Γενική

Αφιερώματα στον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη

Στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης

Αφιέρωμα στον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη με τίτλο: «Η αδιάπτωτη μαγεία του κόσμου του» πραγματοποιεί σήμερα στις 20:00, το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πολιτιστικών Θεμάτων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ξάνθης και με τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ξάνθης.
Παράλληλα θα εγκαινιαστεί η έκθεση ζωγραφικής του Δημήτρη Μοράρου με τίτλο
«Εικαστική Σπουδή στον Παπαδιαμάντη».
Τα έργα που φιλοξενούνται στην έκθεση, ζωγραφικά και οξυγραφίες σε περιορισμένα αντίτυπα, είναι τα έργα που εικονογράφησε ο καλλιτέχνης για την έκδοση των διηγημάτων του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη «Έρωτας στα χιόνια» και «Ο ξεπεσμένος δερβίσης» από τις Εκδόσεις «Μυγδονία».
Ο Δ. Μοράρος, με τις ζωγραφιές αυτές ιστορεί, παράλληλα με τον Παπαδιαμάντη, το κλονούμενο βήμα του έρημου ανθρώπου ως την οριστική πτώση.
Οι μαθητές του 2 ου Δημοτικού Σχολείου Ξάνθης θα παρουσιάσουν θεατρικό δρώμενο εμπνευσμένο από έργα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη.
Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 11/12/2009 έως 25/1/2010 και θα είναι ανοικτή για το κοινό καθημερινά από Δευτέρα έως Παρασκευή 10:00- 13:00 και 18:00- 21:00 και το Σάββατο 10:00- 13:00.
Εξάλλου, την Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2009, στις 20:00, το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης στα πλαίσια του αφιερώματος «Η αδιάπτωτη μαγεία του κόσμου του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη» φιλοξενεί τον φιλόλογο κ. Γιώργο Φραντζολά και την ενδιαφέρουσα διάλεξή του με θέμα:
«Ο κόσμος της φύσης και η φύση του ανθρώπου στο έργο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη»
Μια αναφορά σε ορισμένες πτυχές της κοσμολογίας και ανθρωπολογίας του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη για τον άνθρωπο που πάσχει και για τη φύση που συμπάσχει.
Η διάλεξη αναφέρεται στις απόψεις του Παπαδιαμάντη για το φυσικό περιβάλλον με βάση τα έργα του. Επίσης, στη σχέση του φυσικού περιβάλλοντος με τον άνθρωπο. Στους ανθρώπινους τύπους των διηγημάτων του που είναι ή αισθάνονται ξένοι μέσα στον κόσμο. Και τέλος, στον τρόπο με τον οποίο εμβαθύνει ο Παπαδιαμάντης στο πρόβλημα των ανθρωπίνων σχέσεων.
Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την ευγενική υποστήριξη του Βιβλιοπωλείου- Εκδόσεις ΣΠΑΝΙΔΗ, στην αίθουσα εκδηλώσεων της καπναποθήκης «Π», στην οδό Καπνεργατών 9, στη Ξάνθη.
Ο Γιώργος Φραντζολάς γεννήθηκε στη Δράμα το 1963 και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη.
Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Αποφοίτησε από το τμήμα των Μεσαιωνικών και Νεοελληνικών Σπουδών. Εργάζεται ως φιλόλογος καθηγητής στο 3ο Λύκειο Ξάνθης.
Παράλληλα, ασχολήθηκε με τη σύνθεση, τη στιχουργική και τις φιλολογικές μελέτες.
Έχει εκδώσει 2 δισκογραφικές δουλειές και συνεργάστηκε σε δίσκους με άλλους τραγουδοποιούς.
Πεζογραφήματά του και δοκίμια, έχουν δημοσιευτεί σε διάφορα περιοδικά λόγου και τέχνης.

Σχετικά Άρθρα