Γενική

Αθλήματα, παιχνίδια και επικοινωνία με όλον τον κόσμο

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το jamboree (52 ο jota και 13 ο joti) των προσκόπων στο Σέλινο Ξάνθης

Το διήμερο 17 και 18 Οκτωβρίου έλαβε χώρα το παγκόσμιο jamboree προσκόπων, στο οποίο συμμετείχε και το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων Νομού Ξάνθης.
Ο χώρος, στον οποίο πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις ήταν το Δημοτικό Σχολείο Σελίνου, απ όπου οι πρόσκοποι της Ξάνθης είχαν την ευκαιρία να επικοινωνήσουν με άλλους προσκόπους από όλον τον κόσμο, στα πλαίσια του jamboree των αιθέρων (52 ο jota) και του jamboree του διαδικτύου (13 ο joti).
Στις εκδηλώσεις στο Δημοτικό Σχολείο Σελίνου παραβρέθηκαν πάνω από 150 πρόσκοποι, οι οποίοι συμμετείχαν σε διάφορες εκδηλώσεις, όπως αθλήματα και παιχνίδια και φυσικά επικοινώνησαν με προσκόπους σε κάθε γωνιά του πλανήτη είτε μέσω ασυρμάτων, είτε μέσω διαδικτύου.
Χέλεν Τρίκκη: «Μέσα από τον προσκοπισμό μαθαίνουμε πράγματα»
Ο Προσκοπισμός είναι μια Κίνηση εν κινήσει. Εξελίσσεται και προσαρμόζεται παντού σύμφωνα με τις τοπικές συνθήκες, υπηρετώντας τις τοπικές ανάγκες. Υπάρχουν αναγνωρισμένες Προσκοπικές Οργανώσεις, σε περισσότερες από 150 χώρες του κόσμου.
«Κάθε τρίτο Σαββατοκύριακο Οκτωβρίου, κάθε χρόνο, έχουμε μία παγκόσμια συνάντηση με προσκόπους από κάθε γωνιά του πλανήτη, η οποία γίνεται με δύο τρόπους. Μέσω ασυρμάτου, δηλαδή ασύρματης επικοινωνίας ή μέσω διαδικτύου. Ήρθαμε όλη η περιφέρεια Ξάνθης, λυκόπουλα, πρόσκοποι, ανιχνευτές, βαθμοφόροι και στήσαμε κάποιους σταθμούς ασύρματης επικοινωνίας και πέντε υπολογιστές, για να κάνουμε το joti και το jota. Ο σκοπός της επικοινωνίας αυτής είναι η γνωριμία μας με άτομα από όλον τον κόσμο, ανταλλάσσοντας διάφορες απόψεις και ιδέες», δήλωσε η Υπαρχηγός της 1 ης Ομάδας Προσκόπων Ξάνθης Χέλεν Τρίκκη.
Ο Προσκοπισμός συμπληρώνει το σχολείο και την οικογένεια, καλύπτοντας ανάγκες που δεν αντιμετωπίζονται από αυτά. Αναπτύσσει την αυτογνωσία, την ανάγκη της εξερεύνησης και της ανακάλυψης, τη θέληση για μάθηση. Οι πρόσκοποι ανακαλύπτουν τον κόσμο πέρα από τις σχολικές αίθουσες, υποκινώντας τις ικανότητές τους για μάθηση, και μεταλαμπαδεύοντας αυτή τη μάθηση σε άλλους.
Ο Προσκοπισμός δε σταμάτησε ποτέ να αναπτύσσεται, από την ίδρυσή του το 1907. Σήμερα, διπλασίασε τα μέλη του μέσα στα τελευταία 20 χρόνια και έχει περισσότερα από 25 εκατομμύρια μέλη, αγόρια και κορίτσια. Μεγάλο μέρος αυτής της αύξησης προήλθε από τις αναπτυσσόμενες χώρες.

Νίκος Βιδάλης

Σχετικά Άρθρα