Γενική

Οικιακή κομποστοποίηση και Δήμος Ξάνθης: Καμία σχέση!!!

Οι Πολίτες για την Ξάνθη για την ανακύκλωση στην Περιφέρεια ΑΜΘ

Τα βέλη της ρίχνει η δημοτική παράταξη «Πολίτες για την Ξάνθη» με επικεφαλής τον κο Νίκο Ανταμπούφη σχετικά με την μη συμμετοχή του Δήμου Ξάνθης στο πρόγραμμα ανακύκλωσης της οικιακής κομποστοποίησης που εφαρμόζεται στην Περιφέρεια ΑΜΘ. Ειδικότερα αναφέρει τα παρακάτω σε σχετική ανακοίνωση:
«Όλοι οι συμπολίτες έχουμε κατανοήσει ότι έννοιες όπως Ανακύκλωση και Δήμος Ξάνθης έχουν γίνει ασυμβίβαστες. Η άγνοια και η ανεπάρκεια της τωρινής δημοτικής αρχής στο σχεδιασμό και την υλοποίηση προγραμμάτων ανακύκλωσης έχουν καταστήσει το Δήμο Ξάνθης ουραγό στις ανάλογες προσπάθειες των πολιτών του αλλά και της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας- Θράκης.
Έχουν κουράσει οι παλινωδίες και οι βερμπαλισμοί του κ. Δημάρχου, ο οποίος άλλοτε περιμένει τις αποφάσεις της Περιφέρειας, άλλοτε «ποιεί την νήσσαν», άλλοτε δηλώνει ότι ο Δήμος Ξάνθης ανακυκλώνει, άλλοτε λέει ότι δεν συμφέρει και άλλοτε «κλείνει το μάτι» σε ρομποτικούς σκουπιδοτενεκέδες ή στην καύση των απορριμμάτων, με ένα κοινό παρονομαστή: Την πλήρη ακινησία του Δήμου Ξάνθης σχετικά με την Ανακύκλωση.
Το φετινό Φθινόπωρο η ΔΙΑΜΑΘ (φορέας διαχείρισης απορριμμάτων της περιφέρειας ΑΝΜΑΘ) ξεκίνησε ένα πρόγραμμα δωρεάν διανομής κάδων οικιακής κομποστοποίησης. Ο κομποστοποιητής αυτός είναι μικρός σε μέγεθος (θέλει περίπου ένα (1) τετραγωνικό μέτρο), σχετικά χαμηλού κόστους, άοσμος και, το σημαντικότερο, θα μειώσει τον όγκο των οργανικών απορριμμάτων που πετάμε στα σκουπίδια κατά 70%. Αυτό σημαίνει 160 κιλά λιγότερα σκουπίδια κάθε χρόνο για κάθε άτομο. Η διανομή γίνεται σε συνεργασία με ομάδες πολιτών και όπου δεν υπάρχουν, όπως στο νομό Ξάνθης, σε συνεννόηση με δήμους και άλλους θεσμικούς φορείς.
Θα περίμενε κανείς ο Δήμος Ξάνθης να καλύψει το κενό όπως έγκαιρα έκανε ο Δήμος Σταυρούπολης. Φαίνεται όμως ότι όλα αυτά αποτελούν «ψιλά γράμματα» για την πολυάσχολη δημοτική μας αρχή. Το αποτέλεσμα είναι να αποτελεί ο Δήμος μας μια λευκή περιοχή στο χάρτη των προγραμμάτων ανακύκλωσης της περιφέρειας.
Επειδή η ελάττωση του όγκου των απορριμμάτων είναι αλληλένδετη με την επιτυχία της ανακύκλωσης και αφού ο Δήμος Ξάνθης δεν αντεπεξέρχεται σε τέτοια καθήκοντα, η Δημοτική μας Κίνηση παίρνει την πρωτοβουλία να λειτουργήσει ως πολλαπλασιαστής ενημέρωσης και να καλέσει όλους τους συμπολίτες μας να δηλώσουν συμμετοχή στο πρόγραμμα της Οικιακής Κομποστοποίησης της ΔΙΑΜΑΘ. Οι κάδοι που αντιστοιχούν στην Ξάνθη διανέμονται από την Εταιρεία Προστασίας Φύσης και Οικοανάπτυξης της Χρυσούπολης (τηλ. 6973319091, 2591052188) και περισσότερες πληροφορίες βρίσκονται στη διεύθυνση www.diaamath.gr. Επιτέλους, οι πολίτες της Ξάνθης οφείλουμε να προχωρήσουμε μόνοι μας και οργανωμένα εκεί που υστερεί η τωρινή δημοτική αρχή».

Σχετικά Άρθρα