Γενική

Έγραψαν οι περιφερειακές εφημερίδες

Χρειάστηκε να περάσουν πέντε ώρες για να ολοκληρωθεί η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου που είχε ως κορυφαίο θέμα την ψήφιση του Τεχνικού προγράμματος και χαρακτηρίστηκε από έντονες αντεγκλήσεις αντιπαραθέσεις και λεκτικές αψιμαχίες μεταξύ συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης.
Συγκεκριμένα χαρακτηριστικό του χθεσινού δημοτικού συμβουλίου ήταν ότι διήρκεσε πέντε ολόκληρες ώρες και ολοκληρώθηκε στις 12 τα μεσάνυχτα. Η μεγάλη διάρκεια του δημοτικού συμβουλίου συνίστατο στα εξής γεγονότα: Πρώτον στο γεγονός ότι η δημοτική αρχή θεώρησε σκόπιμο να φέρει δεκατρία θέματα εκτός ημερήσιας διάταξης τα οποία αιφνιδίασαν την αντιπολίτευση αλλά και πολλούς συμβούλους της πλειοψηφίας καθώς μπήκαν την τελευταία στιγμή και εντάχθηκαν υπηρεσιακά και μάλιστα ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Ερεηλιάδης προέβη σε παραινέσεις προς τους υπηρεσιακούς παράγοντες να μην φέρνουν τόσα θέματα τελευταία στιγμή έτσι ώστε να μην αιφνιδιάζονται οι σύμβουλοι και να γνωρίζουν πριν ψηφίζουν περί τίνος πρόκειται. Δεύτερον υπήρξαν σαρανταεννέα θέματα κυκλοφοριακών ρυθμίσεων μέσα στην πόλη.
Παρατηρητής της Θράκης

Η γνωστή Συνθήκη της Λωζάνης, που υπογράφηκε το 1923 και με βάση την οποία καθορίστηκαν τα σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας βάσει του πληθυσμού της Θράκης και του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, είναι ένα πολιτικό αδιαμφισβήτητο γεγονός.
Αυτή τη συνθήκη, πρώτη η Ελλάδα την παραβίασε με την μειοδοτική πολιτική των ετών 1955-1959, η οποία αναγνώρισε ξαφνικά τουρκική μειονότητα, υποκαθιστώντας τον όρο μουσουλμανική που σαφώς αναγραφόταν στην Συνθήκη της Λωζάνης. Ο φόβος και η πολιτική ανεπάρκεια των τότε πολιτικών «αρχόντων» της Ελλάδας, επέτρεψε την ισοπέδωση της συνθήκης με τα γεγονότα της Κωνσταντινούπολης αλλά και της ισοπέδωσης του Ελληνισμού σε ολόκληρη την Τουρκία.
Η προδοτική συμπεριφορά των τότε υπευθύνων πολιτικών, προκειμένου να εξευμενίσει την τουρκική λαίλαπα, απάντησε στην Τουρκία παραχωρώντας το αδιανόητο, την αναγνώριση τουρκικής μειονότητας, αντί να απαντήσει με μέτρα ίσης βαρύτητας και να προχωρήσει σε μαζικές αναγκαστικές εκδιώξεις εκτός της Ελλάδας, όλων εκείνων που επεδίωκαν την αναγνώρισή τους ως «τούρκοι»…
Η συνέχεια, μέχρι σήμερα, ήταν δραματική μέσα από μία παθητική στάση της Ελλάδας σε όσα συνέβαιναν στην Θράκη. Η δραστηριότητα παράνομων οργανώσεων, όπως οι «Γκρίζοι Λύκοι» κατάφεραν να εκφοβίσουν ικανούς αριθμούς μουσουλμάνων, ενώ ταυτόχρονα πέρασαν στρατιωτικό οπλισμό –μέρος του οποίου συνελήφθη από τις ελληνικές αρχές- με σκοπό την εκπαίδευση ομάδων μουσουλμάνων πολιτών προκειμένου να αναλάβουν δράση όποτε η Άγκυρα αποφασίσει.
Φωνή της Ροδόπης

Οι έντονοι καυγάδες για το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου ανέδειξαν δύο ζητήματα. Το κυριότερο έχει να κάνει με την καθυστέρηση της αναπλήρωσης της θέσης του γενικού γραμματέα της Περιφέρειας, που απασχολεί έντονα όλους τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης.
-Που δεν λένε να σταματήσουν τα πολιτικά παιχνίδια και τα εσωκομματικά μαχαιρώματα που βρίσκονται σε εξέλιξη για τον τελικό εκλεκτό της κυβέρνησης. Ήδη άρχισαν και πολλοί αποτυχημένοι βουλευτές της περιοχής μας να κατακλύζουν τα γραφεία για να θέτουν εκ των υστέρων τις δυνάμεις τους στην διάθεση του κόμματος για την θέση.
-Ακόμα και οι νομαρχιακές επιτροπές του ΠΑΣΟΚ της Θράκης σε μυστικές διαβουλεύσεις και με παρασκηνιακό τρόπο έθεσαν βέτο για την υποψηφιότητα του Θανάση Καραμπίνη, στέλνοντας μήνυμα ότι «αν είναι αυτός, εμείς θα παραιτηθούμε».
-Έτσι λοιπόν σε αυτό το γενικό μπάχαλο ματαίως οι δήμαρχοι περιμένουν να τρέξουν κάποια έργα, να υπάρξουν νέες εντάξεις, να ενεργοποιηθεί το ΕΣΠΑ, γιατί όλα αυτά χρειάζονται απαραίτητα την υπογραφή του γενικού.
-Δεν μπορούν να διεκπεραιωθούν υπηρεσιακά και με αντικαταστάτες. Οπότε όλα τα τεχνικά προγράμματα εκείνα από τους συγκεκριμένους αυτοτελείς πόρους του Δήμου μάλλον θυμίζουν εκθέσεις ιδεών, ευγενείς πόθους και αντιγραφές προηγούμενων ετών, με έντονο συναισθηματική φόρτιση για ανάπτυξη που περιμένουμε και ευελπιστούμε. Αν βρεθούν χρήματα φυσικά και αν εγκριθούν κάποιες μελέτες.
Ο Χρόνος

Δύο περίπου μήνες μετά το εκλογικό… βατερλώ της 4ης Οκτωβρίου οι ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας καλούνται με την ψήφο τους στις εσωκομματικές εκλογές της 29ης Νοεμβρίου να εκλέξουν νέο αρχηγό και να λάβουν καθοριστικές αποφάσεις για το μέλλον της παράταξής τους.
Το δίλημμα για τους φίλους και τα μέλη της Ν.Δ. που θα πάνε να ψηφίσουν είναι μεγάλο και σαφέστατα έχει να κάνει με τα πρόσωπα που διεκδικούν την αρχηγία, αλλά και τις πολιτικές που εκφράζουν.
Όμως πέρα από τα πρόσωπα και τις πολιτικές είναι βέβαιο ότι αυτό που θα βαρύνει στην ψήφο των Νεοδημοκρατών είτε για την Ντόρα Μπακογιάννη, είτε για τον Αντώνη Σαμαρά, είτε για τον Παναγιώτη Ψωμιάδη, είναι η πολιτική τους διαδρομή μέχρι τώρα και η προσφορά τους στην παράταξη.
Ξυράφι

Σχετικά Άρθρα