Ο Νομάρχης στο Συμβούλιο της Ευρώπης- Κογκρέσο των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών 17 η Ολομέλεια
Ο Νομάρχης Ξάνθης κ. Γιώργος Παυλίδης, υπό την ιδιότητα του Επικεφαλής- μέλους της Ελληνικής Αντιπροσωπείας του Κογκρέσου των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης (Council of Europe- Congress of Local and Regional Authorities) και της Θεσμικής Επιτροπής, συμμετείχε στις εργασίες της Ολομέλειας του Κογκρέσου.
Κατά τη διάρκεια των εργασιών στο Στρασβούργο, από 12 Οκτωβρίου έως και 15 Οκτωβρίου 2009, συζητήθηκαν τόσο στην Ολομέλεια όσο και στις συνεδριάσεις της Θεσμικής Επιτροπής στο Επιμελητήριο των Περιφερειακών Αρχών, σημαντικά θέματα που αφορούν τους πολίτες της Ευρώπης.
Συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, ζητήματα που αφορούν την διασυνοριακή συνεργασία στην Ευρώπη, η αυτοδιοικητική ευθύνη στην παγκόσμια πρόκληση των κλιματικών αλλαγών, η κατάσταση της περιφερειακή- τοπικής δημοκρατίας σε έξι (6) Χώρες, οι νομοθετικές εξουσίες των περιφερειών για πολυεπίπεδη διακυβέρνηση, η ευθύνη των περιφερειών για την υπερχρέωση και την τοκογλυφία των νοικοκυριών, μέτρα για την πρόληψη της ενδοοικογενειακής βίας και μέτρα πρόληψης της βίας κατά των παιδιών. Παρέστησαν σημαντικές πολιτικές προσωπικότητες της Ευρώπης και από άλλες Ηπείρους. Ελήφθησαν αποφάσεις, Ψηφίσματα και Συστάσεις, για το Συμβούλιο Υπουργών και τις Κυβερνήσεις των κρατών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Σημαντικό θέμα συζήτησης για την περιοχή μας, την Χώρα μας και την Ευρώπη, ήταν αυτό της διασυνοριακής συνεργασίας στην Ευρώπη. Ο Νομάρχης Ξάνθης κ. Γεώργιος Παυλίδης κατέθεσε εγγράφως και υποστήριξε προφορικά στην συνεδρίαση συγκεκριμένη τροπολογία στο σχέδιο της Σύστασης, η οποία έγινε ομόφωνα αποδεκτή από την Ολομέλεια του Κογκρέσου και περιλήφθηκε αυτούσια στο τελικό κείμενο της Σύστασης προς τις Κυβερνήσεις των Κρατών μελών. Η τροπολογία αναφέρει για το Συμβούλιο Υπουργών:
«Να υποστηρίξει την δημιουργία νομικών οντοτήτων (προσώπων) που να βασίζονται στο Διεθνές Δίκαιο μεταξύ Περιφερειακών και Τοπικών Αρχών Αυτοδιοίκησης στις διασυνοριακές περιοχές. Τέτοιες οντότητες μπορούν να συμβάλουν στην διαδικασία επίλυσης των διασυνοριακών προβλημάτων ενώ παράλληλα θα λειτουργούν σύμφωνα με τον νόμο των αντίστοιχων Κρατών». Η τροπολογία αυτή πρόκειται να υιοθετηθεί, όπως εκτιμάται τον ερχόμενο μήνα Νοέμβριο στην Ουτρέχτη, σε συμπληρωματικό Πρωτόκολλο της Σύμβασης της Μαδρίτης του 1980. Μετά την κύρωσή της θα αποτελέσει νομοθεσία των κρατών μελών. Είναι ένα μεγάλο βήμα για τις διασυνοριακές περιοχές όλης της Ευρώπης, αφού κάτι τέτοιο δεν είναι επιτρεπτό έως σήμερα και υπήρχε αδυναμία κοινής αντιμετώπισης των προβλημάτων. Ιδιαίτερα ενδιαφέρον και σημαντικό θέμα ήταν η συζήτηση προτάσεων, μέτρων και δράσεων για την προστασία των νοικοκυριών από την υπερχρέωση και την τοκογλυφία και οι προς τούτο αποφάσεις (Ψηφίσματα- Συστάσεις).
Εκ μέρους της Ελληνικής πλευράς, εκτός από την κατάθεση και υιοθέτηση της τροπολογίας, εκφράστηκαν οι ανάλογες κάθε φορά απόψεις.