Γενική

«Σχεδιάζοντας την Ξάνθη του αύριο»

Εισήγηση Δημάρχου για το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου έτους 2010

«Το Τεχνικό πρόγραμμα του 2010 είναι μέρος του μεσοχρόνιου και μακροχρόνιου προγραμματισμού μας για την Ξάνθη του αύριο, ενώ δεν παραλείπουμε έργα και παρεμβάσεις για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα της καθημερινότητας, για καλύτερη παροχή υπηρεσιών, για βελτίωση του επιπέδου ζωής των συνδημοτών μας», αυτό τονίζει στην εισήγηση του ο Δήμαρχος Ξάνθης κος Μιχάλης Στυλιανίδης.
Αναλυτικά αναφέρει:
«Με το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2010 που έχετε στα χέρια σας, ολοκληρώνουμε το σχεδιασμό μας, όπως διατυπώθηκε στο επιχειρησιακό πρόγραμμα της διετίας 2009- 10.
Συγχρόνως δίνουμε το στίγμα του επιχειρησιακού προγράμματος της επόμενης δημοτικής περιόδου 2011- 2014, με τα έργα του ΕΣΠΑ και ιδιαίτερα αυτό που προτείνουμε στο μέτρο της «Αστικής Αναγέννησης», σε συνδυασμό με τις παρεμβάσεις μας στον τομέα των ευρυζωνικών συστημάτων και γενικότερα των νέων τεχνολογιών.
Τονίζω πως ο σχεδιασμός μας για την «Αστική Αναγέννηση» έχει ήδη υποβληθεί στην Περιφέρεια Α.Μ.Θ. για την ένταξη στο ΠΕΠ αυτής, και μάλιστα αύριο πρόκειται να γίνει η πρώτη τεχνική συνάντηση στην Κομοτηνή σε επίπεδο τεχνοκρατών (ομάδα εργασίας). Τα προτεινόμενα έργα του μέτρου αυτού, είναι συνολικού προϋπολογισμού 8.080.000 ευρώ που με τις δράσεις του ΕΚΤ ανέρχεται στα 8.840.000 ευρώ και περιλαμβάνουν παρεμβάσεις σε όλους σχεδόν τους τομείς δράσεις του Δήμου. (βλέπε πρόγραμμα).
Στον τομέα των νέων τεχνολογιών ήδη ολοκληρώθηκαν έργα ύψους 1.400.000 ευρώ από το Ε.Π. «Κοινωνία της Πληροφορίας» αναπτύσσοντας ένα ικανοποιητικό δίκτυο οπτικών ινών.
Επίσης έχει ολοκληρωθεί το γεωγραφικό Πληροφοριακό Σύστημα (G.I.S.) 250.000 ευρώ, καθώς και ασύρματο δίκτυο τουριστικής ξενάγησης 330.000 ευρώ, ο πλήρης τίτλος του έργου είναι: «Ανάπτυξη Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών μέσω φορητών συσκευών και συρμάτων ευρυζωνικών δικτύων για τον πολίτη/επισκέπτη και το προσωπικό του Δήμου Ξάνθης.»
Τέλος αναμένουμε και την εκ νέου δημοπράτηση από την Περιφέρεια του έργου του «Έξυπνου Οικισμού» που συγκαταλέγεται στα λεγόμενα έργα «γέφυρες» μεταξύ του Γ Κ.Π.Σ. και του ΕΣΠΑ, προϋπολογισμού 2 εκατ. ευρώ.
Στα πλαίσια του ΕΣΠΑ και στο Ε.Π. του ΥΠΟΙΟ «Ψηφιακή Σύγκλιση» ήδη έχουμε υποβάλλει νέες προτάσεις συνολικού προϋπολογισμού 5.423.105,20 ευρώ και έπεται συνέχεια.
Αναφέρω ακόμη και τις προτάσεις μας για την ενεργειακή οικονομία και αποδοτικότητα του Δήμου μας, στο πρόγραμμα «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ» του Υπ. Ανάπτυξης ύψους 1,0 εκατ. ευρώ.
