fbpx
Γενική

«Θα αλλάξει την δυναμική της περιοχής»

Απάντηση της Υφ. Εσωερικών Θ. Τζακρή στους βουλευτές της Ν.Δ. για την μετατροπή του Υπ. Μακεδονίας Θράκης σε Γενική Γραμματεία

Σε επίκαιρη επερώτηση βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, μεταξύ αυτών και ο βουλευτής Ξάνθης κος Αλέκος Κοντός, σχετικά με τη μετατροπή του Υπουργείου Μακεδονίας Θράκης σε Γενική Γραμματεία Μακεδονίας Θράκης και την εξέλιξη σημαντικών αναπτυξιακών εγχειρημάτων που είχαν υλοποιηθεί ή δρομολογηθεί από αυτό, η Υφυπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Θεοδώρα Τζάκρη, απάντησε στις 30 Νοεμβρίου 2009.
Στο ερώτημα για το εάν η κατάργηση του Υπουργείου αποδυναμώνει μια εθνικά ευαίσθητη περιοχή η Υφυπουργός απάντησε ότι, εάν η παρουσία του Υπουργείου μεγιστοποιούσε τη διαπραγματευτική ισχύ της χώρας, τότε δεν θα αναγνωριζόταν η ΠΓΔΜ από 127 κράτη. Η όλη λειτουργία του Υ.ΜΑ.Θ ,χωρίς ουσιαστικές δράσεις, κονδύλια και προγράμματα, τόνισε η Υφυπουργός, όχι μόνο δεν ενίσχυε την ελληνικότητα της περιοχής, αλλά αντιθέτως την αποδυνάμωνε. Οι θέσεις της Ελλάδας για το θέμα της ονομασίας δεν προωθήθηκαν, δεν υπήρξε καν κάποιος επίσημος διαδικτυακός τόπος που να τις παρουσιάζει. Η εξωτερική πολιτική, ανέφερε η κα Τζάκρη, οφείλει να χαράσσεται και να υλοποιείται από το Υπουργείο Εξωτερικών ενεργώντας με στοχευμένη πολιτική και μεθοδευμένη δράση, σε συνεργασία με τυχόν εμπλεκόμενα Υπουργεία, και όχι ως αυτόνομο μέρος μιας πολιτικής ενός Υπουργείου.
Στο ερώτημα για το διεθνή συμβολισμό που εκπέμπει η διαγραφή των όρων «Μακεδονία» και «Θράκη» από το Υπουργικό Συμβούλιο, η κα Τζάκρη απάντησε ότι το συμβολισμό τον δίνουν οι ενέργειες του Έλληνα Πρωθυπουργού, πρωτίστως η ανάληψη της ηγεσίας του ΥΠΕΞ και η σπουδή του να συναντήσει όλους τους ευρωπαίους ηγέτες και τους ηγέτες των χωρών που εγείρουν εθνικές αξιώσεις εις βάρος της χώρας μας. Η κυβέρνηση, τόνισε η Υφυπουργός, έχει θέσει κόκκινες γραμμές στην πολιτική της, που δεν αποτελούν αντικείμενο παραμικρής διαπραγμάτευσης.
Στο μεγάλο κεφάλαιο των έργων που προώθησε το ΥΜΑΘ και που κινδυνεύουν να ανασταλούν ή να αναβληθούν, η Υφυπουργός διευκρίνισε ότι πρόκειται για ευκαιριακές εξαγγελίες, συναντήσεις με τοπικούς φορείς για το «θεαθήναι» και πρόχειρες αποφάσεις χωρίς περιεχόμενο και προσδοκία υλοποίησης, που ελήφθησαν στο πόδι ενόψει των τελευταίων εκλογών. Η κα Τζάκρη χαρακτήρισε ως υποκρισία τη σπουδή των επερωτούντων βουλευτών να απαιτούν να παρουσιάσει έργο μια κυβέρνηση 50 ημερών, όταν η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ήταν απούσα στις πράξεις και παρούσα μόνο στις υποσχέσεις και στα λόγια. Για όσα έργα περιγράφονται ως επιτεύγματα της προηγούμενης κυβέρνησης η κα Τζάκρη αναφέρθηκε ξεχωριστά ως εξής:
Η απόφαση μετεγκατάστασης της ΔΕΘ απετέλεσε την προσφιλή εξαγγελία του κ. Καραμανλή κάθε φορά που τελούσε τα εγκαίνια της έκθεσης. Λίγους μήνες πριν τις εκλογές, και όταν επί 5,5 χρόνια υπήρξε πλήρης ακινησία επί του θέματος, αποφασίστηκε η μεταφορά στη Σίνδο δίχως να έχει προηγηθεί μια ολοκληρωμένη οικονομοτεχνική μελέτη, δίχως να εξευρεθεί χρηματοδότηση, δίχως χρονοδιάγραμμα και προγραμματισμό. Σήμερα δε, δίνεται από τους επερωτώντες η εντύπωση πως το όλο θέμα έχει τακτοποιηθεί με τη μετεγκατάσταση της Έκθεσης. Η κυβέρνηση, ανακοίνωσε η Υφυπουργός, θα αντιμετωπίσει άμεσα το όλο θέμα με σοβαρότητα και σαφή προγραμματισμό. Η μετεγκατάσταση της σημερινής ΔΕΘ, πρόσθεσε η Υφυπουργός, θα δώσει τη θέση της σε ένα Μητροπολιτικό πάρκο προκειμένου να αντιμετωπιστεί και η περιβαλλοντική επιβάρυνση που επιδεινώνεται και λόγω της έλλειψης πρασίνου.
