Γενική

Έγραψαν οι περιφερειακές εφημερίδες

Τα δυο νέα τμήματα που λειτουργούν από τη φετινή ακαδημαϊκή χρονιά στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και συγκεκριμένα στην Κομοτηνή εκπληρώνουν μόνο ένα μέρος από τον σχεδιασμό του πανεπιστημίου για ανάπτυξή του ενώ παρόμοιος σχεδιασμός υπάρχει και για τις άλλες τρεις πόλεις κι έχει εδώ και καιρό αποσταλεί και στο υπουργείο Παιδείας. Ο αντιπρύτανης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης Θανάσης Καραμπίνης μίλησε στον ΠτΘ για τα σχέδια του πανεπιστημίου να ιδρυθεί τμήμα Αγρονόμων Τοπογράφων στο Πολυτεχνείο Ξάνθης, τμήμα σχετικό με την διατροφή στην Ορεστιάδα κι ένα Τμήμα Ψυχολογίας στην Αλεξανδρούπολη αλλά και την γνωστή θέση τους να ενταχθεί στο Δημοκρίτειο η όποια προσπάθεια δημιουργίας πανεπιστημιακού τμήματος στην Καβάλα ή την Δράμα για λόγους γεωγραφικούς και διοικητικούς.
Παρατηρητής της Θράκης

Η σοκαριστική αυτή δήλωση του μουσουλμάνου (τούρκου σύμφωνα με δηλώσεις του ιδίου) βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, κυρίου Αχμέτ Ιλχάν, έρχεται για να ρίξει φως στην πολιτική δραστηριότητα της κυρίας Μπακογιάννη κατά τη διάρκεια της υπουργείας της στο Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών. Σαφέστατα αυτή η δήλωση δεν αποτελεί στήριξη της κυρίας Μπακογιάννη, αλλά έναν ουσιαστικό κόλαφο που ξεσκεπάζει τις αποφάσεις και την δράση της γύρω από το θέμα της Ελληνικής Θράκης. Μήπως η Άγκυρα μέσω της συγκεκριμένης δήλωσης του «Νεοδημοκράτη» βουλευτή επιχειρεί να στείλει ένα “μήνυμα δύναμης” προς τον σημερινό πρωθυπουργό; Επανέρχεται στο θέμα της διαδοχής στην ηγεσία της ΝΔ με συνέντευξη του στο «Πρώτο Θέμα» ο πρώην βουλευτής της ΝΔ Αχμέτ Ιλχάν, εξηγώντας του λόγους για τους οποίους στηρίζει θερμά την υποψηφιότητα της Ντόρας Μπακογιάννη. «Μας έκανε ότι της ζητήσαμε» λέει χαρακτηριστικά ο κ.Ιλχάν και συνεχίζει: «εισήγαγε την τουρκική γλώσσα ως μάθημα στα δημόσια σχολεία της Δυτικής Θράκης, παρείχε οικονομική υποστήριξη ώστε να έρθουν σχολικά βιβλία από την Τουρκία στα ελληνικά μειονοτικά σχολεία, δρομολόγησε το θέμα του μουφτή και αν δεν την προλάβαιναν οι εκλογές θα είχαμε σύντομα την εκλογή και όχι τον διορισμό του θρησκευτικού μας ηγέτη…»
Φωνή της Ροδόπης

Στα σκαριά… είναι η νέα διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας με την εφαρμογή ενός νέου νόμου «Καποδίστρια», που θα επιφέρει ριζικές αλλαγές στην τοπική αυτοδιοίκηση. Σύμφωνα με το νέο χάρτη που σχεδιάστηκε από ειδική επιστημονική επιτροπή του Υπουργείου Εσωτερικών προβλέπεται οι υπάρχοντες Δήμοι (914) και Κοινότητες (120) να συνενωθούν σε νέους ΟΤΑ, που θα φθάσουν στον αριθμό 350 – 360. Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στην νέα διοικητική μεταρρύθμιση και μάλιστα από τις επικείμενες εκλογές με στόχο να αποκτήσει η χώρα μια πιο αποτελεσματική, ευέλικτη και σύγχρονη τοπική αυτοδιοίκηση, όπως επιτάσσουν οι καιροί, μακριά από τοπικιστικές αντιλήψεις, αλλά και φαινόμενα σήψης και διαφθοράς.
Ξυράφι

Το προχθεσινό ρεπορτάζ του “Xρόνου” για την ισχυρή έκρηξη σε ερπυστριοφόρο που προκάλεσε τον τραυματισμό πέντε στρατιωτών, έκανε αίσθηση στα κεντρικά κανάλια που φιλοξενήθηκε. -Δημιούργησε όμως σύμφωνα με πληροφορίες και προβληματισμό στο υπουργείο, αλλά συγχρόνως και στην τοπική κοινωνία φέρνοντας στο προσκήνιο ένα διαχρονικό αίτημα της απομάκρυνσης των στρατοπέδων από κατοικημένες περιοχές, που θα απελευθερώσουν εκατοντάδες στρέμματα ζωτικού χώρου που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν. -Το παράδειγμα που αναφέραμε στο χθεσινό φύλλο του μεγάλου συνεδριακού πολιτιστικού κέντρου Κομοτηνής, ίσως είναι το πιο χαρακτηριστικό. -Ειδικά όταν στην πόλη μας ξέχασαν κάποιοι αυτοδιοικητικοί να κρατήσουν χώρο για δημόσια κτήρια, πλατείες, πάρκα, παραχωρώντας ακόμα και το σύνολο της γης στην περιοχή της Εκτενεπόλ στην Εθνοκτηματική, για να αγοράζουν αργότερα με υψηλό τίμημα την γη που πουλήθηκε αντί πινακίου φακής. σο για την βορειοανατολική πλευρά της πόλης μας μάλλον εκεί βασιλεύει ο νόμος της αυθαιρεσίας και της γκετοποίησης. τσι λοιπόν η απομάκρυνση των στρατοπέδων από την πόλη πρέπει να τεθεί ως θέμα προτεραιότητας στην νυν ηγεσία του υπουργείου Άμυνας και να παραχωρηθούν αντίστοιχες εκτάσεις λίγο μακρύτερα από τον ιστό της πόλης. -Βέβαια εξ’ όσον γνωρίζουμε γι’ αυτό το θέμα, πρόσφατα υπήρξε συνάντηση που διεξήχθη σε καλό κλίμα, του νομάρχη Ροδόπης με τον υπουργό Άμυνας Ευάγγελο Βενιζέλο. -Και καλό είναι να ενωθούν οι αυτοδιοικητικοί της πόλης και σε συνεργασία με τους βουλευτές και τον υφυπουργό να θέσουν ένα σχέδιο αξιοποίησης προς το υπουργείο, προχωρώντας άμεσα στην διαδικασία ανταλλαγής. -Πολιτική βούληση χρειάζεται.
Ο Χρόνος

Σχετικά Άρθρα