Γενική

«Το 12% είναι αυτό που έχει κρατήσει πολλές επιχειρήσεις»

Έντονες ανησυχίες για την πρόθεση της κυβέρνησης να καταργήσει την επιδότηση του 12%- Ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί, κομμωτήρια και συνεργεία αυτοκινήτων εκτός του μέτρου

Η κατάργηση της επιδότησης του 12%, που ζητήθηκε από την κυβέρνηση για ορισμένες κατηγορίες βιοτεχνών, με την αιτιολογία ότι δεν ασκούν μεταποιητική δραστηριότητα, αλλά και οι σημαντικές καθυστερήσεις στην καταβολή των πόρων προς τους δικαιούχους, συζήτησαν οι πρόεδροι των επιμελητηρίων της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης σε ημερίδα στην Κομοτηνή.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μιλώντας στην ημερίδα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, τόνισε πως είναι σημαντικό βοήθημα για μικρές επιχειρήσεις, η επιδότηση της εργασίας και πρόσθεσε πως πρόθεση της κυβέρνησης είναι να συνεχιστεί το μέτρο, τασσόμενος έτσι υπέρ των επιδοτήσεων.
Το μέτρο της επιδότησης του 12% για τις βιοτεχνικές επιχειρήσεις της Θράκης θεσμοθετήθηκε με Κοινή Υπουργική Απόφαση το 1997, αλλά επεκτάθηκε και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Το σκεπτικό της εν λόγω ρύθμισης στοχεύει στην τόνωση της ανταγωνιστικότητας των προϊόντων της περιοχής που βρίσκεται μακριά από το κέντρο και περιλαμβάνει όλες τις επιχειρήσεις που χαρακτηρίζονται ως βιοτεχνικές στα κατά τόπους επιμελητήρια.
Ανάμεσα σε αυτούς που πλήττονται από την προτεινόμενη εξαίρεση του μέτρου είναι οι ηλεκτρολόγοι, οι υδραυλικοί, τα κομμωτήρια, οι εφημερίδες και τα συνεργεία αυτοκινήτων. Έτσι στο Νομό Ξάνθης από τις 350 επιχειρήσεις, οι οποίες αρχικά θα λάμβαναν την επιδότηση του 12%, τώρα το δικαιούνται μόνο 50 επιχειρήσεις, με τις υπόλοιπες 300 να μένουν εκτός.
«Από το 2007 και μετά έχει ανασταλεί η πληρωμή του 12%, που είναι η επιδότηση επί του κόστους μισθοδοσίας των βιοτεχνικών επιχειρήσεων, σε μια μεγάλη γκάμα επιχειρήσεων, οι οποίες είναι εγγεγραμμένες στο Επιμελητήριο σα βιοτεχνικές. Εμείς λέμε ότι αυτό που επιχειρείται να γίνει, δηλαδή η διακοπή της επιδότησης από τις επιχειρήσεις, θα τις στερήσει χρήματα και πιθανόν μερικές από αυτές να κλείσουν, αφού ο παραγόμενος πλούτος, που προέρχεται από το 12%, επαναεπενδύεται στις επιχειρήσεις και φέρνει ρευστότητα στην αγορά», είπε ο Πρόεδρος της Ο.Ε.Β.Ε Ξάνθης Σωτήρης Τσιακίρογλου.
«Δε θα γυρνούσα στην Ξάνθη από την Κομοτηνή χωρίς νέα»
Η συνάντηση στην Κομοτηνή των συνομοσπονδιών και των επιμελητηρίων είχε απώτερο σκοπό τον προγραμματισμό της στάσης αυτών, καθώς και των κινητοποιήσεών τους., οι οποίες αφορούν στο συγκεκριμένο θέμα.
«Εγώ ευθαρσώς δήλωσα στην συνάντηση, ότι δεν μπορώ να γυρίσω στην Ξάνθη, χωρίς να πάρουμε μια απόφαση. Η δική μου πρόταση ήταν ότι πρέπει να αναπτύξουμε μια μορφή δραστηριοτήτων, ούτως ώστε να μην υπάρξουν μισόλογα και να δούμε αν θα συνεχίσει ή όχι. Πήραμε λοιπόν την απόφαση να βγει ένα ομόφωνο ψήφισμα και όταν οριστεί ο διοικητής του Ο.Α.Ε.Δ., να επισκεφθούμε τον υπουργό οικονομικών και να ξέρουν πλέον οι επιχειρήσεις τι πρέπει να κάνουνε», ανέφερε ο κ. Τσιακίρογλου.
Η επιδότηση του 12% είναι αυτή που έχει πολλές επιχειρήσεις ζωντανές, καθώς και πολλές θέσεις εργασίας.

Νίκος Βιδάλης

Σχετικά Άρθρα