Γενική

«Ο ανθρώπινος πόνος μπορεί να ανακουφιστεί»

Μήνυμα του Υπερνομάρχη Κ. Τάτση για την Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Μία μακραίωνη πορεία αγώνων για τη νομοθετική θέσπιση κανόνων των ατομικών ελευθεριών και διασφάλισης της προσωπικής ελευθερίας διαγράφηκε ανά τους αιώνες, με απαρχή τον κώδικα του Χαμουραμπί, την αρχαιότερη Χάρτα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έως και την πτώση του τείχους του Βερολίνου, που πρόσφατα γιορτάστηκε η εικοσαετής επέτειος του.
Η σύγχρονη πραγματικότητα μας φέρνει αντιμέτωπους με την τραγωδία του Νταρφούρ, αλλά και πολλών άλλων χωρών του λεγόμενου τρίτου κόσμου, με την συνεχή καταπάτηση των στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το σύγχρονο δουλεμπόριο σωμάτων και ψυχών, τον συνεχή ευτελισμό και μηδενισμό των ανθρωπίνων αξιών.
Ο πολιτισμός του 21 ου αιώνα, στολισμένος με τόσες τεχνολογίες, τόσα επιστημονικά επιτεύγματα, γνώσεις και υλικά αγαθά, παρουσιάζει έκπτωση της ανθρωπιάς του, χωρίζοντας την κοινωνία στον κόσμο του πλούτου, των μεγάλων, των ισχυρών, και στον κόσμο των μικρών, των ακραίων, όπου κυριαρχεί η αφόρητη ένδεια.
Τα ανθρώπινα δικαιώματα καταστέλλονται στο βωμό των συμφερόντων εξουσίας, όπως επίσης, το ίδιο συμβαίνει και με την αλόγιστη εκμετάλλευση της φύσης που οδήγησε στις κλιματικές αλλαγές και την οικολογική ρύπανση του πλανήτη.
Για τα περισσότερα των προβλημάτων υπάρχουν λύσεις και ο ανθρώπινος πόνος στις γωνιές της γης μπορεί να ανακουφιστεί.
Με αφυπνισμένες τις ανθρώπινες συνειδήσεις για συνεργασία, αλληλεγγύη, σωστή διαχείριση της κοινωνικής οικονομίας, σεβασμό στις διαχρονικές αξίες που αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο της ανθρώπινης φύσης, μπορεί το μέλλον των επερχόμενων γενιών να διαγραφεί καλύτερο, από αυτό που φτιάξαμε εμείς. Ένα μέλλον που ο άνθρωπος δεν θα πέφτει θύμα εκμετάλλευσης από τον συνάνθρωπό του και η προσωπική του οντότητα θα χαρακτηρίζεται από ελευθερία και αξιοπρέπεια».

Σχετικά Άρθρα