Γενική

Λύσεις για την αντιμετώπιση του «κίτρινου πυρετού» στην αγορά μας

Συνεδρίασε το ΕΒΕ Ξάνθης με πέντε θέματα στην ημερήσια διάταξη- Κυριάρχησαν κινέζικα καταστήματα και προϋπολογισμός

Με μια σχεδόν δίωρη συνεδρίαση ολοκληρώθηκε το συμβούλιο του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Ξάνθης, στην αίθουσα αυτού, το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης.
Σε μια όχι γεμάτη αίθουσα, συζητήθηκαν τα πέντε θέματα της ημερήσιας διάταξης, με αυτά που αφορούσαν στα κινέζικα καταστήματα και στον προϋπολογισμό, να λαμβάνουν τη «μερίδα του λέοντος».
«Πονοκέφαλο» έχει προκαλέσει στον επιχειρηματικό κόσμο της Ξάνθης, η εξάπλωση των κινέζικων καταστημάτων, τα οποία ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια και μάλιστα χωρίς τα απαραίτητα χαρτιά.
Πριν από 12 μέρες περίπου έλαβε χώρα στο ΕΒΕ Κατερίνης συζήτηση, με θέμα την εξέταση όλων των παραμέτρων λειτουργίας των αλλοδαπών καταστημάτων, τα οποία δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, με τη συμμετοχή του ΕΒΕ Ξάνθης.
Στόχος της σύσκεψης, ήταν η καταπολέμηση του αθέμιτου ανταγωνισμού που προκαλείται από την ανεξάρτητη οικονομική δραστηριότητα κινέζικων καταστημάτων, τα οποία έχουν κατακλύσει τις τοπικές αγορές, ενώ από τα ζητήματα που τέθηκαν στη σύσκεψη ήταν το κατά πόσο τα καταστήματα των αλλοδαπών έχουν τις απαραίτητες άδειες λειτουργίας και αν υπόκεινται στην ίδια φορολόγηση.
Ο Γενικός Γραμματέας του Ε.Β.Ε. Ξάνθης Ζήσης Κατσαρίκας, σε συνέντευξή του στην «ΧΝ» στις 13 Νοεμβρίου είχε αναφέρει τα εξής: «Από το καλοκαίρι, επειδή μας ανησύχησε το γεγονός, ότι άρχισαν να έρχονται πολλά και με γρήγορους ρυθμούς κινέζικα καταστήματα και να κατακλύζουν την αγορά, μια αγορά, η οποία πλήττεται και από την οικονομική συγκυρία, αλλά και από τα υποκαταστήματα των μεγάλων καταστημάτων, προσπαθήσαμε να δούμε με ποιο καθεστώς έρχονται και ανοίγουν. Υπάρχει μια αναρχία στο θέμα κινέζικα καταστήματα, για την οποία μάλιστα δεν μπορούμε να βρούμε ποιος είναι υπεύθυνος. Από τον έλεγχο που κάναμε σ όλα τα καταστήματα, διαπιστώσαμε ότι από εννέα κινέζικα που υπάρχουν στο Νομό μας, είναι γραμμένα στο επιμελητήριο μόνο τα τρία».
«Είμαστε ικανοποιημένοι από τις λύσεις που έγιναν αποδεκτές»
Η ουσιαστική σύσκεψη της Κατερίνης, όπως χαρακτηρίστηκε, κατέληξε σε κρίσιμα συμπεράσματα, αλλά και προτάσεις, για να ληφθούν πρακτικά μέτρα επίλυσης του ζητήματος.
Οι προτάσεις, οι οποίες παρουσιάστηκαν, αφορούσαν στην εφαρμογή της νομοθεσίας και της ισχύος της αμοιβαιότητας, στον περιορισμό των εισαγωγών από τρίτες χώρες μόνο σε ένα λιμάνι εισόδου, στην επιβολή ανάλογων δασμών, με αυτούς που επιβάλλονται όταν εξάγονται προϊόντα από την Κίνα, στον ουσιαστικό έλεγχο των αιτήσεων άσκησης ανεξάρτητης οικονομικής δραστηριότητας, από την Ελληνική Πρεσβεία στην Κίνα, καθώς και στον τακτικό έλεγχο των κινέζικων καταστημάτων από συνεργεία του Υπουργείου Οικονομίας και του Ι.Κ.Α.
«Ψάχνοντας το νόμο 3386, ο οποίος αφορά στην εκκίνηση αλλοδαπών ανεξάρτητων οικονομικών δραστηριοτήτων, είδαμε ότι, όταν αιτείται κάποιος στην πρεσβεία μας στην Κίνα άδεια, για να ανοίξει ένα κατάστημα, αφορά μόνο στο χώρο για τον οποίο αιτείται και δεν έχει καμία δυνατότητα να ανοίγει υποκαταστήματα πουθενά. Εμείς αναφέραμε τα προβλήματα, που διαπιστώσαμε και σαν ομάδα εργασίας είχαμε προτείνει κάποιες λύσεις. Είμαστε ικανοποιημένοι, διότι πολλά από τα αιτήματά μας έγιναν αποδεκτά. Επιτύχαμε π.χ. οι άδειες να δίνονται από τις κατά τόπους Νομαρχίες και όχι από την Περιφέρεια», ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας του ΕΒΕ Ξάνθης Ζήσης Κατσαρίκας, εμφανώς ικανοποιημένος από την έκβαση του ζητήματος.
Από τα κινέζικα καταστήματα που δραστηριοποιούνται ήδη στην Ξάνθη, θα ζητηθεί η προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών και σε περίπτωση αδυναμίας προσκόμισης, τότε θα καταγγελθεί η λειτουργία τους, ενώ τα καινούργια καταστήματα, που θα εγγράφονται στο Επιμελητήριο, θα ζητούνται όλα τα απαραίτητα έγγραφα. Να σημειωθεί ότι κανένα κινέζικο κατάστημα δεν είναι νόμιμο, αφού δεν πληροί τους νόμους.
«Σύγχυση για τον προϋπολογισμό»
Το άλλο σημαντικό θέμα που απασχόλησε τη συνεδρίαση, αφορούσε στον προϋπολογισμό του 2010, καθώς και η τροποποίηση του προϋπολογισμού του 2009.
Σύμφωνα με τον κ. Κατσαρίκα η σύγχυση που επικράτησε στη διάρκεια της συνεδρίασης από κάποια μέλη του Συμβουλίου, προκλήθηκε από το μπέρδεμα των δύο θεμάτων από κάποιους, το οποίο λύθηκε ύστερα από τις απαραίτητες διευκρινήσεις.
«Πολλές φορές δεν ξέρουνε για ποιο πράμα συζητάμε. Συζητούσαμε προϋπολογισμό και μπέρδευαν τον προϋπολογισμό του 2010, με την τροποποίηση του προϋπολογισμού του 2009. Αυτό είναι ανεπίτρεπτο για ένα σύμβουλο. Επίσης αυτό που δεν μπορώ να καταλάβω, είναι πώς είναι δυνατόν να καταψηφίζει τον προϋπολογισμό και να ζητάει μετά διευκρινήσεις για κάποια θέματα, οι οποίες έπρεπε να είχαν ζητηθεί πολύ πιο μπροστά», ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας του ΕΒΕ Ξάνθης Ζήσης Κατσαρίκας.

Νίκος Βιδάλης

Σχετικά Άρθρα