Γενική

Με λαμπρότητα γιορτάστηκε η απελευθέρωση της Ξάνθης

Παρών στη μεγάλη παρέλαση ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής

Με τον καθιερωμένο τρόπο γιορτάσθηκε και φέτος η απελευθέρωση της Ξάνθης από τους Βουλγάρους, έστω και ετεροχρονισμένα, αφού ανήμερα της 4 ης Οκτωβρίου, συνέπεσαν οι Βουλευτικές εκλογές.
Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με τη δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ναό στην παλιά Ξάνθη και αμέσως μετά ακολούθησε η καθιερωμένη κατάθεση στεφανιών στο Ηρώων της πόλης, από τους φορείς της περιοχής. Στις 12:15 ξεκίνησε η μαθητική και στρατιωτική παρέλαση, στην οποία συμμετείχαν όλα τα δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια της πόλης, καθώς και διμοιρίες του Δ Σώματος Στρατού.
Παρόντες στην εκδήλωση όλες οι τοπικές αρχές, ενώ εκπρόσωπος από την Κυβέρνηση ήταν ο Υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Γιώργος Πεταλωτής.
Σύμμαχος σε όλες τις εκδηλώσεις υπήρξε ο καλός καιρός με τις σχεδόν καλοκαιρινές θερμοκρασίες.
Μητροπολίτης Ξάνθης: «Η μαθητιώσα νεολαία και τα στρατευμένα νιάτα, μας έκαναν για ακόμη μια φορά υπερήφανους»
Ο Μητροπολίτης Ξάνθης κ. κ. Παντελεήμονας, σε δηλώσεις του στα μέσα μαζικής ενημέρωσης για την ημέρα της απελευθέρωσης, συνεχάρη τη μαθητιώσα νεολαία, τα στρατευμένα παιδιά και τους συλλόγους, οι οποίοι μας έκαναν και πάλι υπερήφανους, όπως χαρακτηριστικά είπε, προτρέποντάς μας: «Εκείνα που μας παρέδωσαν οι πρόγονοί μας με κόπο, το αγαθό της ελευθερίας, να το αξιοποιήσουμε για το καλό του τόπου μας και για το καλό του λαού μας».
Γιώργος Πεταλωτής: «Με την απελευθέρωση της Ξάνθης, έγινε η απαρχή για την ενσωμάτωση όλης της ελληνικής Θράκης στον εθνικό κορμό»
Ενενήντα χρόνια συμπληρώθηκαν από την απελευθέρωση της Ξάνθης, από το βουλγαρικό ζυγό. Ήταν 4 Οκτωβρίου του 1919, όταν τα ελληνικά στρατεύματα έφτασαν στην πόλη, σκορπίζοντας ρίγη χαράς στους κατοίκους της.
«Η ελληνική σημαία υψώθηκε σε αυτά τα χώματα, χώματα, τα οποία έχουν πολύ μεγάλη ιστορία, όχι μόνο σε τοπικό επίπεδο, αλλά και σε επίπεδο διαβαλκανικής ιστορίας. Μέσα από την ιστορία της Θράκης, την οποία θα πρέπει να γνωρίσουμε ακόμη περισσότερο, ξεδιπλώνεται όλη η ιστορία της ΝΑ Ευρώπης, ενός τμήματος της Ευρώπης με πολύ ταραγμένες συνθήκες. Παρόλο αυτά εμείς μπορέσαμε και σταθήκαμε όλες αυτές τις δεκαετίες, μέσα από δύσκολα και σκληρά χρόνια», δήλωσε ο Υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ με καθήκοντα κυβερνητικού εκπροσώπου Γιώργος Πεταλωτής, αναφερόμενος στη μέρα της απελευθέρωσης.
Δήμαρχος Ξάνθης: «Με ιδιαίτερη λαμπρότητα γιορτάσαμε τα 90 α ελευθέρια της Ξάνθης, τιμώντας εκείνους που έδωσαν το αίμα τους για αυτό»
Ο Δήμαρχος Ξάνθης Μιχάλης Στυλιανίδης, αναφέρθηκε στους προγόνους μας, οι οποίοι έδωσαν την ψυχή τους, για να απολαμβάνουμε εμείς σήμερα τα αγαθά της ελευθερίας, ενώ μίλησε και για τα θετικά στοιχεία της ενότητας των Ελλήνων, λέγοντας: «Αποδεικνύεται πως όταν οι Έλληνες είναι ενωμένοι, μπορούν να κάνουν πάρα πολλά», ευχαριστώντας συγχρόνως τους παρελαύνοντες, για τη συμβολή τους σε αυτή την ημέρα μνήμης.

Νίκος Βιδάλης

Σχετικά Άρθρα