Η Ζώνη Καινοτομίας Θεσσαλονίκης αντιμετωπίστηκε από την παρελθούσα κυβέρνηση ως μια ευκαιρία διασπάθισης του δημόσιου χρήματος με σκανδαλώδεις δαπάνες και αμοιβές. Η εταιρία Ζώνη Καινοτομία ΑΕ, που συστήθηκε με το νόμο 3489/2006, τρία χρόνια τώρα δεν έχει ποτέ λειτουργήσει πραγματικά. Δεν διαθέτει κανονισμούς εσωτερικής λειτουργίας, εφόσον ο κανονισμός προμηθειών και παροχής υπηρεσιών συντάχθηκε μόλις προ διμήνου και δόθηκε προς έγκριση στα εποπτεύοντα υπουργεία ενώ και οι κανονισμοί εκτέλεσης έργων και μισθώσεων δεν έχουν καν συνταχθεί. Το ΔΣ της εταιρίας, το οποίο είχε ως υποχρέωση να συντάξει το «στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης», πλήρωσε για να το αναθέσει σε μια κοινοπραξία εξωτερικών συμβούλων. Το εν λόγω σχέδιο παραδόθηκε στο ΔΣ της Αλεξάνδρειας Ζώνης τον Ιούλιο του 2009, το οποίο το έκρινε μη εφαρμόσιμο για να αποφασίσει τελικά να το συντάξουν μόνο του, με τη δέσμευση να το παραδώσει έως τα τέλη του 2009. Τον Ιούλιο του 2009 το ΔΣ της ίδιας πάντα εταιρίας ανέθεσε τη μελέτη του χωροταξικού σχεδιασμού σε αμειβόμενους εξωτερικούς μελετητές προκειμένου να παραδώσουν μια πρώτη μελέτη στις αρχές του 2010. Αυτό λοιπόν το στρατηγικό εγχείρημα που η προηγούμενη κυβέρνηση κατέστησε κενό περιεχομένου, χρεώνοντας το Δημόσιο με υπέρογκες και σκανδαλώδεις αμοιβές μιας εταιρίας που δεν λειτούργησε ποτέ, η σημερινή κυβέρνηση θα το ξεκινήσει από την αρχή, αφού όμως πρώτα εξορθολογιστούν οι δαπάνες και η λειτουργία της και ανασυνταχθεί το ΔΣ αυτής ώστε να έχει μια πιο τεχνοκρατική κατεύθυνση.
Η συμφωνία αξιοποίησης της έκτασης των 780 στρεμμάτων στα όρια των Δήμων Λαγκαδά και Μυγδονίας αποτέλεσε θέμα συζήτησης του τότε Υ.ΜΑ.Θ και των ενδιαφερόμενων Δήμων χωρίς όμως καμία περαιτέρω ενέργεια για την υλοποίηση της συμφωνίας, χωρίς καμία συγκεκριμενοποίηση του περιεχομένου της, χωρίς σχεδιασμό, προγραμματισμό. Στόχος της τότε κυβέρνησης ήταν να «χρυσώσει το χάπι» για τη μη επιλογή της περιοχής ως χώρου μετεγκατάστασης της ΔΕΘ. Η κυβέρνηση προτίθεται να αξιοποιήσει τη συγκεκριμένη έκταση, κατόπιν όμως ολοκληρωμένης τεχνικής και οικονομικής μελέτης και μετά από εκτεταμένη διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.
