Γενική

Σαν τα «μανιτάρια» ξεφυτρώνουν τα κινέζικα καταστήματα στην Ξάνθη

Ούτε τα μισά δεν είναι εγγεγραμμένα στο ΕΒΕ

Πρωτοβουλία για την εξέταση όλων των παραμέτρων λειτουργίας των αλλοδαπών καταστημάτων αναλαμβάνει το Επιμελητήριο Πιερίας καλώντας σε ευρεία σύσκεψη, την Κυριακή 15 Νοεμβρίου και ώρα 11:00, επιμελητήρια, Ομοσπονδίες και Εμπορικούς Συλλόγους της χώρας, μια σύσκεψη, στην οποία θα συμμετέχει με αντιπροσωπεία και το επιμελητήριο Ξάνθης.
Στόχος της σύσκεψης, είναι η καταπολέμηση του αθέμιτου ανταγωνισμού που προκαλείται από την ανεξάρτητη οικονομική δραστηριότητα κινέζικων καταστημάτων, τα οποία έχουν κατακλύσει τις τοπικές αγορές. Από τα ζητήματα που θα τεθούν στη σύσκεψη είναι το κατά πόσο τα καταστήματα των αλλοδαπών έχουν τις απαραίτητες άδειες λειτουργίας και αν υπόκεινται στην ίδια φορολόγηση.
Πρόκειται για μια ανοιχτή πρόσκληση για κοινή δράση των επιχειρηματικών- εμπορικών φορέων ώστε να διασφαλιστούν οι ίσοι όροι ανταγωνισμού στην αγορά.
Ζήσης Κατσαρίκας: «Υπάρχει μια αναρχία στο θέμα κινέζικα καταστήματα»
Στη σύσκεψη θα υπάρχει ολοκληρωμένη νομική παρουσίαση του θέματος, τοποθετήσεις των εκπροσώπων και θα καταλήξει με την κατάρτιση υπομνήματος το οποίο θα διαβιβαστεί στους βουλευτές και τους ευρωβουλευτές. Επίσης, θα προταθεί η σύσταση επιτροπής η οποία θα αναλάβει την περαιτέρω δυναμική διεκδίκηση των όσων θα αποφασιστούν στη σύσκεψη.
«Από το καλοκαίρι, επειδή μας ανησύχησε το γεγονός, ότι άρχισαν να έρχονται πολλά και με γρήγορους ρυθμούς κινέζικα καταστήματα και να κατακλύζουν την αγορά, μια αγορά, η οποία πλήττεται και από την οικονομική συγκυρία, αλλά και από τα υποκαταστήματα των μεγάλων καταστημάτων, προσπαθήσαμε να δούμε με ποιο καθεστώς έρχονται και ανοίγουν. Υπάρχει μια αναρχία στο θέμα κινέζικα καταστήματα, για την οποία μάλιστα δεν μπορούμε να βρούμε ποιος είναι υπεύθυνος. Από τον έλεγχο που κάναμε σ όλα τα καταστήματα, διαπιστώσαμε ότι από εννέα κινέζικα που υπάρχουν στο Νομό μας, είναι γραμμένα στο επιμελητήριο μόνο τα τρία», δηλώνει ο Γενικός Γραμματέας του Ε.Β.Ε. Ξάνθης Ζήσης Κατσαρίκας.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο έλεγχος των καταστημάτων αυτός είναι σχετικά δύσκολος, αφού ούτε η αστυνομία μπορεί να κάνει ελέγχους, χωρίς να υπάρχει επίσημη καταγγελία, ότι το κατάστημα το έχει κάποιος χωρίς άδεια παραμονής, αλλά ούτε και το τμήμα εμπορίου, αφού δεν έχει αυτήν την αρμοδιότητα.
Κάποια καταστήματα που άνοιξαν στην Ξάνθη, δηλώνουν ότι είναι υποκαταστήματα από την Αθήνα, γεγονός, το οποίο ανησύχησε το Ε.Β.Ε. Ξάνθης, αφού δε γνωρίζει τίποτα για αυτά.
Ζήσης Κατσαρίκας: «Εμείς δεν είμαστε αντίθετοι στο να ανοίξει οποιοσδήποτε κάποιο κατάστημα»
Το μεγαλύτερο πλήγμα από την επέλαση των κινέζικων καταστημάτων, αλλά και προϊόντων, δέχεται ο κλάδος της κλωστοϋφαντουργίας και ένδυσης, ενώ το τελευταίο διάστημα κάποιες επιχειρήσεις πωλούν επίσης μικροέπιπλα και ηλεκτρικές συσκευές.
«Εμείς δεν είμαστε αντίθετοι στο να ανοίξει οποιοσδήποτε θέλει κάποιο κατάστημα. Αυτό είναι θέμα που αφορά στην πολιτεία. Το αν ένας αλλοδαπός μπορεί να ανοίγει ένα κατάστημα στη χώρα ή όχι. Αυτό που μας ενδιαφέρει εμάς, είναι σε οποιαδήποτε περίπτωση να εφαρμόζεται ο νόμος. Όπως και ο αγώνας που κάνουμε για τα πολυκαταστήματα. Δε λέμε να μην ανοίξουν, αλλά λέμε να είναι νόμιμα και να λειτουργούν μέσα σε κάποια πλαίσια», ανέφερε ο κ. Κατσαρίκας.

Νίκος Βιδάλης

Σχετικά Άρθρα