Γενική

Έγραψαν οι περιφερειακές εφημερίδες

Φεύγει με τιμές ο περιφερειάρχης Δημήτρης Σταμάτης Επίτιμο μέλος του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης. Είθισται όταν ένας πολιτικός άντρας έχει εξουσία να συναθροίζονται στο πλευρό του θεσμικοί, αλλά κι εξωθεσμικοί φορείς κι όταν απομακρύνεται από την εξουσία νʼ απομακρύνονται κι αυτοί. Η περίπτωση του γενικού γραμματέα της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης Δημήτρη Σταμάτη αποτελεί μια από τις ελάχιστες εξαιρέσεις, τη μόνη για την ακρίβεια που μέχρι τώρα γνωρίζουμε στην περιοχή, καθώς η είδηση της αλλαγής κυβέρνησης ακόμη και σε ανθρώπους που ανήκουν χρόνια ιδεολογικά στο ΠΑΣΟΚ συνδέθηκε με την απομάκρυνσή του από τη θέση του περιφερειάρχη, κατά συνέπεια δημιούργησε ένα προβληματισμό για το ποιος θα είναι αυτός που θα τον διαδεχτεί και κατά πόσο θα ενδιαφερθεί στον ίδιο κατά το δυνατόν βαθμό για την περιοχή. Η επιλογή της διοίκησης του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης αλλά συμπληρωματικά και της Ομοσπονδίας Εμπορικών, Βιοτεχνικών κι Επαγγελματικών Σωματείων να τον τιμήσουν ήταν ένα φυσικό επακόλουθο των προσπαθειών που κατέβαλε για να μπει σε τροχιά ανάπτυξης η περιοχής αλλά και για να λειάνει τις όποιες διαφορές κατά καιρούς εμφανίστηκαν ανάμεσα στα σύνοικα πληθυσμιακά στοιχεία.
Παρατηρητής της Θράκης

Σε επίτιμο μέλος της Διοίκησης του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης αναγορεύτηκε ο απερχόμενος Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, Δημήτρης Σταμάτης, σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη (14/10). Ο πρόεδρος του ΕΒΕΡ, Κώστας Λιούρτας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του δήλωσε ότι ο Δημήτρης Σταμάτης στάθηκε ο μόνος άξιος συμπαραστάτης των προσπαθειών του επιμελητηρίου ενώ αποκάλυψε μάλιστα ότι με επιστολή του προς τον πρώην Γενικό του ζήτησε να παραμείνει στη θέση του παρά την αλλαγή κυβέρνησης. «Να φέρουμε νέα ήθη και έθιμα και να επιδείξουμε πολιτικό πολιτισμό. Μπορούμε να πρωτοστατήσουμε και σε αυτόν τον τομέα» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Λιούρτας. Ο πρόεδρος του ΕΒΕΡ στην ομιλία του σημείωσε αναλυτικά ότι «φίλε Δημήτρη Σταμάτη, Κύριε Γενικέ Γραμματέα της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης, εγώ και οι συνεργάτες μου είμαστε περήφανοι που σε έχουμε φίλο και είσαι σήμερα εδώ μαζί μας, και πριν πω οτιδήποτε άλλο είμαι υποχρεωμένος να σου πω ότι είσαι ο μόνος Γεν. Γραμματέας που ανέβηκε αυτά τα σκαλιά ( όχι μια αλλά πολλές φορές) από την ημέρα που εφαρμόσθηκε ο θεσμός του Περιφερειάρχη. Από τότε είχαμε πάντα 2 προβλήματα: το ένα ήταν ότι δεν ψηφίζαμε καλά και το άλλο ότι διεκδικούσαμε επίμονα και φανατικά για το καλό των μελών μας ποτέ όμως κανείς μας για προσωπικό συμφέρον. Φίλε Δημήτρη, είμαι υποχρεωμένος να σου πω ότι από την στάση σου, εγώ και οι συνεργάτες μου διδαχτήκαμε πολλά. Πάνω από όλα όμως διδαχτήκαμε τι σημαίνει αντικειμενικός πολιτικός και εύχομαι ο επόμενος να σου μοιάσει.
Φωνή της Ροδόπης

Διατηρητέο μνημείο της φύσης αποτελεί το Παρθένο Δάσος Παρανεστίου και χάρη στον Υπερμαραθώνιο, που διοργανώνεται εδώ και τρία χρόνια με μεγάλη επιτυχία, το Παρθένο Δάσος έγινε ευρύτερα γνωστό σε κάθε γωνιά της Ελλάδος, αλλά και στο εξωτερικό. Στη συνέντευξη τύπου, που παρεχώρησαν την περασμένη Δευτέρα στη Νομαρχία η Δήμαρχος Παρανεστίου Αλίκη Σωτηριάδου, μεταξύ άλλων δήλωσε, πως η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και ο Δήμος Παρανεστίου επιτυγχάνουν το στόχο τους κάθε χρόνο και καλύτερα. «Είναι σημαντικό οι δραμινοί να τιμήσουν αυτή την οργάνωση, που πραγματικά τιμά τον τόπο μας», είπε χαρακτηριστικά η κ. Σωτηριάδου και συνέχισε, «Ειδικά μια διοργάνωση που αναγνωρίζεται ως δεύτερη σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, αξίζει της προσοχής των δραμινών. Γιʼ αυτό, όποιος αγαπά το περιβάλλον και τον πολιτισμό, μπορεί να δώσει το παρόν του».
Ξυράφι

Μεγάλη ήταν η προσέλευση των Κομοτηναίων άλλα και κατοίκων από τα χωριά, που πλημμύρισαν το ναό της Αγ. Βαρβάρας για να προσκυνήσουν τον νεότερο Άγιο της θρησκείας μας. -Ο Άγιος Λουκάς τα λείψανα του οποίου μεταφέρθηκαν στην πόλη μας, συγκέντρωσε πλήθος πιστών, όλων των ηλικιών, που έψαχναν, το έβλεπες στα μάτια τους, να βρουν παρηγοριά, ελπίδα και αποκούμπι και να ζητάει ο καθένας το δικό του μικρό θαύμα, λέγοντας ψιθυριστά το πρόβλημα του στην κάρα του θαυματουργού Αγίου. -Η πίστη είναι συνυφασμένη με την ιδιοσυγκρασία και το χαρακτήρα του ανθρώπου, γι’ αυτό και μορφές κοινωνικής συνείδησης όπως είναι η θρησκεία, μένουν αναλλοίωτες χιλιάδες χρόνια στους πιστούς. Σε αντίθεση με κοινωνικά καθεστώτα και πολιτικές κουλτούρες, που άλλες εξασθένησαν εν τη γενέσει τους και άλλες ανατράπηκαν σε λίγες δεκαετίες αφήνοντας εκατοντάδες κενά, προβληματισμό και απογοήτευση στους ανθρώπους. -Και για όσους βροντοφώναζαν ότι «η θρησκεία είναι το όπιο του λαού» που προσπάθησαν να την συνδέσουν με τον σκοταδισμό και την μισαλλοδοξία, μάλλον δεν τα κατάφεραν. -Ας ελπίσουμε αυτό το πλήγμα της απαξίωσης και της απομυθοποίησης στην θρησκεία, να μην το καταφέρουν πολλοί σύγχρονοι ιερωμένοι, που μάλλον ξεστράτισαν από το δρόμο του θεού.
Ο Χρόνος

Σχετικά Άρθρα