Γενική

Η θέση μας στο σύμπαν

Ενδιαφέρουσα η ομιλία του καθηγητή Αστροφυσικής κ. Κανάρη Τσίγκανου- «Από τα Κουάρκς στα Κβάζαρς»

Μια πολύ ενδιαφέρουσα και άκρως επιστημονική ομιλία, πραγματοποιήθηκε στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, από τον Καθηγητή Αστροφυσικής Κανάρη Τσίγκανο, το βράδυ της περασμένης Τρίτης.
Η εκδήλωση, πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του Διεθνούς έτους Αστρονομίας, που χαρακτηρίστηκε το 2009 και συνδιοργανώθηκε από το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Δ.Π.Θ. και την Ένωση Ελλήνων Φυσικών- Παράρτημα Ξάνθης. Στην ομιλία του διακεκριμένου αστροφυσικού Κανάρη Τσίγκανου, με θέμα: «Από τα Κουάρκς στα Κβάζαρς», παραβρέθηκε πλήθος κόσμου, το οποίο την παρακολούθησε με μεγάλο ενδιαφέρον, το θέμα της οποίας ήταν καθαρά επιστημονικό.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ιδρύματος στην καπναποθήκη «Π», στα πλαίσια των εκδηλώσεων για το Διεθνές Έτος Αστρονομίας 2009, που αποφασίσθηκε και υποστηρίζεται από την Διεθνή Αστρονομική Ένωση, την UNESCO και τον ΟΗΕ.
Κανάρης Τσίγκανος: «Από το έτος 1609 έχει αλλάξει η εικόνα που έχουμε για το σύμπαν»
Σήμερα, χάρη στα επιτεύγματα της σύγχρονης τεχνολογίας που προχωρά μαζί με την επιστήμη, έχουμε αποκτήσει, μια βαθύτερη αντίληψη της θέσης μας μέσα στο Σύμπαν: από τα τρισεκατομμυριοστά του μέτρου της κλίμακας των στοιχειδών υποατομικών αποστάσεων και Κουάρκς, έως τα δισεκατομμύρια έτη φωτός όπου βρίσκονται οι μακρινότεροι γαλαξίες και τα Κβάζαρς.
«Έχουμε κατανοήσει ότι είμαστε εφήμερα νοήμονα πλάσματα που κατοικούμε έναν μικροσκοπικό πλανήτη ο οποίος περιφέρεται γύρω από το ζωοδότη του Ήλιο, ένα από τα εκατοντάδες δισεκατομμύρια παρόμοια άστρα του γαλαξία μας ο οποίος είναι μέλος ενός από τα πολυάριθμα σμήνη γαλαξιών που πλημμυρίζουν τον ασύλληπτα εκτεταμένο αλλά πεπερασμένο κοσμικό χωροχρόνο. Ακόμη, ότι κοσμική ύλη που εκπέμπει ακτινοβολία, όπως πλανήτες και μεσοπλανητική ύλη, αστέρες και μεσοαοτρική ύλη, σμήνη γαλαξιών, μεσογαλαξιακή ύλη και μελανές οπές, δεν αποτελούν παρά μόνο το 4% της συνολικής ύλης που πιστεύουμε ότι υπάρχει στο Σύμπαν. Ένα πολύ μεγαλύτερο ποσοστό, γύρω στο 23%, είναι η λεγόμενη σκοτεινή ύλη, αγνώστου φύσεως που δεν εκπέμπει καμία ακτινοβολία αλλά η ύπαρξή της προδίδεται από τα αποτελέσματα του βαρυτικού της πεδίου, ενώ το υπόλοιπο 73% αποτελεί τη λεγόμενη σκοτεινή ενέργεια», ανέφερε ο Καθηγητής Αστροφυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος της Ελληνικής Αστρονομικής Εταιρείας Κανάρης Τσίγκανος.

Νίκος Βιδάλης

Σχετικά Άρθρα