Γενική

«Ξύπνησαν» μνήμες

Εκδηλώσεις για τη 17 η Νοεμβρίου 1973

Κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου της 17 ης Νοεμβρίου του 1973. Πορείες και συγκεντρώσεις, έλαβαν χώρα σε κάθε πόλη της Ελλάδας, όπου ο απλός λαός απέτισε φόρο τιμής στους πεσόντες του Πολυτεχνείου.
Στην Ξάνθη, μέλη του Π.Α.Μ.Ε, της Επιτροπής Αγώνα Πολυτεχνείου, της Επιτροπής Ειρήνης Ξάνθης και άλλων φορέων, πραγματοποίησαν συγκέντρωση- πορεία, το απόγευμα της περασμένης Τρίτης, με σύνθημα ότι η εξέγερση του Πολυτεχνείου συνεχίζει να εμπνέει τους αγώνες των εργαζομένων, των φοιτητών, των μαθητών, της νέας γενιάς και ολόκληρου του λαού.
Η εξέγερση του Πολυτεχνείου το 1973 ήταν μια μαζική διαδήλωση λαϊκής αντίθεσης στο καθεστώς των συνταγματαρχών. Η εξέγερση ξεκίνησε στις 14 Νοεμβρίου 1973, κλιμακώθηκε σχεδόν σε αντιχουντική επανάσταση και έληξε με αιματοχυσία το πρωί της 17 ης Νοεμβρίου, μετά από μια σειρά γεγονότων που ξεκίνησαν με την είσοδο αρμάτων μάχης στον χώρο του Πολυτεχνείου.
Γεώργιος Κολλάρος: «Ψωμί, παιδεία, ελευθερία. Σύνθημα εντελών επίκαιρο»
Με πολύμορφες δραστηριότητες, οι πολίτες της χώρας τίμησαν και φέτος την επέτειο του Πολυτεχνείου, στα πλαίσια της 36 ης επετείου του ξεσηκωμού, κρατώντας ζωντανό το μήνυμά του.
«36 χρόνια μετά, το σύνθημα ψωμί, παιδεία, ελευθερία είναι εντελώς επίκαιρο. Τα χρόνια πέρασαν, αλλά το σύνθημα δε δικαιώθηκε, πόσο μάλλον τώρα που οι εργασιακές θέσεις περνάνε μόνο σε ελαστικές μορφές, που οι απολύσεις υποδέχονται η μία την άλλη και που οι νέοι δεν έχουνε μέλλον. Όσον αναφορά στην ελευθερία, νομίζω ότι αν γυρίσει κανείς και κοιτάξει γύρω, θα δει τις κάμερες, που μας παρακολουθούν. Γενικά ζούμε σε μια εποχή, στην οποία το μήνυμα του Πολυτεχνείου είναι πιο επίκαιρο από ποτέ», δήλωσε ο Επίκουρος Καθηγητής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Γιώργος Κολλάρος, αναφερόμενος στην επέτειο του Πολυτεχνείου.
Γιώργος Πυργελής: «Το μήνυμα της λαϊκής εξέγερσης του Πολυτεχνείου παραμένει ζωντανό»
Δεκάδες πολίτες κάθε ηλικίας, προσέρχονται από το πρωί κάθε 17 ης Νοεμβρίου για να αφήσουν ένα λουλούδι στο μνημείο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, στην Αθήνα, ενώ παρόμοιες εκδηλώσεις πραγματοποιούνται σε όλες τις πόλεις της χώρας.
«36 χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τη μεγάλη εξέγερση του ελληνικού λαού, των φοιτητών και της νεολαίας, ενάντια στη χούντα των συνταγματαρχών. 36 χρόνια από την κορύφωση του αγώνα και της αντίστασης του ελληνικού λαού, απέναντι σε ένα καθεστώς, που επιβλήθηκε με στόχο να εξυπηρετεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου», ανέφερε το μέλος του Π.Α.Μ.Ε. Ξάνθης Γιώργος Πυργελής.

Νίκος Βιδάλης

Σχετικά Άρθρα