Γενική

Πώς μπορούμε να προφυλάξουμε τον χώρο μας

Δυο νεκροί σε ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης από διαρροή μονοξειδίου του άνθρακα- Δηλώσεις του Ηλεκτρολόγου Μηχανικού Χρήστου Μπατσάκη

Σοκ προκάλεσε στην κοινή γνώμη ο θάνατος δύο ατόμων, τα οποία έχασαν τη ζωή τους με διαφορά 24 ωρών εξαιτίας διαρροής μονοξειδίου του άνθρακα σε ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης.
Σύμφωνα με επίσημες πληροφορίες, πρόκειται για δηλητηριάσεις, που οφείλονται σε διαρροή από το σύστημα ψύξης ή θέρμανσης του κτιρίου. Από την εξέταση προέκυψε ότι τα ποσοστά μονοξειδίου στο αίμα των νεκρών ξεπερνούσαν το 70%- ποσοστό ασυνήθιστα υψηλό. Η διαρροή πιθανότατα οφείλεται σε ατελή καύση στη μονάδα θέρμανσης του ξενοδοχείου.
Η «ΧΝ», ορμώμενη από το συμβάν, το οποίο αφορά σε όλους, μίλησε με τον Ηλεκτρολόγο Μηχανικό Χρήστο Μπατσάκη, ο οποίος ανέφερε τους τρόπους προφύλαξης ενός κτιρίου, από παρόμοια περιστατικά.
Χρήστος Μπατσάκης: «Τρεις είναι οι σημαντικοί παράγοντες στις εγκαταστάσεις»
Στους κανονισμούς ασφαλείας μιας εγκατάστασης, αναφέρθηκε ο κ. Μπατσάκης, για τους οποίους δήλωσε: «Σημαντικός παράγοντας ασφαλείας σε μια κεντρική θέρμανση οποιουδήποτε χώρου, είναι ο επαρκής αερισμός και εξαερισμός του λεβητοστασίου. Πρέπει να λαμβάνει ο χώρος του λεβητοστασίου ικανοποιητική ποσότητα αέρα και αυτήν την ίδια να μπορεί και να την αποβάλλει στο εξωτερικό περιβάλλον. Άρα, πρώτη προτεραιότητα είναι ο πλούσιος αερισμός και εξαερισμός του χώρου.
Σημαντικότατος παράγοντας ασφαλείας είναι επίσης η ασφαλής τοποθέτηση της καπνοδόχου. Δηλαδή, δε νοείται η καπνοδόχος να περνάει από εσωτερικά τμήματα του σπιτιού, αν περνάει και να μην είναι ερμητικά κλειστή. Κακές κατασκευές καπνοδόχου, αφήνουν τα αέρια να διαρρέουν μέσα στο σπίτι. Η καπνοδόχος πρέπει να είναι ικανοποιητικής διαμέτρου, ώστε να είναι άνετη, για τα καυσαέρια, που θα βγαίνουν στο εξωτερικό περιβάλλον. Επίσης η καπνοδόχος πρέπει να είναι, βάσει νομοθεσίας, τουλάχιστον 1 μέτρο ψηλότερη, από το ψηλότερο σημείο της οικοδομής ή του σπιτιού, καθώς να βρίσκεται και σε 5 μέτρα απόστασης, από γειτονικά κτίρια.
Άλλος παράγοντας ασφαλείας, είναι η σωστή ρύθμιση της καύσης του λέβητα. Αυτό, απαραίτητα πρέπει να γίνεται από αδειούχους, ειδικούς στους καυστήρες και σε κάθε συντήρηση που πραγματοποιείται, πρέπει να αποδεικνύεται η συντήρηση με τιμολόγιο ή απόδειξη παροχής υπηρεσιών. Επίσης, πρέπει να συμπληρώνεται μια ειδική φόρμα, στην οποία θα αναγράφονται τα αποτελέσματα της καύσεως».
Σύμφωνα με τον κ. Μπατσάκη, όλοι αυτοί οι κανόνες είναι πάρα πολύ σημαντικοί, αφορώντας στη ζωή των πολιτών και πρέπει να τηρούνται κατά γράμμα.

Νίκος Βιδάλης

Σχετικά Άρθρα