Γενική

Αφιέρωμα της ΦΕΞ στο Μάνο Χατζιδάκι με αφορμή τη γενέθλια μέρα του

Συναυλία με τη Νένα Βενετσάνου και την Έλενα Μουζάλα την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου στις 9 στο Δημοτικό Αμφιθέατρο

Η ΦΕΞ με αφορμή τη γενέθλια ημέρα του Μάνου Χατζιδάκι (23 Οκτωβρίου) οργανώνει ένα πρόγραμμα με πολλές εκδηλώσεις.
Παρασκευή 23 και ώρα 21.00 στο Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης
Συναυλία- Αφιέρωμα στο Μάνο Χατζιδάκι με τη Νένα Βενετσάνου και την Έλενα Μουζάλα
Η ΦΕΞ έχει την τιμή να παρουσιάσει στην Ξάνθη σε μια μοναδική βραδιά αφιέρωμα στο Μάνο Χατζιδάκι, το ρεσιτάλ δύο ξεχωριστών κυριών. Η Έλενα Μουζάλα στο πιάνο και η Νένα Βενετσάνου στο τραγούδι θα ερμηνεύσουν έργα του Μάνου Χατζιδάκι.
Πληροφορίες- κρατήσεις θέσεων στο τηλ 25410 25421 στο Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης και στο σπίτι πολιτισμού ΦΕΞ.
ΝΕΝΑ ΒΕΝΕΤΣΑΝΟΥ
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1955. Άρχισε τα πρώτα μαθήματα πιάνου σε ηλικία 6 χρονών. To 1973, έφυγε για τη Γαλλία για πανεπιστημιακές σπουδές. Σπούδασε στη Besason Ιστορία της Τέχνης και πήρε μαθήματα τραγουδιού στο Παρίσι, από την Ίρμα Κολάση.
Έχει συνεργαστεί με πολλούς συνθέτες και τραγουδιστές, αλλά οι συνεργασίες που την καθιέρωσαν είναι των: Μάνου Χατζιδάκι, Νίκου Μαμαγκάκη και Μίκη θεοδωράκη. Επί σειρά 15 ετών, η Νένα Βενετσάνου συνδέθηκε με τη μουσική του Μάνου Χατζιδάκι, όταν αυτός μετά την παραίτηση του από το ραδιόφωνο, αποφάσισε να παρουσιάζει κύκλους τραγουδιών σε μορφή κονσέρτου, διαλέγοντας από τα όψιμα έργα του και συνθέτοντας νέα. Έτσι η Νένα Βενετσάνου άρχισε συγχρόνως με την περιοδεία της με τα Μουσικά Νιάτα που έκανε τότε, να περιδιαβαίνει την Ελλάδα με τη Μουσική του Μάνου Χατζιδάκι, συνδέοντας τ’ όνομα της με την προσπάθεια του συνθέτη να αναδιοργανώσει τη μουσική ζωή του τόπου την κατασπαραγμένη από τη δικτατορία. Τραγουδά όλα σχεδόν τα τραγούδια του συνθέτη και συμμετέχει σε μια πλειάδα συναυλιών εκτός Ελλάδος, αλλά και στα προγράμματα του Σείριου.
Η συνάντηση της όμως με τον Νίκο Μαμαγκάκη είναι εξίσου σημαντική για την πορεία της. Τραγουδά στη «0δύσσεια» και στον «Ερωτόκριτο», ερχόμενη έτσι σε επαφή με ένα άλλο είδος μουσικής που μέχρι τότε αγνοούσε. 0 Νίκος Μαμαγκάκης ενορχήστρωσε για τη φωνή της τα «12 Λαϊκά Τραγούδια» του Λόρκα.
Με τον Μίκη Θεοδωράκη έχει εμφανιστεί κατά καιρούς στο βασικό ρεπερτόριο με την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ και τα Μουσικά Σύνολα. Συνεργασίες της με τους Ν. Μαυρουδή, Luis Luch, Αγγελική Ιονάτου, Michel Moutanaro, Ν. Κυπουργό, Λ. Πλάτωνος, Μαρίζα Κώχ, την έχουν κάνει ευρύτερα γνωστή.
