζε τραγικά… Ο μεγάλος αριθμός των μουσουλμάνων που συγκεντρώθηκαν, τόσο από τη Θράκη όσο και από την Τουρκία, λειτούργησε ως μαγνήτης για τους χριστιανούς πολιτικούς που δεν παρέλειψαν να παραβρεθούν στην έναρξη της γιορτής, για να απευθύνουν τα γνωστά λογίδριά τους. Το κοινό που παρακολούθησε τις ομιλίες των «υπερήφανων» πολιτικών μας, στο μεγαλύτερο ποσοστό του υπέρ του εκτουρκισμού της Θράκης, άκουσε τους Έλληνες πολιτικούς και στη συνέχεια γλέντησε, τραγουδώντας και χορεύοντας στα τούρκικα…
Φωνή της Ροδόπης

Βασικές αλλαγές στη δομή του κράτους προανήγγειλε η Κυβέρνηση. Αλλαγές που στόχο έχουν την καλύτερη λειτουργία του κράτους και τον εκσυγχρονισμό ενός απαρχαιωμένου κρατικού μηχανισμού που απέχει …παρασάγγας από αντίστοιχους προηγμένων Ευρωπαϊκών Κρατών. Ο νέος εκλογικός νόμος, οι ριζικές αλλαγές στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η σωστή λειτουργία των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, η ψήφος στους μετανάστες, η ηλεκτρονική διακυβέρνηση, η θωράκιση των ελεγκτικών μηχανισμών, αλλά και διασφάλιση της διαφάνειας και της αξιοκρατίας είναι τα κύρια θέματα πάνω στα οποία θα ρίξει όλο το βάρος του το πρώτο τη τάξει υπουργείο προκειμένου να προχωρήσει στην επανίδρυση του κράτους. Μια επανίδρυση που επαγγέλθηκε η προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά ποτέ δεν την έκανε πράξη λόγω αδυναμίας, αλλά και ατολμίας, μʼ αποτέλεσμα να υποστεί το εκλογικό… βατερλό της 4ης Οκτωβρίου. Η επανίδρυση του κράτους πέρα από τη διαχείριση της οικονομίας είναι το μεγάλο στοίχημα με τους πολίτες και γιʼ αυτό στο ΠΑΣΟΚ έχουν βάλει τα δυνατά τους να την κάνουν πράξη στους πρώτους μήνες της θητείας τους.
Ξυράφι

Ο δήμαρχος Αιγείρου που ήταν ένας από τους ομιλητές του συνεδρίου, δεν στάθηκε απλά στην διατύπωση της θετικής του γνώμης για τον Καποδίστρια ΙΙ. Προχώρησε στην ανάλυση των δεδομένων στο νομό και παρουσίασε τρεις προτάσεις για το πώς μπορεί να διαμορφωθεί η Ροδόπη μετά την εφαρμογή της διοικητικής μεταρρύθμισης. Και στα τρία μοντέλα σημείωσε ότι υπάρχουν θετικά και αρνητικά στοιχεία, «αφού δούμε τα υπέρ και τα κατά του καθενός μοντέλου και μετά τα μέλη της ΤΕΔΚ θα έχουν μια εικόνα γύρω απ’ αυτό το ζήτημα που θα μπορέσουν να σχηματίσουν άποψη και όταν θα έρθει γύρω στα τέλη Ιανουαρίου να εκφράσουν ο καθένας την άποψη του». Ο Βαγγέλης Λίτσος ξεφεύγοντας από τους αριθμούς σημείωσε ότι η επικείμενη μεταρρύθμιση οφείλει να θεμελιώσει μια ισχυρή αυτοδιοίκηση με κοινωνική παρεμβατική δράση στο πλαίσιο των θεσμών της συμμετοχικής δημοκρατίας των πολιτών. Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε ότι η αυτοδιοίκηση είναι θεσμός που υπηρετεί πρωτίστως τις ανάγκες των πολιτών.
Ο Χρόνος

Σχετικά Άρθρα