fbpx
Γενική

Πολύς κόσμος «ξεκρέμαστος»

Απόφαση κυβέρνησης: Απόσυρση τέλος

Στην απόσυρση του νόμου Σουφλιά για την ανανέωση του στόλου οχημάτων προχώρησαν τα υπουργεία Οικονομικών και Περιβάλλοντος, επικαλούμενα το τεράστιο δημοσιονομικό έλλειμμα, που δεν επιτρέπει την συνέχιση του μέτρου αλλά και την απουσία περιβαλλοντικών κινήτρων. Τα νέα μέτρα τέθηκαν ήδη σε εφαρμογή με νέα πράξη νομοθετικού περιεχομένου και έτσι πλέον το μέτρο δεν ισχύει.
Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου το ετήσιο κόστος της απόσυρσης υπολογίστηκε στα 400 εκ. ευρώ, χωρίς όπως είπε η χώρα μας να διαθέτει δική της αυτοκινητοβιομηχανία που θα συνέβαλλε στην τόνωση της οικονομίας και της απασχόλησης.
Η «XN» μίλησε με τον ιδιοκτήτη αντιπροσωπείας αυτοκινήτων Απόστολο Ευστρατίου, ο οποίος ανέφερε για το θέμα: «Δεν έπρεπε να σταματήσει το μέτρο της απόσυρσης ή τουλάχιστον δεν έπρεπε να σταματήσει έτσι απότομα, γιατί έμεινε πολύς κόσμος «ξεκρέμαστος». Έπρεπε να μελετηθεί περισσότερο το θέμα και να δώσουνε κάποια κίνητρα στου μικρού κυβισμού αυτοκίνητα και στα υβριδικά».
Για όσους ωστόσο έχουν ήδη ανακυκλώσει τα οχήματά τους και οι οποίοι υπολογίζονται περίπου στους 60.000, θα ισχύουν τα κίνητρα της απόσυρσης με βάση τις ρυθμίσεις Σουφλιά.
Απόστολος Ευστρατίου: «Οπωσδήποτε θα υπάρξει πτώση στις πωλήσεις οχημάτων»
Όπως τόνισαν οι υπουργοί Οικονομικών και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, το μέτρο της απόσυρσης δε θα είχε κανένα περιβαλλοντικό αποτέλεσμα ενώ την ίδια ώρα δημιουργούσε τεράστιο δημοσιονομικό κόστος, περίπου 400 εκατομμυρίων ευρώ, χρήματα τα οποία θέλει η κυβέρνηση να αξιοποιήσει για άλλο σκοπό. Ωστόσο, οι έμποροι αυτοκινήτων εμφανίζονται ανήσυχοι, αφού το τέλος της απόσυρσης, θα έχει επιπτώσεις στον κλάδο τους.
«Θα έχουμε λιγότερες πωλήσεις και πιθανότατα και κάποιες ακυρώσεις αυτοκινήτων. Αυτό ήδη φάνηκε από τη μείωση της δουλειάς, στις 3- 4 μέρες, που δεν ισχύει η απόσυρση. Φυσικά. Έχουμε καταλάβει ήδη την πτώση στη δουλειά μας, από την απόσυρση του μέτρου», είπε ο κ. Ευστρατίου, σκιαγραφώντας την κίνηση στην αγορά αυτοκινήτου.

Νίκος Βιδάλης

Σχετικά Άρθρα