fbpx
Γενική

Εμβολιασμός Εθελοντών Αιμοδοτών

Για το νέο ιό της γρίπης ΑΗ1Ν1

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Ν. Ξάνθης «Η ΑΓΑΠΗ» ενημερώνει τα μέλη του και όλους τους εθελοντές αιμοδότες ότι έχει αποφασιστεί από το Υπουργείο Υγείας μετά από εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής για την αντιμετώπιση της νέας γρίπης ΑΗ1Ν1, ο εμβολιασμός όλων των εθελοντών αιμοδοτών. Μια ομάδα ανθρώπων που απαραίτητα πρέπει να εμβολιαστούν προκειμένου να μη λείψει το προσφερόμενο «αγαθό της ζωής» από τους πάσχοντες και έχοντες ανάγκη μετάγγισης. Σε σύντομο χρονικό διάστημα θα ανακοινωθεί τόσο ο τρόπος όσο και ο τόπος και η διαδικασία που θα ακολουθηθεί προκειμένου έγκαιρα να εμβολιαστούν τα μέλη της «αγάπης» ώστε να προστατευθεί η πολύτιμη προσφορά όλων μας. Επίσης μελετούνται κάποια έκτακτα μέτρα που συζητούνται σε Ευρωπαϊκό επίπεδο τα οποία μόλις οριστικοποιηθούν θα προβούμε σε νέα ενημέρωση των εθελοντών αιμοδοτών.
Τι χρειάζεται να γνωρίζω για την Αιμοδοσία στην εποχή της νέας γρίπης;
Η ασφάλεια του αίματος και η νέα γρίπη.
Η προστασία των Αιμοδοτών και η ασφάλεια των μεταγγιζομένων ασθενών είναι καθήκον των Υπηρεσιών Αιμοδοσίας. Στη χώρα μας έχουν αυξηθεί τα κρούσματα της νέας γρίπης και για το λόγο αυτό λαμβάνονται γενικά μέτρα προστασίας του πληθυσμού και αντιμετώπισης των κρουσμάτων που ευτυχώς στην πλειοψηφία τους έχουν ήπια συμπτώματα.
Μπορώ να δώσω αίμα στη διάρκεια της πανδημίας της γρίπης;
Ναι μπορούμε να δώσουμε αίμα διότι:
– Οι Υπηρεσίες Αιμοδοσίας εργάζονται και συλλέγουν αίμα κανονικά.
– Το σχέδιο «Αιμοδοσία και νέα γρίπη» αποτελεί μέρος του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την πανδημία και είναι εναρμονισμένο με τις Ευρωπαϊκές Κατευθυντήριες Οδηγίες σχετικά με την ασφάλεια του αίματος.
– Οι Υπηρεσίες Αιμοδοσίας είναι ενημερωμένες και ακολουθούν τις οδηγίες όσον αφορά στην προστασία των αιμοδοτών, των χώρων αιμοληψίας και των μεταγγιζομένων ασθενών από τις επιπτώσεις της νέας γρίπης.
Οδηγίες για τους Αιμοδότες
– Ελάτε να δώσετε αίμα αν αισθάνεστε καλά.. Όπως πάντοτε το κλιμάκιο αιμοληψίας θα ακολουθήσει τη συνήθη διαδικασία μιας σύντομης εξέτασης στη βάση του ερωτηματολογίου, κοινού τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και στη χώρα μας.
– Παρακαλούμε να μην έρθετε να δώσετε αίμα, αν δεν αισθάνεστε καλά και έχετε συμπτώματα γρίπης εσείς ή κάποιος από το στενό σας περιβάλλον.
– Μπορείτε να δώσετε αίμα δύο (2) βδομάδες μετά το τέλος των συμπτωμάτων.
– Σε περίπτωση που δώσετε αίμα και μέσα στις επόμενες δύο (2) βδομάδες εμφανίσετε συμπτώματα γρίπης, παρακαλούμε να τηλεφωνήσετε και να ενημερώσετε σχετικά την Υπηρεσία Αιμοδοσίας στην οποία προσφέρατε το Αίμα σας.

Σχετικά Άρθρα