Γενική

Οι «Σαρακατσάνοι της Θράκης» θα διανεμηθούν από το «Έθνος» της Κυριακής

Το ντοκιμαντέρ που σκηνοθέτησε ο Γ. Καραχάλιος, χρηματοδότησε η Νομαρχία Ροδόπης και προβάλλει την καθημερινότητα, ήθη και έθιμα και συνήθειες

Σε όλη την Ελλάδα, αλλά και σε επιλεγμένα σημεία του εξωτερικού θα ταξιδέψει η ιδιαίτερη παράδοση και ιστορία των Σαρακατσάνων της Θράκης, μέσω διανομής του ομώνυμου dvd από την Κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας πανελλήνιας εμβέλειας «Έθνος». Το ντοκιμαντέρ «Οι Σαρακατσάνοι της Θράκης» που σκηνοθέτησε ο Γιώργος Καραχάλιος και χρηματοδότησε εξολοκλήρου η νομαρχία Ροδόπης, καταγράφει την καθημερινότητα των Σαρακατσάνων, ήθη, έθιμα και συνήθειες.
Η συνδρομή των μελών του Μορφωτικού Συλλόγου Σαρακατσάνων Θράκης ήταν καταλυτική στην υλοποίησή του, αφού αυτοί ήταν που φόρεσαν τις παραδοσιακές στολές και αναβίωσαν μπροστά στις κάμερες τη ζωή της σαρακατσάνικης φυλής. Στο dvd παρουσιάζονται σκηνές από την καθημερινή ζωή των Σαρακατσάνων, όπως το «ξεκαλοκαιριό στα χειμαδιά», το καραβάνι που λόγω καιρικών συνθηκών κατέβαινε από τα βουνά στον κάμπο για να ξεχειμωνιάσει. Τα γυρίσματα ξεκίνησαν από τα βουνά της Νέας Σάντας και ολοκληρώθηκαν στο μουσειακό σαρακατσάνικο οικισμό στο Γλυκονέρι Ιάσμου.
Η διανομή του μέσω της εφημερίδας «Έθνος» προέκυψε με πρωτοβουλία του προέδρου του Μορφωτικού Συλλόγου Σαρακατσάνων Θράκης Γιώργου Νάκου, ο οποίος έκανε και τις σχετικές επαφές με τους υπεύθυνους. Τα αφιερώματα που ξεκίνησε η εφημερίδα κάθε Κυριακή σε ελληνικές πληθυσμιακές ομάδες, όπως οι Βλάχοι, οι Μανιάτες και οι Πόντιοι, ήταν το έναυσμα για τον κ. Νάκο να επικοινωνήσει με το «Έθνος» και να ζητήσει μαζί με το επόμενο αφιέρωμα για τους Σαρακατσάνους να συμπεριληφθεί και το ντοκιμαντέρ της Θράκης. Το αποτέλεσμα ήταν θετικό, όπως εξήγησε ο πρόεδρος, «με πολλές δυσκολίες και πολύ επιμονή και η επιμονή αυτή που είχα, νομίζω πως συνέβαλε να έχουμε το θετικό αυτό αποτέλεσμα. Μου ανακοίνωσαν ότι παρά το υπέρογκο ποσό, το κόστος που έχει το να παραχθεί το DVD και να μπει σαν ένθετο στην εφημερίδα μαζί με το αφιέρωμα των Σαρακατσάνων, πως ήταν πραγματικότητα. Η νομαρχία Ροδόπης, ως ο παραγωγός αυτού του ντοκιμαντέρ, ενέκρινε την παραχώρηση των πνευματικών δικαιωμάτων και μέσα σε μία εβδομάδα το DVD αναπαράχθηκε σε 150.000 αντίγραφα, ώστε να κυκλοφορήσει μαζί με την Κυριακάτικη έκδοση στις 22 Νοεμβρίου, εκτός από την Ελλάδα, σε Ευρώπη, Αμερική, Αυστραλία κι όπου αλλού υπάρχουν Έλληνες.
Εξαιρετική επιτυχία χαρακτήρισε τη διανομή του ντοκιμαντέρ «Οι Σαρακατσάνοι της Θράκης» μέσω του «Έθνους», ο νομάρχης Ροδόπης Άρης Γιαννακίδης, λέγοντας, «πριν από κάποιο χρονικό διάστημα είχαμε συναποφασίσει και τότε θεωρούνταν κάτι υπερφίαλο να αποτυπώσουμε σε ένα DVD τις πολιτισμικές ιδιαιτερότητες των Σαρακατσάνων σε όλη την διαχρονική τους διαδρομή, ήθη, έθιμα, παραδόσεις. Θεωρώ ότι η δουλειά που έγινε προβολή και παρουσιάστηκε στην τοπική κοινωνία είναι εξαιρετική. Θεωρώ ότι είναι εξαιρετική η επιτυχία, ότι μια από τις εγκυρότερες εφημερίδες στον τόπο μας, το «Έθνος», την Κυριακή να διανέμει δωρεάν το συγκεκριμένο DVD της δικής μας παραγωγής, σε 150.000 περίπου αντίτυπα και μάλιστα να υπάρχει η δυνατότητα να φτάσει και στον απόδημο Ελληνισμό και στην Αμερική και στην Ευρώπη».
Επόμενος στόχος ένα πρότυπο σαρακατσάνικο χωριό
Επόμενος στόχος της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης σε συνεργασία με τον Μορφωτικό Σύλλογο Σαρακατσάνων Θράκης, είναι η δημιουργία ενός πρότυπου σαρακατσάνικου χωριού, στον οικισμό του Γλυκονερίου. Όπως είπε ο κ. Γιαννακίδης, «η συνεργασία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης με τους Σαρακατσάνους της περιοχής μας θα είναι αδιάλειπτη και ότι επόμενος στόχος μας πλέον είναι να υπάρχει ένα μόνιμο στέκι της αποτύπωσης της Σαρακατσαναίϊκης κουλτούρας με μια αναγνωρισιμότητα πανελλαδική». Πρόκειται για ένα μεγαλόπνοο σχέδιο», όπως ανέφερε ο κ. Νάκος, «πρέπει να αναπλάσουμε τον χώρο στο Γλυκονέρι, να βάλουμε νέα καλύβια, να κάνουμε εστιατόριο, ώστε ο χώρος να είναι επισκέψιμος όλο το χρόνο. Επιδίωξη μας είναι να αποτελέσει σημείο αναφοράς ο χώρος αυτός για τους Σαρακατσάνους απανταχού, όχι της Ελλάδος, αλλά της γης». Στο σχεδιασμό είναι το έργο να χρηματοδοτηθεί μέσα από προγράμματα που τρέχει η Αναπτυξιακή Ροδόπης μέσα από τα Leader και το κόστος θα είναι 600.000 ευρώ.
Πηγή: Χρόνος Κομοτηνής

Σχετικά Άρθρα