Δεν θα αναφερθώ στα έργα του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης «Αλέξανδρος Μπαλτατζής», διότι σύμφωνα με πρόσφατη απόφαση της αρμοδίας Υπουργού, το πρόγραμμα αυτό και ιδιαίτερα οι άξονες 3 και 4 ΟΠΑΑΧ και LEIDER που ενδιαφέρουν το Τ.Δ Κιμμερίων και Ευμοίρου, έχουν ανασταλεί, πιστεύω προσωρινά.
Από αυτά και μόνο μπορεί κανείς να συμπεράνει πως το Τεχνικό πρόγραμμα του 2010 είναι μέρος του μεσοχρόνιου και μακροχρόνιου προγραμματισμού μας για την Ξάνθη του αύριο, ενώ δεν παραλείπουμε έργα και παρεμβάσεις για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα της καθημερινότητας, για καλύτερη παροχή υπηρεσιών, για βελτίωση του επιπέδου ζωής των συνδημοτών μας.
Το πρόγραμμα, αυτό σε συνδυασμό και με το αντίστοιχο της ΔΕΥΑΞ δίνει μια μεγάλη ώθηση στην αναπτυξιακή πορεία του τόπου μας σε όλους τους τομείς και μάλιστα με τον κάθετο άξονα προς Βουλγαρία και τον μεγάλο περιφερειακό δακτύλιο που προβλέπεται στην μελέτη του σπουδαίου αυτού έργου από την ΕΓΝΑΤΙΑ Α.Ε. η Ξάνθη μας απογειώνεται κυριολεκτικά και μετατρέπεται σε ένα σύγχρονο ξεχωριστό και αξιοζήλευτο Δήμο.
Επίσης θέλω να τονίσω πως με το παρόν πρόγραμμα στοχεύουμε και πάλι στην ισόρροπη ανάπτυξη, αφού με αυτό αγκαλιάζουμε ιδιαίτερα όλες τις γειτονιές και τους οικισμούς του Δήμου μας, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς.
Δεν κάνω ιδιαίτερη αναφορά- ανάγνωση των έργων του προγράμματος για την οικονομία του χρόνου, αφού πρόκειται για αρκετές σελίδες. Άλλωστε το γνωρίζεται αφού σας παραδόθηκε το τεχνικό πρόγραμμα εγκαίρως, θα δημοσιοποιηθεί δε στο διαδίκτυο μετά την ψήφισή του.
Θα ήταν παράλειψή μου αν δεν ευχαριστούσα την Παράταξη «Πολίτες για την Αλλαγή» που ανταποκρίθηκε στην πρόταση μας και υπέβαλε προτάσεις για το τεχνικό πρόγραμμα.
Τελειώνοντας θέλω να τονίσω πως με το Τεχνικό πρόγραμμα που σας προτείνουμε πέραν των όσων προανέφερα, προβλέπουμε πλήθος μελετών και παρεμβάσεων ανάπλασης οδών, πεζοδρομίων και Κ.Χ., συντηρήσεις και αποκαταστάσεις κτιρίων, κατασκευή αθλητικών εγκαταστάσεων και χώρων κοινωνικής μέριμνας και πολιτισμού, έργα επέκτασης και εφαρμογή σχεδίου πόλης, διανοίξεις οδών, δημιουργία χώρων στάθμευσης και προσπελασιμότητας, υπογειοποιήσεις δικτύων ΔΕΗ, ΟΤΕ κλπ. και όλα αυτά με σεβασμό στο περιβάλλον και στην παράδοση του τόπου μας.
Είναι ένα πρόγραμμα ρεαλιστικό, εφαρμόσιμο, με εξασφαλισμένους αυτή τη στιγμή πόρους χρηματοδότησης 10.383.470 ευρώ και σας ζητώ να το υπερψηφίσετε και να βοηθήσετε στην υλοποίηση του».

Σχετικά Άρθρα