fbpx
Γενική

«Ένα ταξίδι ψυχής και πνεύματος»

Έκθεσης ζωγραφικής του κου Γιάννη Μενεσίδη «Εικαστικός περίπατος στην παλιά πόλη»

«Εικαστικός περίπατος στην παλιά πόλη» λέγεται το θέμα της έκθεσης ζωγραφικής του κου Γιάννη Μενεσίδη που εγκαινιάστηκε το απόγευμα της Τρίτης στο βιβλιοπωλείο Παπασωτηρίου και έπειτα έγινε η ηλεκτρονική παρουσίαση και στο Λαογραφικό Μουσείο. Ο κος Μενεσίδης, εξαίρετος επιστήμων, καλλιτέχνης και κυρίως μια ξεχωριστή προσωπικότητα μίλησε για τη νέα του έκθεση στην XanthiNews:
«Ζωγραφίζω διάφορα τοπία και τέμπερα. Έχει μια αλλαγή σε σχέση με τα παλιά μου έργα. Παλιότερα έκανα μικρές γραμμοειδείς πινελιές και τώρα κάνω επιφάνειες. Κάνουν καλύτερες αντιθέσεις. Προσπαθώ να εκφραστώ πίσω από αυτά τα έργα με χρώματα χαμηλότονα. Συνήθως χρησιμοποιώ τέσσερα χρώματα: ώχρα, κόκκινο, άσπρο και μαύρο. Με αυτούς τους χρωματισμούς νομίζω ότι πετυχαίνω καλύτερα τις εκφραστικές μου δυνατότητες.
Πρόσχημα είναι το θέμα. Παίζω με τα χρώματα. Προσπαθώ να πω για την ψυχή μου και τους καημούς μου, προσεύχομαι, μέσα από τα χρώματα και τα σχήματα».
Η κα Κική Χριστοδούλου, Ιστορικός Τέχνης- Μουσειολόγος που επιμελήθηκε την έκθεση σημείωσε από την πλευρά της: «Τι μπορεί κανείς να πει για κάποιον που έχει εκθέσει τόσες φορές και που έχουν γράψει γι αυτόν και το έργο του, κάποια από τα μεγάλα ονόματα της ιστορίας της τέχνης στη χώρα μας.
Θα προσπαθήσω απλά να παρουσιάσω το έργο του Γιάννη Μενεσίδη όπως το νιώθω. Με έναν τελείως υποκειμενικό τρόπο δηλαδή. Διευκρινίζω: το έργο, όχι τον άνθρωπο.
Αν θέλουμε να χωρίσουμε σε ομάδες τα έργα του, θα μπορούσαμε εύκολα να διακρίνουμε δύο: τα ασπρόμαυρα και τα έγχρωμα έργα. Πέρα από αυτή διάκριση, τα δύο σύνολα έχουν περισσότερα κοινά σημεία από ότι αρχικά φαίνεται, όπως για παράδειγμα οι θεματικές του: μοναστήρια, ιεροί τόποι, φύση, θαλασσογραφίες, βίοι Αγίων. Στις δημιουργίες, του εξωτερικεύει τα προσωπικά του βιώματα και μοιράζεται μαζί μας, ως επί το πλείστον, τόπους που έχει ο ίδιος επισκεφτεί».
Τέλος η κα Χριστοδούλου επεσήμανε: «Με όλα αυτά τα δεδομένα, θα μπορούσαμε να συμπεράνουμε πως η ζωγραφική του Γιάννη Μενεσίδη, ασπρόμαυρη ή έγχρωμη, αποτελεί ένα ταξίδι. Ταξίδι σίγουρα γνωριμίας σε όλη την Ελλάδα, την ηπειρωτική και τη νησιωτική, αλλά και σε προορισμούς μακρινούς όπως η Καππαδοκία. Κι άλλοτε, ταξίδι της ψυχής και του πνεύματος. Είτε γεωγραφικό, είτε νοερό, το ταξίδι περιβάλλεται πάντοτε από ηρεμία και γαλήνη».

Νάντια Αντ. Νάκου

Σχετικά Άρθρα