Η Διεύθυνση Προστασίας και Ανάπτυξης του Θερμαϊκού Κόλπου έχει να επιδείξει ως μοναδικό σοβαρό έργο την εκτέλεση του ευρωπαϊκού προγράμματος «Ανάπτυξη και εφαρμογή εργαλείων ολοκληρωμένης διαχείρισης παράκτιας ζώνης Θερμαϊκού Κόλπου : πιλοτική εφαρμογή στη δυτική παράκτια». Το εν λόγω πρόγραμμα εγκρίθηκε το Νοέμβριο του 2009 και η υλοποίησή του παραμένει στις προτεραιότητες της Γενικής Γραμματείας Μακεδονίας-Θράκης, η οποία θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια να καλυφθεί ο χαμένος χρόνος ενός έργου με πολύ μικρό χρονικό ορίζοντα υλοποίησης 18 μηνών.
Η αξιοποίηση των άτυπων δομών που, όπως αναφέρθηκαν οι επερωτώντες βουλευτές, δημιουργήθηκαν από το Υ.ΜΑ.Θ., όπως το Επιχειρηματικό φόρουμ Μακεδονίας- Θράκης και το Άτυπο Συμβούλιο Περιφερειακής Τουριστικής Ανάπτυξης και θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν εφόσον υπάρξει σαφής ενημέρωση από τον απελθόντα Υπουργό για τη σύνθεσή τους, τις δράσεις τους, το έργο τους, τον τρόπο σύστασης, οργάνωσης και λειτουργίας, καθώς δεν βρέθηκαν πρακτικά ικανά να πιστοποιήσουν τη λειτουργία, το αντικείμενο, το ρόλο τους. Η ενημέρωση αυτή δεν δόθηκε ούτε στη Βουλή. Εφόσον αυτή πραγματοποιηθεί, θα εξεταστεί κατόπιν η νομιμότητα των έργων και η αποτελεσματικότητά τους για να αξιοποιηθούν από την κυβέρνηση.
Η χρηματοδότηση της Κινητής Μονάδας Πρόληψης Καρκίνου του Θεαγενείου Αντικαρκινικού Νοσοκομείου δεν έφθασε ποτέ, καθώς το Ελεγκτικό Συνέδριο απέρριψε τις συγκεκριμένες δαπάνες ως μη σύννομες, καθώς δεν κρίνονταν ως επείγουσες και εθνικού χαρακτήρα λόγω της τρέχουσας παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Η κυβέρνηση θα ξεκινήσει μια ουσιαστική και πραγματική χρηματοδότηση, αφού πρώτα την εντάξει σε ένα νόμιμο κονδύλιο πληρωμών.
Το θέμα των αρμοδιοτήτων και της χρηματοδότησής τους αποτελεί πρώτιστο μέλημα της κυβέρνησης. Θα προσαρμοστεί ο Οργανισμός της Γενικής Γραμματείας στις δομές του Υπουργείου Εσωτερικών ώστε να αποτελέσει μια αποκεντρωμένη δομή του Υπουργείου Εσωτερικών στη Μακεδονία και τη Θράκη προς όφελος των πολιτών της Βόρειας Ελλάδας. Η χρηματοδότηση της Γενικής και Ειδικής Γραμματείας Μακεδονίας Θράκης, πέραν του ειδικού προϋπολογισμού για τη Γενική Γραμματεία, θα ενταχθεί στη συνολική χρηματοδότηση του Υπουργείου Εσωτερικών με προφανή σκοπό την αύξηση των κονδυλίων.
Στη δευτερολογία της η Υφυπουργός ανέφερε ότι όλα τα σπουδαία εγχειρήματα που περιγράφονται στην επερώτηση αποτέλεσαν κούφια λόγια, δηλώσεις προθέσεων, ευκαιριακές υποσχέσεις προκειμένου να παρουσιαστεί ως επιτυχία ένα έργο που ποτέ δεν έγινε. Επί 5,5 χρόνια η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ήταν απούσα στην περιοχή και αίφνης πριν τις εκλογές προσπάθησε με δηλώσεις να κερδίσει κάποιες εντυπώσεις.
Οι κραυγές, τόνισε η κα Τζάκρη, δεν είναι ικανές να υποβαθμίσουν την προσπάθεια της σημερινής κυβέρνησης να αναβαθμίσει την πολύπαθη περιοχή η οποία γνώρισε τον χειρότερο οικονομικό μαρασμό στην ιστορία της. Η μόνη λύση είναι η επένδυση στην ανάπτυξη. Η Γενική Γραμματεία Μακεδονίας Θράκης θα επιτελέσει ένα πραγματικά σοβαρό, χειροπιαστό έργο που θα αλλάξει τη δυναμική της περιοχής και θα απαντήσει στα προβλήματα.

Σχετικά Άρθρα