Γενική

Μαραθώνιος ήτανε (42.195 μέτρα) και τελείωσε…

Γράφει ο Νίκος Γιαννακόπουλος

Και φυσικά με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για έναν ερασιτέχνη δρομέα, όπως εγώ. Τελικά όπως λέει ό σοφός λαός τίποτα δεν είναι τυχαίο σε αυτή τη ζωή. Όλες οι ενδείξεις που είχα στους δέκα μήνες προετοιμασίας έδειχναν ένα χρόνο γύρω στις 4 ώρες και 37 λεπτά και τερμάτισα σε 4 ώρες 30 λεπτά και 8 δεύτερα. Μία ώρα και επτά λεπτά καλύτερη επίδοση από πέρσι!!!! Αλλά το πιο ευχάριστο ήτανε η αποθεραπεία σε 48 ώρες ήμουνα σε πολύ καλή κατάσταση, ούτε «πιασίματα», ούτε «μουδιάσματα» τίποτα, σε κανένα μέρος του σώματος μου.
Ο 27 ος Κλασικός Μαραθώνιος Αθηνών πέρασε στην ιστορία και του χρόνου στον 28 ο θα γιορτάζονται και τα 2500 χρόνια από την Νίκη του Μαραθώνα και ευελπιστούμε να είμαστε πάλι εκεί.
Και φέτος η διαδρομή είχε πολλαπλά αγωνιστικά αποτελέσματα. Πρώτο για τους ελίτ αθλητές του είδους από όλο τον κόσμο με χρηματικά έπαθλα, πρώτος από την Κένυα ο Γιόσεφατ Κιπκουρούι 2.13.44, στις γυναίκες πρώτη η Ακέμ Οζάκα από την Ιαπωνία με 2.39.56, πρώτη φορά έτρεξε την διαδρομή που την βρήκε «καταπληκτική» αλλά και την πιο δύσκολη στον κόσμο!!! Δεύτερο για το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα με πρώτο τον Δημήτρη Θεοδωρακάκη του Ολυμπιακού με 2.26.27, δωδέκατος στην γενική κατάταξη. Στις γυναίκες πρώτη η Γεωργία Αμπατζίδου με 2.44.23, για 7 η φορά πανελληνιονίκης και 5 η στην γενική κατάταξη γυναικών.
Οι αλήθειες των αριθμών. 11.812 άτομα δήλωσαν συμμετοχή, 50 Ευρώ για τους Έλληνες, 100 Ευρώ για τους ξένους. 1.200.000 Ευρώ κόστισε στον ΣΕΓΑΣ η διοργάνωση. Ο βροχερός καιρός δεν βοήθησε ούτε να βρεθούνε στην αφετηρία όλοι όσοι δηλώσανε αλλά και να τερματίσουνε στην Αθήνα. 7542 άτομα έτρεξαν από τα οποία 1850 ήτανε γυναίκες και τερμάτισαν 3853 από τους οποίους οι 1869 ήτανε Έλληνες. Οι συμμετοχές από το εξωτερικό ήτανε 1459 άνδρες και 454 γυναίκες από 40 χώρες.
Προσωπικά εγώ στην κατηγορία 40- 50 ετών, κατέλαβα την 356 η θέση στην γενική κατάταξη, και 323 η θέση στους άνδρες σε σύνολο 1213 ατόμων. Στην γενική κατάταξη ήρθα 2272 ος και 2045 ος στους άνδρες. Δηλαδή με πέρασαν και 227 γυναίκες!!! Από τις οποίες οι 29 ήτανε πάνω των 50 ετών!!! Όπως καλύτερη επίδοση από μένα είχανε 422 άτομα μεγαλύτερα από την δική μου ηλικία, μάλιστα οι πιο ηλικιωμένοι που τερματίσανε πιο μπροστά από μένα ήτανε δύο 74 ετών έκαστος!!! Για την ιστορία και οι δύο στα νιάτα τους ήτανε πρωταθλητές Ιταλίας και Τσεχίας.
Η αναφορά στις ηλικίες έγινε για να δει ο αναγνώστης ότι η θέληση για άθληση δεν κοιτά φύλλο και ηλικία. Ενώ η πολυθρόνα της TV, και η θέση του οδηγού όλο και περισσότερους και μάλιστα νεότατους κερδίσει μέρα με την μέρα……
Ο αγώνας…. Για πρώτη φορά έτρεχα σε βροχή για περίπου 2 ώρες, με ένα νάιλον για κουστούμια!!! Να με προστατεύει από την βροχή, όπως και για πρώτη φορά έτρεχα με καπέλο και με παπούτσια να ζυγίζουν 1,5 κιλό το ένα από το νερό. Πριν τον αγώνα ήμουνα 80 κιλά και 100 γραμμάρια και στον τερματισμό 77. 200. Παρότι στην διάρκεια του αγώνα ήπια 2,5 κιλά περίπου υγρά, νερό και ισοτονικά ποτά, και έφαγα δύο μπανάνες στο τέλος έχασα και περίπου τρία καλά. Φυσικά τα περισσότερα ήτανε απώλεια υγρών. Τα συναισθήματα πολλά και μπερδεμένα και η κούραση στα ύψη. Μετά τον τερματισμό όπου εξελίσσονται και οι καλύτερες εικόνες του αγώνα όλα μόνο μιας διαγράφονται. Κάνοντας λίγο παράφραση μία ατάκα του Γιώργου Χελάκη, «δεν ξανά τρέχω άλλο» το είπα πολλές μέχρι τον τερματισμό…. Αλλά θα ισχύει μέχρι τέλους του χρόνου.
Beyonce ήτανε και πέρασε από την χώρα μας. Ενώ στο βροχερό πρωινό των Αθηνών 7500 άτομα έτρεχαν, το βραδάκι 17.000 άτομα επήγανε στο ΟΑΚΑ για να απολαύσουν την σούπερ ντίβα, που πραγματικά ήτανε πάρα πολύ καλή. Μετά το πέρας της συναυλίας οι περισσότεροι επήγανε στα ζεστά κρεβατάκια τους και κάποιοι πήρανε τον δρόμο της επιστροφής. Να μας έχει ο Θεός γερούς και δυνατούς για να πάμε και του χρόνου να τρέξουμε.

Σχετικά Άρθρα