Η Νένα Βενετσάνου σαν τραγουδίστρια και τραγουδοποιός επιμένει σε μια εικόνα που αρνείται την τρέχουσα «ροζ» αντίληψη για το τραγούδι. Με ένα τραγουδιστικό πρότυπο, διαμορφωμένο από τη χρυσή εποχή του Ελληνικού τραγουδιού επιλέγει συνειδητά τη στάση της μέσα σ ‘αυτό συνδυάζοντας τη σοβαρότητα με την αμεσότητα για να υπερασπιστεί το καλό ελληνικό τραγούδι. Έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα σε διεθνή Φεστιβάλ μουσικής, έχει τραγουδήσει σε πολλές ξένες χώρες κερδίζοντας την αναγνώριση.
EΛENA MOYZAΛΑ- ΠΙΑΝΙΣΤΑ
Η Έλενα Μουζάλα, Ελληνοκυπριακής καταγωγής, άρχισε τα πρώτα της μαθήματα πιάνου με την μητέρα της σε ηλικία τριών ετών. Σε ηλικία πέντε ετών έδωσε το πρώτο της ρεσιτάλ, ενώ σε ηλικία επτά ετών της απενεμήθη «Τιμητικό Δίπλωμα» στον διεθνή διαγωνισμό πιάνου «Μουσικά Νιάτα» στο Δυτικό Βερολίνο.
Το 1970 πήρε το Πρώτο Βραβείο στον 1 ο «Πανελλήνιο Διαγωνισμό Πιάνου».
Έχει δώσει πολλά ρεσιτάλ στην Γαλλία, Βέλγιο, Γερμανία, Η.Π.Α, Αυστρία, Ιταλία, Ισπανία, Ελβετία, Ουγγαρία, Ελλάδα, Κύπρο, Καναδά, Αγγλία, κλπ.
Σαν σολίστ έχει συμπράξει με τις εξής ορχήστρες: Φιλαρμονική Ραδιοφωνίας Παρισίων, Κρατική Βρυξελλών, Μουσικής Δωματίου Tirgu-Mures της Ρουμανίας, Νέων της Βιέννης, Δωματίου της Τουλούζ, Ακουϊτανίας του Μπορντώ, Συμφωνική των Κανών, Collegium Academium της Γενεύης, Ιle de France, Metropolitain του Μόντρεαλ, Ραδιοφωνίας του Βερολίνου, Φιλαρμονική Νέων της ΕΟΚ, την London Mozart Players, Φιλαρμονική της Βουδαπέστης και του Στρασβούργου, Συμφωνική της Σιγκαπούρης, Κρατική Αθηνών και Θεσσαλονίκης κ.ά.
Έχει ηχογραφήσει για το ραδιόφωνο και την τηλεόραση της Γαλλίας, του Βελγίου, της Ελβετίας, του Καναδά, Βερολίνου, της Ουγγαρίας, Ελλάδας, Κύπρου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, σε όλες της τις εμφανίσεις, οι κριτικοί μιλούν με τα πιο θερμά και εγκωμιαστικά λόγια για το εξαιρετικό μουσικό της ταλέντο και την κατατάσσουν ομόφωνα μεταξύ των καλύτερων εκτελεστών της γενιάς της.
Έχει ηχογραφήσει με δισκογραφικές εταιρίες της Ελλάδας και της Γαλλίας έργα Ελλήνων συνθετών καθώς και των συνθετών Ηaydn, Beethoven, Martinu, Mozart,Weber κ.ά.
Είναι Πρόεδρος του Συλλόγου Αποφοίτων Εθνικού Ωδείου, Αντιπρόεδρος του Συλλόγου «Μανώλης Καλομοίρης», μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου Παρισίων και Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Φεστιβάλ «Μανώλης Καλομοίρης».
Είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια πιάνου στο τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιόνιου Πανεπιστήμιου στην Κέρκυρα και τακτικό μέλος της Διοικούσας Επιτροπής των ΤΕΙ Ιονίων Νήσων.
Toν Μάρτιο του 2008, βραβεύτηκε από την Οργάνωση «F.E.M.»- Γαλλία- Ευρώπη- Μεσόγειος που τελεί υπό την αιγίδα της Γερουσίας της Γαλλίας, για το σύνολο της καλλιτεχνικής και εκπαιδευτικής δράσης της.
Τον Μάιο του 2009 αναδείχτηκε στους εκατό σημαντικότερους Έλληνες από την παγκόσμια ψηφοφορία που συνδιοργάνωσαν οι τηλεοπτικοί σταθμοί ΣΚΑΙ και ΒΒC.

Σχετικά Άρθρα