Γενική

Κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα παρά τις εκκλήσεις

Ενημέρωση για τα τροχαία ατυχήματα με θύματα αρκούδες ζητάει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Στο πλαίσιο υλοποίησης προγράμματος LIFE στο νομό Γρεβενών για τη βελτίωση των όρων διατήρησης της αρκούδας, στο οποίο η ΚΑΛΛΙΣΤΩ συμμετέχει ως εταίρος, θα ετοιμαστεί σχετική επιστολή ενημέρωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όπως ζητήθηκε από τη μονάδα LIFE, η οποία θορυβήθηκε από τα επαναλαμβανόμενα τροχαία ατυχήματα με θύματα αρκούδες στην Ελλάδα. Παράλληλα, η ΚΑΛΛΙΣΤΩ θα καταθέσει και υπόμνημα προς την ηγεσία του νέου Υπουργείο Περιβάλλοντος, προσπαθώντας και πάλι να πιέσει ώστε να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα.
Με αφορμή τα τελευταία περιστατικά εμφάνισης αρκούδων στον αυτοκινητόδρομο της Εγνατίας οδού και στις καθέτους της, η ΚΑΛΛΙΣΤΩ υπενθυμίζει την ακαταλληλότητα της περίφραξης του δρόμου. Παρά την τοποθέτηση και νέας περίφραξης, η οποία όπως είχαν επισημάνει οι περιβαλλοντικές οργανώσεις δεν αποτελεί εμπόδιο για την αρκούδα, τα μεγαλόσωμα θηλαστικά συνεχίζουν τις βόλτες τους στην Εγνατία Οδό, με αποτέλεσμα να πέφτουν συνήθως θύματα τροχαίων θέτοντας παράλληλα σε κίνδυνο και τη ζωή των ίδιων των οδηγών.
Η τοποθέτηση της νέας «ενισχυμένης» περίφραξης υποτίθεται πως θα λειτουργούσε αποτελεσματικά, πληρώντας τις προδιαγραφές οι οποίες έχουν κατατεθεί από την ΚΑΛΛΙΣΤΩ από τον Απρίλιο του 2008 ακόμα. Οι αδυναμίες όμως της υπό κατασκευή περίφραξης και η παράβλεψη των προδιαγραφών που έχουν επανειλημμένα προτείνει οι περιβαλλοντικές οργανώσεις με σχετικά υπομνήματα τόσο στην Εγνατία Οδό, όσο και στην προηγούμενη διοίκηση του ΥΠΕΧΩΔΕ, οδηγούν σε κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος χωρίς κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα.
Δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση λύση η αποσπασματική τοποθέτηση μιας ανεπαρκούς περίφραξης σε τμήματα της Εγνατίας ή των καθέτων της, κάθε φορά που συμβαίνουν ανάλογα περιστατικά. Η προτεινόμενη περίφραξη ενδεχομένως να αυξήσει το κόστος, αποτελεί όμως μακροχρόνια επένδυση τόσο προς όφελος της σπάνιας πανίδας και του περιβάλλοντος της περιοχής, όσο και της ασφάλειας των διερχόμενων οδηγών. Δε θα σταματήσουμε να τονίζουμε πως η τοποθέτηση κατάλληλης περίφραξης αποτελεί κατεπείγουσα ανάγκη, αν αναλογιστεί κανείς πως μόνο από τον Απρίλιο του 2009, υπήρξαν οχτώ θανατηφόρα για την αρκούδα, τροχαία ατυχήματα. Στις καθέτους της Εγνατίας όπου έχει σημειωθεί και ο μεγαλύτερος αριθμός τροχαίων ατυχημάτων, πέρα από την έλλειψη κατάλληλης περίφραξης, δεν έχει προβλεφθεί ούτε η κατασκευή ειδικών περασμάτων για την αρκούδα όπως είναι για παράδειγμα οι κάτω διαβάσεις πανίδας ή οι πράσινες γέφυρες.

Σχετικά Άρθρα