Γενική

Έγραψαν οι περιφερειακές εφημερίδες

Την πρώτη ημέρα που συνεκλήθη σε σώμα η Βουλή, ανέκυψε το ερώτημα αν πρέπει να διατηρηθεί αποκλειστικά ο θρησκευτικός όρκος ή να θεσπισθεί και πολιτικός όρκος ή, σύμφωνα με ορισμένους, να καταργηθεί εντελώς ο θρησκευτικός όρκος και να δίνεται μόνο πολιτικός. Φέτος ήταν η πρώτη φορά που τόσοι πολλοί βουλευτές, προερχόμενοι μάλιστα από τρία κόμματα επέλεξαν να αναλάβουν τα βουλευτικά τους καθήκοντα χωρίς να δώσουν θρησκευτικό όρκο. Ορισμένοι δεν σήκωσαν το χέρι τους στη διάρκεια της διαδικασίας, οι του ΣΥΡΙΖΑ δεν παρέστησαν στον αγιασμό και δύο υφυπουργοί, οι κκ. Ν. Σηφουνάκης και Σπ. Κουβέλης, δεν ορκίστηκαν στο Ευαγγέλιο, ενώ η νέα κυβέρνηση δεσμεύεται να εξετάσει το θέμα. «Ο όρκος είναι μια πράξη κοσμική. Ορκιζόμαστε για να αποκαταστήσουμε μια νομική δέσμευση. Δεν έχει να κάνει με την άσκηση των θρησκευτικών μας καθηκόντων» υποστηρίζει η επίκουρος καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης κ. Ιφιγένεια Καμτσίδου, τονίζοντας ότι «το γεγονός ότι ο κάθε πoλίτης θα μπορεί να διαλέξει τον νομικό τύπο με τον οποίο θα δεσμεύεται δεν έρχεται διόλου να μειώσει τη θέση της εκκλησίας, η οποία ούτως ή άλλως δεν θα πρέπει να εμπλέκεται στην κατάρτιση των συμβάσεων ή γενικότερα των πράξεων που έχουν κάποιες νομικές συνέπειες».
Παρατηρητής της Θράκης

Στην εκπομπή «Αθέατος Κόσμος» του κυρίου Χαρδαβέλα, το βράδυ της Τρίτης 21.10.2009, ο έλληνας πρέσβης στον ΟΗΕ κύριος Ζαχαράκης, εμπειρότατος διπλωμάτης, δήλωσε ευθαρσώς και χωρίς ίχνος αμφιβολίας: «μην περιμένετε απαραίτητα να υπάρξουν εξελίξεις στο Αιγαίο. Το παιχνίδι θα παιχτεί στη Θράκη»!!! Η δήλωση αυτή όσο σοκαριστική και αν ακούγεται, δυστυχώς αποτελεί την σκληρή πραγματικότητα που έχει δημιουργηθεί εις βάρος της Ελληνικότητας της Θράκης, εξαιτίας της ανυπαρξίας του ελληνικού κράτους, των ελληνικών κυβερνήσεων των τελευταίων δεκαετιών, που έχουν αφήσει το θέμα της Θράκης επιμελώς ή αφελώς στην παράγοντα τύχη. Την «αφ υψηλού» αντιμετώπιση του συγκεκριμένου θέματος από τις ελληνικές κυβερνήσεις δεν ενστερνίζεται όμως και η τουρκική εξωτερική πολιτική, η οποία επί δεκαετίες εργαζόμενη με συνέπεια αλλά και θρασύτητα στο θέμα του εκτουρκισμού της Θράκης, έχει καταφέρει να δημιουργήσει έναν σοβαρό πυρήνα φανατικών φιλότουρκων μουσουλμάνων. Μάλιστα, η Ελλάδα -σύμφωνα με τις δηλώσεις του κυρίου Ζαχαράκη- έχει λείψει σε σειρά διεθνών δικαστηρίων στα οποία έχει προσφύγει η Τουρκία για την ονομασία πολιτιστικών και αθλητικών συλλόγων και σωματείων. Η συγκεκριμένη αυτή κινητικότητα της Άγκυρας έχει επιφέρει την διεθνή αναγνώριση των συγκεκριμένων συλλόγων –στις πλείστες όσες των περιπτώσεών τους πρόκειται για σωματεία και συλλόγους «σφραγίδες»- ως τουρκικές!!! Αυτό, αποτελεί ένα σημαντικό ήδη μειονέκτημα της Ελλάδας, η οποία δεν προσπάθησε καν να πείσει για το ανορθόδοξο των τουρκικών επιχειρημάτων, ευρισκόμενη σήμερα στη δύσκολη θέση να μην αναγνωρίζει μεν στο εσωτερικό της χώρας τους συγκεκριμένους συλλόγους, αλλά να μην μπορεί να αντιτάξει αντίθετο λόγο και επιχειρήματα σε ήδη «δεδικασμένες» υποθέσεις.
Φωνή της Ροδόπης

