Γενική

Η έγκαιρη διάγνωση σώζει ζωές

Τα μέλη του Κ.ΑΠ.Η. Ξάνθης ενημερώθηκαν για τις παθήσεις του προστάτη

Μια πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία πραγματοποιήθηκε στην κεντρική αίθουσα του Κ.ΑΠ.Η Ξάνθης, από το Διευθυντή της Ουρολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Ξάνθης Κρίτωνα Καλογερή.
Η ομιλία έλαβε χώρα στην αίθουσα του Κέντρου Απασχόλησης Ηλικιωμένων, επί της οδού Καπνεργατών και την παρακολούθησαν πολλά μέλη του ιδρύματος, ανάμεσά τους και γυναίκες, οι οποίες δεν ήταν άμεσα ενδιαφερόμενες.
Περίπου οι μισοί από όλους τους άνδρες άνω των 50 ετών, αντιμετωπίζουν κάποια πάθηση του προστάτη. Η υπερπλασία αυτού, καθώς και ο καρκίνος του προστάτη, είναι αρκετά κοινές παθήσεις, οι οποίες σχεδόν πάντα παρατηρούνται σε άνδρες ηλικίας 50 ετών και άνω.
Η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη (ΚΥΠ) είναι η συχνότερη καλοήθης νεοπλασία στους άνδρες. Ο επιπολασμός της Κ.Υ.Π. αυξάνεται προοδευτικά με την αύξηση της ηλικίας. Με το προσδόκιμο επιβίωσης να πλησιάζει τα 80 χρόνια σε πολλές χώρες, υπολογίζεται ότι υπάρχει μια πιθανότη¬τα 88% για τους άνδρες αυτούς να εμφανίζουν ΚΥΠ. Υπο¬λογίζεται ότι ο αριθμός των ανδρών με συμπτώματα της ΚΥΠ θα αυξηθεί κατά περίπου 45% τα επόμενα 10 χρόνια. Δεν αποτελεί κίνδυνο για τη ζωή του ασθενή και δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η υπερπλασία οδηγεί στον καρκίνο του προστάτη.
Κρίτων Καλογερής: «Το μήνυμα που θέλουμε να περάσουμε, είναι η πρόληψη»
Η ομιλία του Διευθυντή της Ουρολογικής Κλινικής του Γ.Ν.Ξ και Μέλους του Δ.Σ. του Κ.ΑΠ.Η Ξάνθης Κρίτωνα Καλογερή, πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια των γενικότερων ενημερωτικών εκδηλώσεων του Κ.ΑΠ.Η και ήταν «σε απλή γλώσσα», όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Καλογερής, για να γίνει πλήρως κατανοητή από τους παραβρισκόμενους.
«Οι παθήσεις του προστάτη έχουν όλες συμπτώματα, με βασικότερο αυτό της δυσκολίας στην ούρηση και της συχνουρίας. Σκοπός της εκδήλωσης αυτής, είναι η κατανόηση της σημασίας της πρόληψης από τους ηλικιωμένους. Θέλουμε να κάνουν τον προληπτικό έλεγχο, για να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε αυτές τις καταστάσεις σε πρώιμο στάδιο, στο οποίο είναι πλήρως ιάσιμες. Τις παθήσεις του προστάτη δεν τις βλέπουμε σε μικρές ηλικίες. Έχουν παρατηρηθεί πολύ σπάνια σε νέους και γι αυτό υπάρχει σαν όριο τα 50 χρόνια, αλλά υπάρχουν και εξαιρέσεις, οι οποίες είναι ελάχιστες», δήλωσε ο Διευθυντής της Ουρολογικής Κλινικής του Γ.Ν.Ξ Κρίτων Καλογερής, τονίζοντας τη σημασία της πρόληψης.
Γιώργος Παπασταματίου: «Οι παθήσεις του προστάτη αφορούν στις ηλικίες που συναντώνται στο Κ.ΑΠ.Η.»
Για την εκδήλωση στο Κ.ΑΠ.Η μίλησε και ο Πρόεδρος του ΚΑΠΗ Γιώργος Παπασταματίου, λέγοντας ότι πρόκειται για μια ομιλία, η οποία ανέπτυξε ένα επιστημονικό θέμα, άκρως ενδιαφέρον, αφού αφορά άμεσα στα μέλη του ιδρύματος.
«Τα μέλη του Κ.ΑΠ.Η ενδιαφέρονται για θέματα, τα οποία αφορούν στην ηλικία τους, όπως οι παθήσεις του προστάτη. Επίσης συνεργαζόμαστε και με άλλους φορείς για επιστημονικά θέματα και γενικότερα κάνουμε εκδηλώσεις, με σκοπό την ικανοποίηση των μελών του Κ.ΑΠ.Η.», είπε ο Αντιδήμαρχος Γιώργος Παπασταματίου.

Νίκος Βιδάλης

Σχετικά Άρθρα