Γενική

Έγραψαν οι περιφερειακές εφημερίδες

Σε επίτιμο μέλος της Διοίκησης του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης αναγορεύτηκε ο απερχόμενος Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, Δημήτρης Σταμάτης, σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη (14/10). Ο πρόεδρος του ΕΒΕΡ, Κώστας Λιούρτας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του δήλωσε ότι ο Δημήτρης Σταμάτης στάθηκε ο μόνος άξιος συμπαραστάτης των προσπαθειών του επιμελητηρίου ενώ αποκάλυψε μάλιστα ότι με επιστολή του προς τον πρώην Γενικό του ζήτησε να παραμείνει στη θέση του παρά την αλλαγή κυβέρνησης. «Να φέρουμε νέα ήθη και έθιμα και να επιδείξουμε πολιτικό πολιτισμό. Μπορούμε να πρωτοστατήσουμε και σε αυτόν τον τομέα» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Λιούρτας. Ο πρόεδρος του ΕΒΕΡ στην ομιλία του σημείωσε αναλυτικά ότι «φίλε Δημήτρη Σταμάτη, Κύριε Γενικέ Γραμματέα της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης, εγώ και οι συνεργάτες μου είμαστε περήφανοι που σε έχουμε φίλο και είσαι σήμερα εδώ μαζί μας, και πριν πω οτιδήποτε άλλο είμαι υποχρεωμένος να σου πω ότι είσαι ο μόνος Γεν. Γραμματέας που ανέβηκε αυτά τα σκαλιά ( όχι μια αλλά πολλές φορές) από την ημέρα που εφαρμόσθηκε ο θεσμός του Περιφερειάρχη. Από τότε είχαμε πάντα 2 προβλήματα: το ένα ήταν ότι δεν ψηφίζαμε καλά και το άλλο ότι διεκδικούσαμε επίμονα και φανατικά για το καλό των μελών μας ποτέ όμως κανείς μας για προσωπικό συμφέρον. Φίλε Δημήτρη, είμαι υποχρεωμένος να σου πω ότι από την στάση σου, εγώ και οι συνεργάτες μου διδαχτήκαμε πολλά. Πάνω από όλα όμως διδαχτήκαμε τι σημαίνει αντικειμενικός πολιτικός και εύχομαι ο επόμενος να σου μοιάσει. Πολιτικός με πείρα, πολιτικός που ούτε για μια στιγμή δεν διακρίναμε πάνω του αλαζονεία, έπαρση, ψέμα και απαξίωση. Απαξίωση ως προς τους μικρομεσαίους.
Φωνή της Ροδόπης

Σύσκεψη με θέμα τις «εξελίξεις στα εργασιακά – πλαίσιο πάλης του ΠΑΜΕ», διοργάνωσε η Γραμματεία του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου Νομού Ροδόπης, χθες το απόγευμα, στην αίθουσα της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών, στην Κομοτηνή. Ομιλητές ήταν ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και ο Δήμος Θεοδώρου, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Κλωστοϋφαντουργίας -Ιματισμού- Δέρματος. Όπως τόνισε ο κ. Πέρρος, η εκτελεστική γραμματεία του ΠΑΜΕ παρουσίασε το διεκδικητικό της πλαίσιο, «το οποίο αποτελεί βάση για τη συσπείρωση νέων δυνάμεων, το δυνάμωμα της ενότητας της εργατικής τάξης και την ανάπτυξη των αγώνων της. Σε μια οργανωμένη αναμέτρηση με το κεφάλαιο, την αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης και γενικότερα τους πολιτικούς και συνδικαλιστικούς εκπροσώπους της πλουτοκρατίας. Οι εργαζόμενοι μπορούν να εκτιμήσουν την πορεία των εξελίξεων από την ίδια τους την πείρα, παίρνοντας υπόψη αυτό που βιώνουν για πολλά χρόνια από την επίθεση του κεφαλαίου, την αντιλαϊκή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Δοκιμάστηκαν όλοι οι τρόποι διαχείρισης του εκμεταλλευτικού συστήματος, καλλιεργήθηκαν ψεύτικες προσδοκίες», κατέληξε το μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.
Παρατηρητής της Θράκης

«Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται» και η λαϊκή ρήση ταιριάζει απόλυτα στην πρόσφατη συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου ή καλύτερα στα όσα συνέβησαν κατά την πρόσφατη συνεδρίαση. Ήδη από την έναρξη της συνεδρίασης τα μέλη της μείζονος αντιπολίτευσης του συνδυασμού «Υπερνομαρχία Πολιτών», έκαναν λόγο για ζήτημα επί της διαδικασίας, αφού όπως ανέφεραν έλαβαν τον προϋπολογισμό της Νομαρχίας του επόμενου οικονομικού έτους μόλις την Παρασκευή και κλήθηκαν να ψηφίσουν επ’ αυτού χωρίς να έχουν ουσιαστικό χρόνο προκειμένου να μελετήσουν και να εξετάσουν με επάρκεια τα στοιχεία των σχετικών καταστάσεων. Η τοποθέτηση των μελών της μείζονος αντιπολίτευσης προκάλεσε την αντίδραση του Αντινομάρχη Γιώργου Τσαλουχίδη, ο οποίος και παρενέβη ασκώντας κριτική στους συναδέλφους του της αντιπολίτευσης καταλογίζοντας τους έλλειψη συνεργασίας μεταξύ τους. Όπως υποστήριξε ο Αντινομάρχης η αρμόδια Νομαρχιακή Επιτροπή, στην οποία συμμετέχει ως μέλος της από την πλευρά του συνδυασμού «Υπερνομαρχία Πολιτών» ο Νομαρχιακός σύμβουλος Γιώργος Χριστοδουλίδης, συνεδρίασε στις 29 Σεπτεμβρίου και εξέφρασε σύμφωνη γνώμη αναφορικά με περιεχόμενο του προϋπολογισμού. Στη συζήτηση πήρε θέση και ο Νομάρχης Καβάλας Θόδωρος Καλλιοντζής ο οποίος απευθυνόμενος προς τα μέλη της παράταξης της μείζονος αντιπολίτευσης τους υπενθύμισε πως είναι εσωτερικό ζήτημα του συνδυασμού τους η έλλειψη συνεργασίας, με δεδομένο πως όπως προβλέπεται μέλος του συνδυασμού είχε έγκαιρα ενημερωθεί. Το γάντι από τις τοποθετήσεις τόσο του Νομάρχη όσο και του Αντινομάρχη σήκωσε ο Νομαρχιακός Σύμβουλος Κώστας Παπακοσμάς, ο οποίος ανέφερε πως εάν είχαν λάβει τον Προϋπολογισμό το χρονικό σημείο για το οποίο έγινε λόγος, τότε δεν υπήρχε αιτία να τους αποσταλεί ο ίδιος προϋπολογισμός την περασμένη Παρασκευή.
Ξυράφι

Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα, η ώρα του ξεκαθαρίσματος των λογαριασμών, η ώρα της ευθύνης και των αποφάσεων με κόστος, η ώρα που πρέπει να ξοφληθούν οι ακάλυπτες υποσχέσεις. Η καθημερινότητα του πολίτη ξαναβρήκε το γνώριμο ρυθμό της απαλλαγμένη από ελπίδες, ψάχνοντας ο καθένας να βρει διέξοδο από μόνος του. Τελικά οι τιμές στα αγροτικά προϊόντα, η τόνωση της αγοραστικής δύναμης και οι καταναλωτικές συνήθειες, οι νέες επενδύσεις και θέσεις εργασίας, δεν είναι θέμα ψυχολογίας και αλλαγής. Χρειάζονται χρήματα που δεν υπάρχουν και χρειάζονται μέτρα που για να εφαρμοστούν πρέπει να έρθεις σε σύγκρουση με ένα ολόκληρο κατεστημένο. Καθώς και με νοοτροπίες καθεστωτικές χρόνων και με ένα αρρωστημένο συνδικαλιστικό κίνημα που διεκδικεί απλώς καλύτερες μέρες για τον εαυτό του, υποθηκεύοντας το μέλλον των παιδιών. Έχουμε δημιουργήσει κώδικες και γλώσσες επικοινωνίας που δύσκολα μπορούν να βρουν μια χρυσή τομή. Και εμείς κινούμαστε σε επίπεδο επικοινωνιακών ανέξοδων αλλαγών και εκλογικής σεναριολογίας για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Πάντως ξαφνικά σχεδόν όλοι οι Έλληνες έγιναν Παπανδρεϊκοί και Μπακογιαννικοί. Ξέχασαν την αμφισβήτηση και την απαξίωση κάποιων προσώπων ακριβώς πριν ένα χρόνο. Το άρον-άρον σταύρωσον μετατράπηκε γρήγορα σε ωσσανά. Ας ελπίσουμε να μην διαψευστούμε.
Ο Χρόνος

Σχετικά Άρθρα