Την Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2009 θα διέλθει από την πόλη μας η Ολυμπιακή Φλόγα. Με ειδική εκδήλωση στην πλατεία Ελευθερίας την οποία θα διοργανώσει ο Δήμος Δράμας θα υποδεχθούμε την Ολυμπιακή Φλόγα που ξεκινά την διαδρομή της την Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2009 από τον Ιερό Χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας και θα καταλήξει στο Βαγκούβερ του Καναδά όπου θα διοργανωθούν το 2010 οι χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες. Η λαμπαδηδρομία προερχόμενη από Σέρρες θα ξεκινήσει από την Ταξιαρχία και αφού διέλθει από τις οδούς Πατ. Διονυσίου, Εθν. Αμύνης θα καταλήξει στην πλατεία Ελευθερίας.
Ξυράφι

Δεν έχουμε κάτι καλύτερο, αλλά δεν μας αρέσει το δικό σας, είναι η λογική που εξήγγειλε για τους ημιυπαίθριους χώρους, η υπουργός περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη. -Την ώρα που περιμένουν χιλιάδες πολίτες να βρουν μια λύση για προχειροκατασκευές που έφτιαξαν στα μπαλκόνια των σπιτιών τους, η υπουργός ζήτησε εξάμηνη παράταση να το σκεφτεί και να αποφασίσει. -Κράτος χωρίς συνέχεια, κυριολεκτικά μπάχαλο.Ήδη άρχισαν να διαμαρτύρονται αυτοδιοικητικοί, πανεπιστήμια και άλλες υπηρεσίες ότι ξαφνικά έχουν φρενάρει όλες οι διαδικασίες. Ο λόγος είναι ότι τα υπουργεία έχουν απογυμνωθεί, χωρίς γενικούς γραμματείς και προϊσταμένους που περιμένουν πότε θα αποφασίσει η μυστική τριμελής επιτροπή για να καταλήξει στα νέα πρόσωπα. -Ακόμα και στις Περιφέρειες υπάρχει στασιμότητα, αφού η ηλεκτρονική διακυβέρνηση και το ιντερνέτ δεν έχουν καταλήξει ακόμα στις αντικαταστάσεις των γενικών γραμματέων. -Και οι πρώτες επαφές αυτοδιοικητικών για τα θέματα που είναι σε εξέλιξη στα αρμόδια υπουργεία, κατέληξαν άκαρπες, αφού βρήκαν υπουργούς απορημένους που ζήτησαν πίστωση χρόνου μέχρι να κατανοήσουν τις αρμοδιότητες τους με τα καινούρια υπουργεία. -Αν είναι να αποδιοργανώνονται οι υπηρεσίες του κράτους με κάθε εκλογική διαδικασία τότε ποτέ δεν πρόκειται να διορθωθούμε. -Και από τις 100 μέρες του Γιώργου Παπανδρέου έχουν μείνει μόνο 83 και ακόμη δεν έχουμε δει τις μεγάλες αλλαγές.
Ο Χρόνος

Σχετικά Άρθρα