Γενική

Πώς θα προστατευθούν τα φυτά τους χειμερινούς μήνες;

Τι πρέπει να γνωρίζουμε

Βρήκατε ιδανικά φυτά για να διακοσμήσετε το σπίτι ή τον κήπο σας ή για να τα προσφέρετε σαν δώρο; Η μεταφορά τους στο σπίτι με ασφάλεια, είναι κάτι που θα πρέπει να εξετάσετε. Τα περισσότερα φυτά προσαρμόζονται εύκολα, αλλά το σοκ της απότομης μεταφοράς τους από ένα προστατευόμενο περιβάλλον στο εξωτερικό κρύο μπορεί να τα καταστρέψει. Τα περισσότερα φυτά εσωτερικών χώρων αν εκτεθούν σε θερμοκρασίες μικρότερες των πέντε βαθμών Κελσίου για χρονικό διάστημα έστω και μιας ώρας μπορεί να υποστούν ανεπανόρθωτη ζημιά.
Πολλοί Ξανθιώτες προβαίνουν σε αγορές διαφόρων φυτών, αφού όπως φαίνεται βάζουν σε υψηλό στόχο τη διακόσμηση των σπιτιών τους, με φυτά και λουλούδια.
Ο χειμώνας «μας χτύπησε την πόρτα», με αποτέλεσμα να είναι απαραίτητες κάποιες αλλαγές στη συμπεριφορά μας προς τα φυτά, σε σχέση με τους πιο ζεστούς μήνες.
Η «XN» μίλησε με τον ιδιοκτήτη φυτωρίου στην Ξάνθη Αθανάσιο Γκίκα, ο οποίος ανέφερε χρήσιμες συμβουλές προστασίας λουλουδιών και φυτών.
Αθανάσιος Γκίκας: «Όχι στο βοριά. Ναι στον ήλιο. Λίγο πότισμα»
Παρόλο που ο κήπος δεν είναι πολύ φιλόξενος αυτή την εποχή, μπορεί ωστόσο να προσφέρει όμορφες εικόνες και να γεμίζει τα βάζα του σπιτιού με λουλούδια. Αν ο διαθέσιμος χώρος πρασίνου μοιάζει γκρίζος και θλιβερός, μπορεί να δοθεί χρώμα και ενδιαφέρον, με φυτά που ανθίζουν ή αποκτούν εντυπωσιακή όψη τους χειμερινούς μήνες. Άλλωστε, βασικός κανόνας στο σχεδιασμό του κήπου είναι να διατηρηθεί η εποχικότητά του και να γίνονται αντιληπτές οι εναλλαγές των εποχών, χρησιμοποιώντας χαρακτηριστικά φυτά της κάθε εποχής. Βασικό τους πλεονέκτημα είναι ότι δεν επηρεάζονται εύκολα από τις άσχημες καιρικές συνθήκες.
«Όλες οι νοικοκυρές ξέρουν πάνω- κάτω τι πρέπει να κάνουν. Τα ευαίσθητα φυτά φροντίζουμε να τα βάλουμε πάντα σε σημεία, στα οποία δε «τα πιάνει» ο βοριάς. Τα τοποθετούμε σε σημεία με ήλιο και γενικά με αρκετό φως. Επίσης αποφεύγουμε το πολύ πότισμα, καθώς και το πολύ λίπασμα, ενώ τον επόμενο μήνα, ξεκινάμε σιγά- σιγά και το κλάδεμα, όσο αναφορά στα φυλλοβόλα φυτά. Υπάρχουν και τώρα πάρα πολλά φυτά, τα οποία μπορεί να τα προτιμήσει κάποιος. Τα Πανσεδάκια, τα Κυκλάμινα και η Βερόνικα είναι κάποια από αυτά, καθώς και τα λεγόμενα καλλωπιστικά λαχανάκια», είπε ο ιδιοκτήτης φυτωρίου Αθανάσιος Γκίκας, δίνοντας συμβουλές για την προστασία των φυτών.
Γενικά, τα φυτά εσωτερικού χώρου πρέπει να είναι καλά προστατευμένα από τις έντονες καιρικές συνθήκες, όπως παγωνιά και ισχυρός βόρειος άνεμος.
Ο κ. Γκίκας όμως αναφέρθηκε και στην οικονομική κρίση, η οποία όπως φαίνεται, δε «χτύπησε» ανελέητα τον κλάδο.
«Δε βλέπω μεγάλη διαφορά στις πωλήσεις, έτσι όπως ακούγεται με την κρίση. Ο κόσμος αγοράζει. Τα απαραίτητα τα παίρνει. Απλά δεν κάνει υπερβολικά έξοδα, όπως παλιά- βάλε και αυτό- βάλε και αυτό. Παίρνουν τα απαραίτητα», είπε χαρακτηριστικά.

Νίκος Βιδάλης

Σχετικά Άρθρα